ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κέντρο θα επιβληθεί στα δύο άκρα

Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Νικόλα και οι συγκυρίες που ευνοούν τον Ενδιάμεσο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πληροί όλα τα κριτήρια για να είναι ο υποψήφιος του Κέντρου το 2018 αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως είναι νωρίς ακόμη για συζήτηση ονομάτων. Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρει πως οι συγκυρίες ευνοούν ώστε ο Ενδιάμεσος να αποτελέσει τον τρίτο δρόμο εξουσίας. «Αν βάλουμε την Κύπρο μπροστά, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θα μας ακολουθήσει και το Κέντρο θα επιβληθεί των δύο άκρων» αναφέρει, σημειώνοντας με νόημα πως όποιοι μεμονωμένα προσπαθήσουν να δυσκολέψουν τη συνεργασία αυτή θα γνωρίσουν την περιφρόνηση του κόσμου του Κέντρου.

–Σε τι οφείλεται το άνοιγμα του κεφαλαίου για επιβολή κυρώσεων σε όσους διακινούνται παράνομα από το αεροδρόμιο της Τύμπου;

–Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη πρότεινε στο Εθνικό Συμβούλιο την επιβολή διοικητικού προστίμου ή/και άλλων κυρώσεων στις εταιρείες και ιδιώτες που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο με την εισβολή του Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ μας. Αυτό που ζητούμε από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσει την πρόταση του κ. Κασουλίδη. Την οποία και στηρίζουμε. Για εμάς δεν είναι ούτε θέμα εσωτερικής συζήτησης ούτε θέμα αντιπαράθεσης. Είναι θέμα υψίστης εθνικής σημασίας. Πολύ περισσότερο σήμερα που η Τουρκία και πάλι αμφισβητεί την Κυπριακή Δημοκρατία, αμφισβητεί την ΑΟΖ μας και απειλεί τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα οικόπεδα. Η κατοχύρωση και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι πάντα προτεραιότητα για εμάς. Για αυτό ζητούμε την άμεση εφαρμογή της πρότασης του κ. Κασουλίδη. Μας εκπλήττει η θέση του ΔΗΣΥ, αλλά και η συμπόρευση όπως φαίνεται του ΑΚΕΛ. Τι θέλουν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ; Την ανοχή της παρανομίας και την έμμεση αποδοχή του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη πατρίδα μας, στο ψευδοκράτος; Εμείς διαφωνούμε. Η διαφωνία του ΔΗΣΥ με την πρόταση του υπουργού του είναι εσωτερικό τους ζήτημα. Δεν μας αφορά.

–Όπως αναφέρει και ο ΔΗΣΥ, η απόφαση για μη φυλάκιση των διακινουμένων πάρθηκε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.

–Ουδέν αναληθέστερον. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ψεύδεται. Ο κανονισμός της πράσινης γραμμής δεν αφορά στην παράνομη είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά στη διακίνηση προϊόντων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ουδέποτε αποδέχθηκε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος νομιμοποίηση της παρανομίας. Οι κυρώσεις για το αεροδρόμιο της Τύμπου βρίσκονται στον κατάλογο των μέτρων που ετοίμασε το υπουργείο Εξωτερικών. Υπονοεί ο ΔΗΣΥ ότι ο Γιαννάκης Κασουλίδης παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο ανεφάρμοστες προτάσεις και μέτρα; Ας συνεννοηθούν με τον εαυτό τους επιτέλους. Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. Αν προτεραιότητα για τον ΔΗΣΥ είναι το «καλό κλίμα» με οποιοδήποτε κόστος, αυτό δεν μας αφορά. Και κάτι ακόμα, γιατί αντί να μας απαντήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, απαντούν εκνευρισμένοι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και οι εκπρόσωποί του;

–Οι προσπάθειες για δημιουργία ενός μετώπου στον ενδιάμεσο έχουν γίνει πολλές φορές και κάθε φορά αποτυγχάνουν λόγω κομματικών συμφερόντων. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως αυτή τη φορά θα πετύχει;

–Ο κόσμος αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών των κομμάτων του Κέντρου διακατέχονται από ειλικρινή πρόθεση για κοινή πορεία, που στο παρελθόν δεν υπήρχε. Σήμερα τα κόμματα του Κέντρου έχουν νέες και αρκετά νεαρές ηγεσίες. Τα πλείστα στελέχη που αποτελούμε σήμερα τις ηγεσίες των κομμάτων μας έχουμε δώσει μαζί κοινούς αγώνες όπως το 2003, το 2004 , το 2008 και άλλους. Δύσκολες μάχες με κορυφαίο τον αγώνα για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004, δίπλα στον Τάσσο Παπαδόπουλο. Σήμερα που φαίνεται ότι μαγειρεύονται μυστικά από τον λαό, που οδηγούν σε συγκαλυμμένη κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνεννόηση και η συνεργασία είναι ανάγκη και καθήκον. Το απαιτεί ο κόσμος που πρόσκειται στο Κέντρο, το απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία που ανησυχεί για αυτά που ετοιμάζονται στο σκοτάδι. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Οι σημερινές ηγεσίες το έχουμε ξανακάνει σε ωραίους αγνούς αγώνες.

Μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο δρόμο εξουσίας απέναντι σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ;
–Βεβαιότατα. Ο κόσμος στις Βουλευτικές έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. Η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει την πολιτική αυτοδικαίωσης για το σχέδιο Αναν που ακολουθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Η συνεργασία του Κέντρου για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαίτηση της κοινωνίας. Σημειώστε, επίσης, την αντίδραση που υπάρχει εντός του ΔΗΣΥ, αλλά και του ΑΚΕΛ, όσον αφορά στη διαχείριση του Κυπριακού. Οι δημόσιες διαφωνίες στελεχών του ΔΗΣΥ είναι καθημερινό φαινόμενο. Η ανάγκη για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κοινή πορεία σημερινών στελεχών, η απόρριψη από την κοινωνία της πολιτικής Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ με τη στήριξη του ΑΚΕΛ διαμορφώνουν ένα περιβάλλον, στο οποίο το Κέντρο επιβάλλεται να αποτελέσει τον τρίτο πόλο διακυβέρνησης και διεκδίκησης. Είμαι βέβαιος ότι αν βάλουμε την Κύπρο μπροστά, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θα μας ακολουθήσει και το Κέντρο θα επιβληθεί των δύο άκρων. Όποιοι μεμονωμένα προσπαθήσουν για δικούς τους σκοπούς να δυσκολέψουν τη συνεργασία αυτή, θα γνωρίσουν την περιφρόνηση του κόσμου του Κέντρου. Να είστε βέβαιοι.
Ο ιδανικός υποψήφιος

Προσωπικά θεωρώ ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος πληροί όλα τα κριτήρια της ειλικρίνειας, της κοινής αποδοχής, της εντιμότητας, της εμπειρίας και της διεκδίκησης για να είναι ο υποψήφιος του Κέντρου το 2018.
–Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα είναι τελικά υποψήφιος του Κέντρου για το 2018;
–Ο απλός πολίτης πληρώνει καθημερινά την αθέτηση των προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων του κ. Αναστασιάδη. Η κοινωνία ζητεί με αγωνία διέξοδο από τις πολιτικές των δύο άκρων, που ζει εδώ και οκτώμισι χρόνια. Είμαι πεπεισμένος για την αλλαγή που θα έρθει σε ενάμιση χρόνο. Αλλαγή βασισμένη σε αρχές, σε ειλικρίνεια, σε διεκδίκηση, σε πολιτικές για τον πολίτη και σε αλλαγή νοοτροπιών. Την αλλαγή που ζητεί η κοινωνία θα τη φέρει το Κέντρο. Θα πρέπει να σημειώσω, ωστόσο, ότι είναι σχετικά νωρίς για συζήτηση ονομάτων. Προέχει η διαμόρφωση ειλικρινούς πλαισίου αρχών. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος πληροί όλα τα κριτήρια της ειλικρίνειας, της κοινής αποδοχής, της εντιμότητας, της εμπειρίας και της διεκδίκησης για να είναι ο υποψήφιος του Κέντρου το 2018. Και βεβαίως για να επαναφέρει μέσα από ειλικρινή συνεργασία τη διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό και εφαρμογή πολιτικών για τον πολίτη στο εσωτερικό. Βέβαια, η απόφαση του υποψηφίου που θα ηγηθεί της προσπάθειας θα είναι συλλογική από τις συνεργαζόμενες ηγεσίες, στην ώρα της, και βεβαίως σεβαστή από όλους. Δεν θα τη λάβω εγώ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ