ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάνω από 420.000 οδηγοί ανανέωσαν άδειες κυκλοφορίας

Για πρώτη φορά φέτος οι άδεις μπορούν να ανανεωθούν για τρεις, έξι, εννέα και δώδεκα μήνες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Νατάσα Τσιακολή

Ικανοποιημένο παρουσιάζεται το Τμήμα Οδικών Μεταφορών από τον αριθμό των πολιτών οι οποίοι έχουν εως και την Παρασκευή 03.03.2017 ανανεώσει τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους για το 2017.

Μέχρι στιγμής έχουν ανανεωθεί 426.000 άδειες και αναμένεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανανεωθούν αρκετές ακόμη, διότι ο κύπριοι παραδοσιακά ανανεώνουν λίγο πριν το τέλος της προθεσμίας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το 1,7 % των πολιτών έχουν ανανεώσει τις άδειες τους για τρεις μήνες, το 10,85% για έξι μήνες, το 0,20 % για εννέα μήνες και το 8,25% για 12 μήνες. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος παρέχεται η δυνατότητα στους οδηγούς να ανανεώσουν τις άδειες τους για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννέα και δώδεκα μηνών. Η προθεσμία για ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας εκπνέει το Σάββατο 11 Μαρτίου. Μετά την ημερομηνία αυτή όσοι δεν θα έχουν ανανεώσει την άδειά τους, θα επιβαρύνονται με 10 ευρώ αλλά και με το 10% του ύψους της άδειας κυκλοφορίας για την περίοδο που θα έχει ανανεωθεί.

Για την ανανέωση της άδειας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού καταλληλότητας καθώς και η ασφάλεια του οχήματος.

Από την Κυριακή 12 Μαρτίου η Αστυνομία αλλά και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα προβαίνουν σε ελέγχους και θα καταγγέλλουν όσους οδηγούς κυκλοφορούν με οχήματα των οποίων οι άδειες κυκλοφορίας δεν έχουν ανανεωθεί. Επίσης όσοι οδηγοί είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας τους κατά το 2016 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το 2017 θα πρέπει να υποβάλουν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών αίτηση ακινητοποιήσης του οχήματος με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου. Σε αντίθετη περίπτωση, η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας θα συνεχίσει να υφίσταται ως αστικό χρέος. Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος είναι απαραίτητο οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος μαζί με το Πιστοποιητικό Καταστροφής, το οποίο εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων. Οι κάτοχοί τους θα απαλλαγούν απο την υποχρέωση της καταβολής τελών κυκλοφορίας απο την ημερομηνία καταστροφής του οχημάτος.

Οι οδηγοί μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες τους διαδικτυακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://rtd.mcw.gov.cy καθώς και στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, σε εμπορικές τράπεζες, στα Κέντρα εξυπηρέτησης του Πολίτη, στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών καλεί τους οδηγούς να φροντίσουν εγκαίρως για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας τους και να μη μείνουν την τελευταία στιγμη, ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος που ενδεχομένως να προκαλέσει κόπο και ταλαιπωρία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy