ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εγγυήσεις, ΕΕ και το ρωσικό χαμόγελο

Είναι άξιον απορίας που πολιτικοί αρχηγοί καθώς και επαΐοντες στο Κυπριακό, ασχολούνται αυτές τις μέρες με το αν θα είναι πενταμερής η Διάσκεψη στη Γενεύη ή πολυμερής. Εκτιμούμε ότι όσοι σπεύδουν να υπερασπιστούν την ΚΔ και αμφισβητούν το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα παραστεί ως Πρόεδρος στη Γενεύη προσφέρουν κακή υπηρεσία και μάλιστα εν γνώσει τους. Το λέω αυτό γνωρίζοντας ότι πριν από λίγο καιρό ουδείς των αρχηγών αποδεχόταν την παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων μετά τη λύση, τώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το δήλωσε απερίφραστα,το έχουν καταπιεί αμάσητο γιατί ξέρουν την αλήθεια! 

Ο Πρόεδρος στη συνέντευξή του στον «Πολίτη» την περασμένη Κυριακή και στην ερώτηση, «μήπως ψηλώνουμε πολύ τον
πήχη δηλώνοντας ότι δεν θα δεχθούμε καθόλου στρατεύματα, καθόλου εγγυήσεις;», απάντησε: « Αυτό το οποίο απαιτείται είναι μια λογική προσέγγιση όχι ως προς τη συνέχιση μονομερών εγγυητικών δικαιωμάτων μιας χώρας, αλλά όσον αφορά τον ταχύτερο τρόπο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, μια περίοδο που μπορεί να υπάρξει μια εγγύηση ομαλής εφαρμογής των όσων θα συμφωνηθούν και βεβαίως εγγύηση όσον αφορά τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης έτσι ώστε να μην είναι καμία από τις δύο πλευρές ανησυχούσα επ’ αυτού.

Θέλω να πω, και να περιοριστώ σ’ αυτό, ότι δεν πρέπει να απολείπει η λογική από οποιονδήποτε που παρακάθεται σε συνομιλίες, αρκεί να υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης των όποιων διασφαλίσεων θα δοθούν προς την ΚΔ και δεν εννοώ μόνο την Τουρκία. Οι εγγυήσεις μπορεί να δοθούν από το ΣΑ, την ΕΕ, την Τουρκία και όχι μόνον». Εξήγησε μάλιστα ότι η Ε.Ε. αν και δεν έχει κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική, μπορεί να επεμβαίνει–όπως στην Αυστρία επί Χάιντερ- εκεί και όπου διαπιστώνει ότι μπορεί να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα ή η συνταγματική τάξη, και με μη στρατιωτικά μέσα, που να φέρει σε τάξη εκείνους που ενδεχόμενα να βρίσκονται σε εκτροπή.

Τούτων λεχθέντων προκύπτει ότι ο Αναστασιάδης αποδέχεται ένα πρώτο στάδιο στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας -σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας το ταχύτερο διάστημα για να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα είναι σχεδόν δύο χρόνια- δεικνύοντας και στους ξένους ότι δεν υπολείπεται λογικής. Το σημαντικότερο είναι ότι ρίχνει την μπάλα στα χέρια της Ε.Ε. Το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ε.Ε. στην περίπτωση αυτή του Κυπριακού, προκύπτει και από την πρόσφατη δήλωση Τσαβούσογλου ο οποίος απαιτεί η Ε.Ε. «να συμπεριλάβει τη συμφωνία (για το Κυπριακό) στο πρωτογενές δίκαιο».

Με λίγα λόγια αν υπάρξουν παρεκκλίσεις θα σημαίνει ότι τις ενέκριναν και οι Βρυξέλλες, οι οποίες επί του προκειμένου με τίποτα δεν θα ήθελαν να δημιουργήσουν άλλη μια Βαλλονία. Σε ό,τι αφορά δε τη στάση της Ρωσίας,το γεγονός ότι στο παιγνίδι του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες και ο ρωσικός κολοσσός Rosneft, ο οποίος αγόρασε στη γειτονιά μας 30% των δικαιωμάτων του αιγυπτιακού «Zohr», χορεύοντας στο παιγνίδι των δισεκατομμυρίων με την Exxon-Mobil, την Qatar Petroleum, και τις ΕΝΙ και TOTAL, μαρτυρά ότι η Μόσχα δεν θα μείνει εκτός του ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή, γι’ αυτό και εσχάτως έχει αλλάξει μέχρι και το χαμόγελο του εδώ Ρώσου πρέσβη.