ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:16
 

Χάπια... με παραλήπτη το ISIS

Το κοντέινερ φορτώθηκε στις 19 Απριλίου από το λιμάνι Nhava Sheva της Ινδίας

Newsroom Κ, Αθήνα

Το κοντέινερ φορτώθηκε στις 19 Απριλίου από το λιμάνι Nhava Sheva της Ινδίας, έφτασε στον Πειραιά στις 10 Μαΐου και έκτοτε βρισκόταν σε αναμονή για μεταφόρτωση. Στα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου ως παραλήπτης εμφανίζεται εισαγωγική - εξαγωγική εταιρεία με έδρα την πόλη Τομπρούκ της Λιβύης. Πριν από λίγες ημέρες οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς της DEA, όταν τους ζητήθηκε να ερευνήσουν το κοντέινερ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ελεγκτές ανέμεναν να δουν αν αλλάξει η χώρα προορισμού πριν προχωρήσουν σε κατάσχεση.

Την Πέμπτη, ελεγκτές του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ βρήκαν μέσα στο κοντέινερ και κατάσχεσαν 479 χαρτοκιβώτια που περιείχαν 26 εκατομμύρια χάπια με τη δραστική ουσία τραμαδόλη (Tramadol). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα οπιούχων χαπιών που έχει κατασχεθεί ποτέ στην ελληνική επικράτεια. Τα οπιούχα χάπια ήταν κρυμμένα πίσω από 48 χαρτοκιβώτια που περιείχαν λευκά είδη οικιακής χρήσης (πετσέτες και τραπεζομάντιλα), τα οποία είχαν δηλωθεί επίσημα ως φορτίο. Η αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών υπολογίζεται σύμφωνα με τις Αρχές στα 13 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία που εμφανίζεται ως αποστολέας του κοντέινερ φέρεται να ιδρύθηκε το 1998 και να έχει δηλωθεί στην Ινδία ως παραγωγός, εξαγωγέας και προμηθευτής χαλιών και ξυλογλυπτικής.

Και οι δύο εταιρείες που συνδέονται με το φορτίο είναι σύμφωνα με πληροφορίες αναμεμειγμένες σε παλιότερη κατάσχεση μεγάλης ποσότητας τραμαδόλης στο Ντουμπάι. Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι τελωνειακές αρχές του Ντουμπάι εντόπισαν στο λιμάνι Jebel Ali 35 εκατομμύρια δισκία της ίδιας ουσίας και 2,5 τόνους σκόνης τραμαδόλης κρυμμένους μέσα σε 100 βαρέλια. Για τον εντοπισμό του παράνομου φορτίου είχε χρησιμοποιηθεί στο Ντουμπάι και ανιχνευτής ακτίνων Χ.

Αμερικανοί πράκτορες της DEA λένε ότι χάπια αυτής της δραστικής ουσίας καταλήγουν συνήθως στο Ισλαμικό Κράτος είτε για κατανάλωση είτε για μεταπώληση.

Η τραμαδόλη

Η τραμαδόλη χρησιμοποιείται ως αναλγητικό για την αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων πόνων, ενώ κάποιες από τις ποσότητες του παράνομου φορτίου πιθανόν να καταναλώνονταν από τζιχαντιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι τουρκικές αρχές κατάσχεσαν εκατομμύρια χάπια Captagon, μιας μορφής αμφεταμίνης που χρησιμοποιείται από μαχητές του ISIS για να βρίσκονται σε εγρήγορση και να αυξάνουν την αντοχή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συνδέεται κάποιος Ελληνας με το συγκεκριμένο φορτίο, ενώ αναζητούνται οι αποστολείς του παράνομου φορτίου στο εξωτερικό

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X