ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η νοημοσύνη του ψηφοφόρου

Αν υπάρχει η εντύπωση ότι μόνο στη Κύπρο η πολιτική έχει ως δίδυμη αδελφή τη διαφθορά, πρόκειται περί πλάνης. Οι δύο συνυπάρχουν παντού άλλοτε ως δίδυμες και άλλοτε ως σιαμαίες. Τον 19ο αιώνα ο άγγλος ιστορικός Λόρδος Άκτον είχε μάλιστα γράψει, «Η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα». Η διαφορά από τη μια χώρα στην άλλη έγκειται στο επίπεδο της δημοκρατίας και της παιδείας του κάθε τόπου, από το οποίο και απορρέει, ο βαθμός αναγνώρισης του προβλήματος και συνακόλουθα οι δικλίδες που τίθενται για ανακοπή της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας. Είναι δε φυσικό ο κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του να ενδιαφέρεται για τη χώρα του.

Το γεγονός πως η πολιτική στην Κύπρο απαξιώθηκε ήδη σε βαθμό κακουργήματος οφείλεται στο ότι συνελήφθη πολλάκις κλέπτουσα οπώρας ή, αν προτιμάτε, υπήρξε συνένοχος π.χ. στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, στο τραπεζικό σκάνδαλο που οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση τη χώρα και στο Κούρεμα που όπως αποδεικνύεται τελικά θα μπορούσε να αποφευχθεί αν κυβέρνηση και βουλή «είχαν το νου τους» ή έβαζαν μπροστά το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον και όχι τους πελάτες και τα σόγια τους. Είναι δε άκρως αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παραθέτει στη σημερινή εκλογική του ανάλυση (σελ. 16) ο κ. Μιχάλης Βρυωνίδης, διευθύνων σύμβουλος της Symmetron, σχετικά με το σύνολο των εκλογέων που απέστρεψαν το πρόσωπο από τις κάλπες των προεδρικών εκλογών και συνακόλουθα από τις επιλογές των πολιτικών ηγεσιών, που ανέρχεται στις 194.000. Τουτέστιν 90.000 περισσότεροι προστέθηκαν μέσα σε μια πενταετία σε αυτούς που απείχαν το 2013.

Μάλιστα, η συμπεριφορά που επιδεικνύουν μετεκλογικά τα κόμματα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια και άλλους στην αποχή στις επόμενες εκλογές. Και αυτό διότι δεν είδαμε μια κάποια ηγεσία των χαμένων, να αναλάβει ευθύνη για την ήττα. Αντιθέτως η συμμαχία των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, που ήταν η μεγάλη ηττημένη του πρώτου γύρου, παρά τις διακηρύξεις πριν από την πρώτη κούρσα, π.χ. του υποψηφίου της Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να στηριχθεί ο αντίπαλος του κ. Αναστασιάδη, αποφάσισε ότι θα στηρίξει «Κανένα», ό,τι και αν σημαίνει αυτό στη σύγχρονη πολιτική αντίληψη. Όταν δε ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος των εκλογών, οι μικροί της συμμαχίας αποσύρθηκαν στα εν οίκω και λούφαξαν και ο Νικόλας Παπαδόπουλος έφυγε στο εξωτερικό, αφήνοντας στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΔΗΚΟ μια ρομφαία και ένα διάταγμα να «αποκεφαλιστούν» οι αντιφρονούντες της παράταξης Καρογιάν, τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, αποκεφάλισε… δόξη και τιμή, η δική του παράταξη μάλιστα εντός Βουλής! Είναι προφανές ότι όσοι νέοι ψηφοφόροι βλέπουν πως οι δημοκρατικές διαδικασίες στα κόμματα λειτουργούν κατ’ επίφαση αλλάζουν κατεύθυνση. Από την άλλη και το ΑΚΕΛ παρά τη νίκη Μαλά στον πρώτο γύρο έχασε στον δεύτερο.

Από το αποτέλεσμα προκύπτει ότι η επιλογή της ηγεσίας του κόμματος εκρίθη από τους ψηφοφόρους αποτυχημένη. Μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε μια κάποια αυτοκριτική. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα και θα συζητήσουν γιατί δεν πέτυχε το εγχείρημα κάτι που, ας μη γελιόμαστε, το αντιλαμβανόταν κι ένας πρωτοετής φοιτητής πολιτικής επιστήμης που έτυχε να μου υποβάλει το ερώτημα, γιατί κατά την εκτίμησή μου πάει με τον ίδιο υποψήφιο που είχε χάσει την προηγούμενη φορά, το ΑΚΕΛ. Το να αποφεύγουν τα κόμματα την αυτοκριτική στην ουσία υποτιμούν τη νοημοσύνη του πολίτη που δικαίως έχει συνταχθεί στο μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό που υπάρχει σήμερα και που είναι το «κόμμα» της αποχής. Συνεχίζοντας με τα ίδια μυαλά τα σημερινά κόμματα, δύο τινά θα πρέπει να αναμένουν. Λίαν συντόμως να υποσκελιστούν από την ακροδεξιά και να οδεύσουν συνακόλουθα στον κάλαθο της ιστορίας. Διότι η ανάγκη για το νέο, το σύγχρονο και το ζωντανό είναι μέρος του ανθρώπινου DNA και δεν είμαστε όλοι ακραίοι… 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X