ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επόμενη μέρα

«Σύντομα η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να χάσει μόνο την κυριαρχία της, μα και το ίδιο το νόημά της», λέει στο έργο του «HomoDeus: ABriefHistoryofTomorrow», (2017), ο ισραηλινός φιλόσοφος-συγγραφέας Γιούβαλ Νώε Χαράρι. Πολύ συγκεκριμένα αναφέρεται στην επόμενη μέρα του πλανήτη, που σήμερα είναι ζήτημα δραματικά επίκαιρο. Σταχυολογώ τηλεγραφικά: Από την εποχή κυριαρχίας της οργανικής ζωής μπαίνουμε σε αυτήν της ανόργανης, με κυρίαρχα προϊόντα τους εγκέφαλους και τις διάνοιες. H εξουσία από τους ανθρώπους θα περάσει στους δικτυωμένους αλγόριθμους. Θα δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ των τεχνολογικά αναβαθμισμένων ανθρώπων και των υπολοίπων, που θα μοιάζει με τον τρόπο που οι άνθρωποι μεταχειριζόμαστε σήμερα τα ζώα.

«Την επόμενη μέρα», της κυριαρχίας της τεχνητής νοημοσύνης, ο κόσμος θα περάσει από την εργατική τάξη στην άχρηστη τάξη και θα έχει καταρρεύσει η ελεύθερη αγορά και η δημοκρατία. Τρομακτικό; Όχι και τόσο, λένε επιστήμονες που βιώνουν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη εκ του σύνεγγυς και βλέπουν πώς ο νέος εκείνος κόσμος μπορεί να αυξήσει πολύ το προσδόκιμο ζωής π.χ. των τεχνολογικά αναβαθμισμένων ανθρώπων. Εκτός αν γίνει αυτό που λέει ο προπάτορας τους Μπιλ Γκέιτς (Καθημερινή 12/05/2020), «Μια παγκόσμια προσέγγιση για την καταπολέμηση του COVID-19»: επειδή ο ιός αφορά τους ανθρώπους παντού, χρειάζεται παγκόσμια προσέγγιση καθώς εξελίσσεται σε πανδημία. Εισηγείται στους παγκόσμιους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι οι παγκόσμιοι πόροι για την καταπολέμηση της πανδημίας κατανέμονται με βάση τη δημόσια υγεία και τις ιατρικές ανάγκες, χαράζοντας κατευθυντήριες γραμμές μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ), με όλα τα έθνη να είναι υπόλογα ώστε με την ανακάλυψη του εμβολίου να καταστεί διαχειρίσιμος ο κίνδυνος μέχρι να επιτευχθεί η ανοσοποίηση των ανθρώπων απέναντί της.

Το εμβόλιο, κατά τον Γκέιτς, θα χρειαστεί άλλους 18 μήνες, ανάλογα με τη χρηματοδότηση που θα έχει και την οποία υπολογίζει τουλάχιστον στα 2 δισ. Καλεί τους G20 να αναλάβουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση έρευνας, παραγωγής και παράδοσης του εμβολίου σε όλα τα έθνη ως δημόσιου αγαθού! Ο Γκέιτς υποδεικνύει ότι οι τα πολλά δισεκατομμύρια που ακούγονται δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το κόστος μιας πρόχειρης προσπάθειας ανοσοποίησης και μιας πιο μακράς έξαρσης. Και καταλήγει δε ότι οι πανδημίες μάς θυμίζουν ότι η βοήθεια προς τους άλλους δεν είναι απλώς το σωστό. Είναι και το έξυπνο καθώς οι άνθρωποι είμαστε συνδεδεμένοι βιολογικά, μέσα από ένα μικροσκοπικό δίκτυο μικροβίων που συνδέει την υγεία του ενός με την υγεία όλων των υπολοίπων. Σε αυτή την πανδημία είμαστε όλοι συνδεδεμένοι.

Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η απάντησή μας». Απάντηση συντριπτική και σε όσους στην Κύπρο διαμαρτύρονται γιατί ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πριν από οκτώ μέρες υποσχέθηκε βοήθεια σε φάρμακα και αναλώσιμα, στον Μουσταφά Ακιντζί αλλά και γενικότερα σε όποια βοήθεια η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει κατά καιρούς, στην τ/κ κοινότητα. Κυρίως όμως απαντά στους αντιπάλους Ακιντζί στα Κατεχόμενα, όπως ο ανθυποψήφιός του στις «προεδρικές εκλογές» Ερσίν Τατάρ, που έκανε παντιέρα, ότι τάχατες ο Ακιντζί πρόδωσε την Τουρκία και πήρε φάρμακα από τον Αναστασιάδη. Ο Τατάρ γνωρίζει καλά ότι ο Ακιντζί είναι το τελευταίο εμπόδιο για τη διχοτόμηση και μαζί με το Προεδρικό στην Άγκυρα επιχειρούν ύπουλα και με κόστος ακόμα την υγεία και τη ζωή των Τ/κ, να τον εκτοπίσουν. Ο Ακιντζί δεν έκανε πίσω κι απάντησε: «Για όσους λένε ότι δεν χρειαζόμαστε τίποτα ακόμα και στον τομέα της υγείας, δεν γνωρίζουν ότι γενικότερα παροχές υγείας από τον νότο εξυπηρετούν διαρκώς ασθενείς στον βορρά και μερικοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων».

Εκτιμούμε ότι τώρα είναι η ώρα να μιλήσει ανοικτά για την επόμενη μέρα και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς μέχρι τώρα ακούσαμε μόνο τον Νίκαρο. Διότι, πρόεδρε, όπως λέει ο Χαράρι, «δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πορεία της ιστορίας, μπορούμε όμως να επηρεάσουμε την κατεύθυνσή της», αν το θέλουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X