ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα δεν ελήφθη, όβερ!

Το ότι η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, της Παρασκευής, είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, το δήλωσε την Πέμπτη στο ΡΙΚ, ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης: «Η συνάντηση της 9ης Αυγούστου και πολύ περισσότερο τα αποτελέσματά της είναι σημαντικά για τις επόμενες κινήσεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα». Μάλιστα, υπέδειξε κι αυτούς που εμφανώς την υπονομεύουν: «Οζερσάι και Τατάρ θα επιχειρούν μέσα από προκλητικότατες δηλώσεις να δημιουργήσουν πρόβλημα, διότι δεν θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα από αυτή τη συνάντηση».

Όντως, πρώτος στόχος τους είναι η αποτυχία της συνάντησης και δεύτερος να πλήξουν τον Μ. Ακιντζί και τη διαδικασία λύσης ΔΔΟ, όπως τη διατύπωσε και την περασμένη βδομάδα, στο ψήφισμά του το Σ.Α. που: «Προτρέπει τις πλευρές να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του Ψηφίσματος 716 (1991), υπογραμμίζοντας ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο». Όπως υπογράμμισε ο Απ. Ζουπανιώτης (βλ. «Κ»,28/07/19), η παράγραφος αυτή υιοθετούσε την ερμηνεία της πολιτικής ισότητας από σχετική αναφορά της 11ης παραγράφου παραρτήματος της έκθεσης του Περέζ Ντε Γκουεγιάρ (8/3/90), από την ομιλία του τότε γ.γ. του ΟΗΕ σε γύρο συνομιλιών Βασιλείου - Ντενκτάς, (26/2/90 - 2/3/90).

Στο Σ.Α. πήγαν πίσω 29 χρόνια, για να μας υπενθυμίσουν ότι: «Η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων εντός της και η δικοινοτική φύση της ομοσπονδίας πρέπει να αναγνωριστούν, ενώ πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητικά ίση συμμετοχή σε όλα ομοσπονδιακά κυβερνητικά τμήματα και στη διοίκηση, θα πρέπει να αντανακλά, μεταξύ άλλων, σε διαφορετικούς τρόπους: […] στην αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και αποφάσεις τις ομοσπονδιακής κυβέρνησης.»

Ως εάν να μην έλαβε ουδένα από τα μηνύματα έκθεσης και ψηφίσματος ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσφωνώντας τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη έδωσε την εντύπωση ότι επιχειρούσε να συνδράμει στα χτυπήματα Τατάρ και Όζερσαι κατά Ακιντζί: «Η ε/κ πλευρά έχει διακηρύξει κατ’ επανάληψη πως σεβόμαστε το σύνολο των ψηφισμάτων των Η.Ε., μεταξύ άλλων και των όσων προνοούνται για πολιτική ισότητα. Καταστήσαμε όμως σαφές πως δεν μπορεί να δίνεται μια ερμηνεία από πλευράς τ/κ και τουρκικής που εν τη ουσία αυτό που είναι επιδίωξη, η πολιτική ισότητα, να μετατρέπεται σε πολιτική ανισότητα, να δίδει τέτοια προνόμια στη μία εκ των δύο κοινοτήτων που να αδικείται ή να αισθάνεται η άλλη ότι βρίσκεται υπό την κηδεμονία και μάλιστα της ολιγότερο πλειοψηφούσας κοινότητας». Ουδεμία μνεία έκανε ο πρόεδρος σε ΔΔΟ και στο πλαίσιο Γκουτιέρες.

Τυχαίο; Τώρα, τι διαμηνύει ο γ.γ. ενόψει 9ης Αυγούστου, ρώτησε ο Νικόλας Ζαννέττος του AlphaNews.live, τον εκπρόσωπό του στη Νέα Υόρκη Φάρχαν Χακ: «Ο γ.γ. καλεί όλα τα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση μιας πλήρους διαπραγμάτευσης, η οποία θα πρέπει να εμπλουτιστεί με την αίσθηση ότι ο σκοπός είναι με αποφασιστικότητα να φτάσουμε σε ένα επιτυχημένο τέλος εντός ενός προβλεπόμενου χρονικού ορίζοντα». Ποιος είναι αυτός ο ορίζοντας; Είναι διάχυτη η εντύπωση και στους διπλωματικούς κύκλους ότι η άτυπη διάσκεψη πιάνει φθινόπωρο.

Το Σ.Α., πάντως, ζητεί από τον γ.γ. να υποβάλει, μέχρι 15/11/2019, έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παρέχουν γραπτές εκθέσεις (!) με τις ενέργειές τους προς στήριξη του πρόσφατου ψηφίσματος. Εξ αυτών, εντύπωση προκαλεί η δήλωση Μητσοτάκη τη Δευτέρα, ότι τόσο μια άτυπη πενταμερής όσο και μια κανονική «είναι κάτι μακρινό αυτή τη στιγμή». Μακάρι πάντως να έχει όντως εναλλακτικό σχέδιο ο Νίκος Αναστασιάδης που να απαλλάσσει την Κύπρο από τη ΔΔΟ, αλλά και την κατοχή, αλλιώς, εκτιμούμε ότι είναι επικίνδυνο να απορρίπτει τα μηνύματα του Σ.Α.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ