ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φ. Φωτίου: ''Προκαλεί προβληματισμό η δήλωση Χριστόφια''

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ε/κ πλευρά πρέπει να επιδιώξει να μεγιστοποιήσει το κόστος για την Τουρκία εξαιτίας της κορυφούμενης προκλητικότητας και αδιαλλαξίας της έναντι της Κύπρου και να θέσει πιο έντονα ενώπιον του ΣΑ των ΗΕ τις τουρκικές απειλές, δηλώνει το ΔΗΚΟ και τονίζει την ανάγκη για αποφασιστική, εντατική και διαρκή πολιτική, διπλωματική και νομική προσπάθεια αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών, μεθοδεύσεων και αιτιάσεων.

Εκφράζει επίσης «ιδιαίτερο προβληματισμό» για τη γενικόλογη, όπως σημειώνει, αναφορά του Προέδρου Χριστόφια ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ότι «ανεξαρτήτως συνθηκών, οι Τ/κ συμπατριώτες μας θα έχουν να επωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».

Σε δηλώσεις νωρίς το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο Εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Φωτίου εξέφρασε την ευχή «με την αναφορά του αυτή ο κ. Χριστόφιας να μην έχει κατά νου να περιορίσει οποιαδήποτε δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να προκαλέσει οποιαδήποτε σύγχυση, που η τουρκική πλευρά θα σπεύσει να την αξιοποιήσει κατάλληλα».

«Ασφαλώς και οι Τ/κ μπορούν να επωφεληθούν, όπως, βεβαίως όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένου όμως ότι η Τουρκία μετακινηθεί επιτέλους από τις αδιάλλακτες θέσεις της ώστε να βρεθεί σωστή και δίκαιη λύση στο κυπριακό το συντομότερο δυνατό», συνέχισε.

Ο κ. Φωτίου παρά το ότι χαρακτήρισε καταγγελτικό το λόγο του χρησιμοποίησε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας για τις τουρκικές απειλές σε ότι αφορά την ΑΟΖ, σημείωσε ότι « πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για επανατοποθέτηση των πραγμάτων στη σωστή τους βάση και να τεθούν οι απειλές πιο άμεσα και πιο έντονα ενώπιον του ΣΑ».

«Παράλληλα», σημείωσε, «πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για απαγκίστρωση του από κάποιες προτάσεις για το κυπριακό που τυγχάνουν σχεδόν καθολικής απόρριψης από την Ε/κ κοινότητα».

«Η απαγκίστρωση από τη μέχρι τώρα τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις απευθείας διαπραγματεύσεις και η υιοθέτηση μιας διεκδικητικής τακτικής στη βάση μιας στρατηγικής που να στοχεύει στην εξουδετέρωση των τουρκικών μεθοδεύσεων, είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ προηγουμένως», σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Εκανε λόγο για την ανάγκη πιο αποφασιστικής, σθεναρής και μεθοδικής αντιμετώπισης ώστε να τεθεί και πάλι η Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορούμενου, λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ αναμένει ότι ο Πρόεδρος, με τη συνεργασία του Εθνικού Συμβουλίου, θα κινηθεί πιο αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ είπε ακόμη ότι «με ξεκάθαρες θέσεις που δεν θα προκαλούν παρερμηνείες και δεν θα εμπεριέχουν εκπτώσεις από αρχές, πρέπει να απευθυνθούμε προς τη διεθνή κοινότητα, απαιτώντας αυστηρή και αποφασιστική αντιμετώπιση των απειλών, της προκλητικότητας, των παρανομιών και των υπαναχωρήσεων της Τουρκίας».

Ο κ. Φωτίου επέκρινε τις αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, κάνοντας λόγο για «θράσος και έπαρση χιλίων σουλτάνων», προσθέτοντας ότι «οι απειλές, οι λεονταρισμοί και οι προκλητικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό στερούνται οποιασδήποτε διεθνούς νομιμότητας και πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού, άνευ σοβαρού περιεχομένου».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «η υπογραφή ‘συμφωνίας’ μεταξύ Τουρκίας και τουρκικού κατοχικού καθεστώτος στερείται οποιασδήποτε αξίας, γιατί πρόκειται για διεθνή παρανομία, αφού το κατοχικό ψευδοκράτος δεν έχει καμιά νομική οντότητα στο διεθνές δίκαιο».

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική και η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία την τελευταία περίοδο συνιστούν μια απροκάλυπτη άσκηση κρατικής τρομοκρατίας και ως τέτοια αντιμετωπίζεται και από τη διεθνή κοινότητα».

«Αν η Τουρκία δεν συνετιστεί, αν δεν προσαρμοστεί στη διεθνή νομιμότητα και αν συνεχίσει να πολιτεύεται και να συμπεριφέρεται με τις νέο-οθωμανικές αντιλήψεις και πρακτικές της τελευταίας περιόδου, εκτιμούμε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα διαπιστώσει ότι θα έχει εξασθενίσει η όποια γεωπολιτική και γεωστρατηγική ισχύς διαθέτει τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

www.kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση