ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

I can’t breathe

Το ανθρώπινο γονιδίωμα (DNA) είναι αντικείμενο της γενετικής. Το DNA του πολιτισμού είναι αντικείμενο της αρχαιολογίας. Η δομή του πρώτου ανακαλύφθηκε το 1953 από τους Γουάτσον και Κρικ που έλαβαν και Νόμπελ. Το γονιδίωμα του πολιτισμού είναι ο άνθρωπος και πιο συγκεκριμένα η καταγραφή και διατήρηση του απαυγάσματος της δραστηριότητάς του διά μέσου των αιώνων. Γι’ αυτό και εκτιμώ ότι η αρχαιολογία είναι ο διαχρονικός λώρος που κουβαλά στο σήμερα τα παλαιότερα πολιτισμικά ίχνη στον πλανήτη, αφήνοντας τη σύγχρονη ιστορία να τα κρίνει, την ιστορία της τέχνης να τα συγκρίνει με τη σύγχρονη παραγωγή και τη φιλοσοφία να τα εξηγήσει. Το τρίμηνο της κρίσης του κορωνοϊού ανέτρεψε πολλά στη δομή της ζωής των ανθρώπων, συνεπώς και των κοινωνιών, σε σημείο που η διαρκής επιδείνωση της κατάστασης να είναι η ασφαλέστερη των προβλέψεων.

Για να ανακόψουν την κατρακύλα πολλές κυβερνήσεις αντέδρασαν ποικιλοτρόπως και επιμετρώντας, η καθεμία, το εθνικώς βέλτιστο συμφέρον. Αυτό συχνά ισοδυναμεί με το ημέτερο συμφέρον που επικοινωνιακά σερβίρεται ως «εθνικό συμφέρον». Όπως και να έχουν τα πράγματα, η αντίδραση σε κάθε συγκυρία, μιας μονάδας, μιας ομάδας ή και μιας κυβέρνησης αποκαλύπτει το γονιδίωμα του πολιτισμού της (βλ. της παιδείας της). Στην περίπτωσή μας, μόλις ενέσκηψε η καταιγίδα της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση αρχικά φάνηκε συγχυσμένη αλλά στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας έδειξε να ελέγχει στη φουρτούνα το σκάφος, που με ασφάλεια έπιασε το πρώτο λιμάνι. Η αρχική ανασφάλεια οφείλεται, κατά την εκτίμησή μου, στο γεγονός ότι το σπουδαιότερο εγχείρημα από καταβολής της Κ.Δ., το ΓεΣΥ, υπονομεύθηκε κυρίως από υποστηριχτές και συμμάχους της κυβερνητικής παράταξης σε σημείο που τα δημόσια νοσηλευτήρια να κινδυνεύσουν με κατάρρευση.

Ευτυχώς, μετά από πολλαπλές απώλειες που υπέστησαν στο πρώτο στάδιο της κρίσης του COVID-19, κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη, μαζί με αυτούς που όλοι σήμερα αποκαλούμε «ήρωες της πρώτης γραμμής», γιατρούς και νοσηλευτές που τότε δεν έμεινε χαρακτηρισμός που δεν άκουσαν. Η κρίση αυτή οχύρωσε το ΓεΣΥ, που από αύριο μπαίνει στη δεύτερη του φάση, χωρίς να έχουν αρθεί ακόμα όλες οι νάρκες. Στο πεδίο της οικονομίας, όταν σχεδόν όλες οι μηχανές της σταμάτησαν, η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και όπως είπε την Τετάρτη στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, εφάρμοσε δέσμη μέτρων για στήριξη μισθωτών ή αυτοτελώς εργαζομένων, καλύπτοντας ένα 60% των απολαβών μέχρι τις 12/06/20, με κόστος 330 εκατ., συν 26 εκατ., το κόστος φοιτητικής χορηγίας, καραντίνας και μοριακών ελέγχων. Τώρα παρουσίασε σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας, με συνολική ρευστότητα 1,7 δισ. ευρώ που θα αντληθεί από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα πως για σκοπούς χορήγησης δανείων προς κυπριακές επιχειρήσεις, αποφάσισε σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, όπως αυξήσει το σχέδιο δανειοδότησης κατά 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμα 100 εκατ. θα δοθούν για το Σχέδιο επιδότησης μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων. Κι όλα αυτά για τη δυναμική επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο. Καλώς και ορθώς πρόεδρε, αλλά να μας επιτρέψετε να κρατάμε μικρό καλάθι, διότι το 2013, υποσχεθήκατε ότι οι αυτουργοί θα πληρώσουν για το έγκλημα αλλά ουδείς μπήκε φυλακή και το πληρώνουν με κόκκινα δάνεια οι ανώνυμοι φορολογούμενοι. Αυτό είναι δείγμα του πολιτικού πολιτισμού που έχει επιδειχθεί. Άλλο δείγμα είναι τα «χρυσά διαβατήρια» που ακούσαμε από τον υπουργό Εσωτερικών ότι θα συνεχίσει η έκδοσή τους. Ακόμα, είμαστε τόσο ανεκτικοί με τους πρόσφυγες, που στο κέντρο υποδοχής στη Μενόγεια φιλοξενούμε, σύμφωνα με τον ίδιο υπουργό, 17 τρομοκράτες! Δείγμα του πολιτισμού μας είναι ότι γέμισαν ψώρα, αφού τους αφήσαμε χωρίς νερό και σαπούνι…

Όμως, κ. υπουργέ, ρατσισμός είναι δείγμα «πολιτισμού» που ευδοκιμεί και μεταξύ των λευκών αστυνομικών στη Μινεάπολη όπου δολοφόνησαν τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ. Εμείς από το ’74 και εντεύθεν ανήκουμε στο κίνημα, «I can’t breathe»…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ