ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λίγα λόγια κ. Πρόεδρε

Επικρίναμε έντονα την περασμένη Κυριακή τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, καθότι είχε κάνει δηλώσεις περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου τον Ιούνιο στη ΑΟΖ της Κύπρου ενόψει του γεγονότος ότι, τότε εκτός απροόπτου, αναμένεται να αρχίσουν οι γεωτρήσεις από τη γαλλική Total. Μάλιστα, η Λευκωσία αμέσως μετά τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Καμμένος έσπευσε να επικοινωνήσει με την Αθήνα και ο κυβ. εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε λακωνικά ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».

Εξηγήσαμε μάλιστα ότι κάθε φορά που οι τόνοι υψώνονται επικίνδυνα, το καρδιογράφημα της οικονομία μας παρουσιάζει αρρυθμίες. Κι αυτό διότι είμαστε ένα νησί που βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό και δεν μας παίρνει να είμαστε τζάμπα μάγκες. Διατυπώσαμε, μάλιστα, έντονες επικρίσεις λέγοντας ότι το τελευταίο που θα αναμέναμε από την Αθήνα είναι ένας τέτοιος πολιτικός αμοραλισμός, προερχόμενος μάλιστα από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος ως εκ του αξιώματος του θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από όλους ότι δεν μπορεί να παίζει με τη φωτιά σε μια τόσο εύφλεκτη περιοχή.

Στο κάτω-κάτω, οι σοβαρές κυβερνήσεις, καίρια ζητήματα όπως αυτά, τα συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες κι όχι με διακηρύξεις περί «θερμών επεισοδίων» ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων, σημειώναμε. Ωστόσο, πριν αλέκτωρ λαλήσαι, ο δικός μας Πρόεδρος, τρις μας προπηλάκισε, δηλώνοντας στον Αλέξη Παπαχελά και τον ΣΚΑΙ, την περασμένη Τρίτη, ότι ανησυχεί για τυχόν θερμό επεισόδιο, ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Μάλιστα, προχώρησε στον συλλογισμό του λέγοντας πως εκτιμά ότι τουρκικά πλοία δεν θα παρενοχλήσουν τις εταιρείες γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, διότι θίγονται συμφέροντα μεγάλων χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία και πρόσθεσε: «Τώρα είναι και η Αμερική. Με την Exxon Mobil, εάν τελικά ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, είναι κάτι το οποίο προστατεύει -αν θέλετε-, λόγω συμφερόντων τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ στην ΑΟΖ της» είπε!

Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μία να κάνει παραστάσεις στην Αθήνα και από την άλλη να μιλά ο ίδιος για θερμό επεισόδιο, τη στιγμή που η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος; Από την άλλη την ώρα που διαπραγματεύεσαι ακόμη με τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ σου, πώς είναι δυνατόν να τις προβάλλεις σαν ασπίδα έναντι της όποιας επιβουλής, τουρκικής ή άλλης; Κι αν τα τουρκικά πλοία δεν παρέμβουν στις γεωτρήσεις αλλά παρενοχλούν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή ποιος θα τα ανακόψει; Τα πολεμικά πλοία της ΚΔ; Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκολ; Ή μήπως ο αμερικανικός έκτος στόλος;

Θεωρώ τραγικό το γεγονός ότι η ακράτεια λόγων καταλήγει να γίνεται επικίνδυνη και τραγικότερο το γεγονός ότι ουδείς από την αντιπολίτευση θεώρησε αναγκαίο να τοποθετηθεί επί ενός τόσο καίριου ζητήματος. Κάθε φορά που δηλώσεις τονώνουν ένα κακώς νοούμενο αίσθημα πατριωτισμού, όλοι σπεύδουν να οχυρωθούν πίσω από αυτές, οποθενδήποτε κι αν προέρχονται. Αυτό κατά κανόνα γίνεται όταν τέτοιες δηλώσεις φτάνουν στη δημόσια σφαίρα από τη μεριά της Ελλάδας.

Τώρα, τείνουμε να τις ακούμε, ως μη έπρεπε, και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, όταν τον κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι εγκατέλειψε τη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό και μπήκε στην προεκλογική, μάλιστα προβάροντας και την ανάλογη φουστανέλα, εξοργίζεται. Αν αλλιώς έχουν πράγματα κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ταπεινά εισηγούμεθα, όπως μετράτε τα λόγια σας από τούδε και εις το εξής, διότι ό,τι λέτε μετράει διπλά και πληρώνεται στο πολλαπλάσιο. Για όλους μας.