ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στέλλα Σουλιώτη: Πρωτοπόρος, σεμνή και αμερόληπτη

Κηδεύεται την Τρίτη η Στέλλα Κακογιάννη-Σουλιώτη

Πολιτεία, συγγενείς, φίλοι και αμέτρητοι εκτιμητές θα αποχαιρετήσουν για πάντα τη Στέλλα Σουλιώτη, το γένος Κακογιάννη, η οποία έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών.

Άνθρωπος πρωτοπόρος και προοδευτικός, χάραξε δρόμους στην κοινωνία, την επιστήμη και την πολιτική, ως η πρώτη γυναίκα δικηγόρος, η πρώτη γυναίκα υπουργός και η πρώτη –και μόνη– γενική εισαγγελέας της Κύπρου, κερδίζοντας καθολική εκτίμηση και σεβασμό.

Σοβαρή, σεμνή, λιτή και μεθοδική, υπηρέτησε τη νομική επιστήμη αλλά και την πολιτική με ειλικρίνεια, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια. Η κηδεία της Στέλλας Κακογιάννη-Σουλιώτη θα τελεστεί την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, στις 2 μ.μ. από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό, από όπου κατάγεται.

Γονείς της ήταν ο Σερ Παναγιώτης και η Αγγελική Κακογιάννη και αδέλφια της ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, ο διακεκριμένος δικηγόρος Γώγος Κακογιάννης και η Γιαννούλα Κακογιάννη, πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. Απέκτησε ένα παιδί, την Αλέξια, γιατρός στο επάγγελμα, η οποία ζει μόνιμα στο Λονδίνο.

Γεννήθηκε το 1920 και φοίτησε στο Saint James Secretarial College του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στη Βασιλική Αεροπορία Γυναικών μαζί με άλλες 60 γυναίκες. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Gray’s Inn στο Λονδίνο, όπου γνώρισε τον γιατρό Δημήτρη Σουλιώτη, τον οποίο παντρεύτηκε. Επέστρεψε στη Λεμεσό το 1951 για να ασκήσει τη δικηγορία στο γραφείο του πατέρα της. Με την ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ στη συνέχεια υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια υπηρέτησε ως επίτροπος Νομοθεσίας. Υπήρξε επί σειρά ετών σύμβουλος των εκάστοτε Προέδρων της Δημοκρατίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Διατηρούσε ένα πλούσιο ιστορικό αρχείο, το οποίο δώρισε στο κράτος, ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή της στη βιβλιογραφία. Λίγο προτού αφυπηρετήσει, διορίστηκε από τον Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού στη θέση του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας, μέχρι το 1988. Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΟΥΝΕΣΚΟ, πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και αντιπρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση