ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο άνθρωπος-κτήνος

«Έριξε μια ράβδο δυναμίτιδας σε μια πυριτιδαποθήκη», ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο οποίος σχολίασε την επιχείρηση δολοφονίας του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από Αμερικανούς σε επιδρομή με drone στην Τεχεράνη. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τομ Γιουντάλ έκρινε πως ο πρόεδρος Τραμπ «έφερε τη χώρα μας στα πρόθυρα ενός παράνομου πολέμου με το Ιράν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου».

Από την άλλη, προβεβλημένα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων εξήραν το θάρρος του Τραμπ να διατάξει τον φόνο του Σουλεϊμανί, που είχε «αίμα Αμερικανών στα χέρια του», όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ενώ ο γερουσιαστής Τομ Κότον διακήρυξε ότι ο Σουλεϊμανί «πήρε αυτό που άξιζε». Η Νίκι Χέιλι, τέως μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για τον θάνατο του «αρχιτρομοκράτη» Σουλεϊμανί. Αυτή είναι η εικόνα των ΗΠΑ που ενόψει προεδρικών εκλογών δεν διστάζουν να ανοίξουν την πόρτα της κολάσεως και να ρίξουν μέσα ένα ποτάμι φωτιά, την ίδια ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης τρέμει στην ιδέα του τι μπορεί να ακολουθήσει από πλευράς Ιράν.

Η Μέση Ανατολή, την οποία οι Αμερικανοί εδώ και δεκαετίες θεωρούν προτεκτοράτο τους, βιώνει εκατόμβες θυμάτων από τότε που πατέρας και γιος Μπους, με πρόφαση την κατάληψη του Κουβέιτ και τα πυρηνικά που τάχα ανέπτυσσε ο Σαντάμ Χουσεΐν, χτύπησαν στον Κόλπο. Εκείνη η φωτιά, που ήταν από τις πρώτες που είδαμε σε απευθείας μετάδοση, με τους πυραύλους να χτυπάνε τη Βαγδάτη, κατέκαψε το Ιράκ και χωρίς να εντοπίσει ίχνος πυρηνικών εξαπλώθηκε σε Συρία, Υεμένη, Λιβύη με την πρόφαση πια του εκδημοκρατισμού των καθεστώτων των συγκεκριμένων χωρών. Έτσι ολόκληρες χώρες κάτω από τις ερπύστριες του εκδημοκρατισμού των συμμαχικών δυνάμεων έγιναν χαλάσματα. Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές χάθηκαν στο καυτό σίδερο του πολέμου. Άνθρωποι ανέστιοι έπεσαν κατά χιλιάδες στα κύματα με τα παιδιά τους για να βρουν μια πατρίδα ειρήνης. Τώρα ακριβώς όπως και τότε με τους Μπους, κηρύχθηκε αρχιτρομοκράτης ένας Ιρανός αξιωματούχος, το αυτοκίνητο του οποίου χτυπήθηκε από πυραύλους που εκτόξευσε σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία το MQ-9 Reaper drone, στην πρωτεύουσα της χώρας του, την Τεχεράνη. Θυμίζω ότι ο γερουσιαστής Τομ Γιουντάλ επέκρινε τον Τραμπ διότι χτύπησε τον Σουλεϊμανί χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου!

Για τους Αμερικάνους πολιτικούς, νομιμοποιείται ο όποιος πρόεδρος, άμα πάρει έγκριση από το Κογκρέσο να σκοτώσει όποιον θέλει επί προσώπου γης ή να ισοπεδώσει την όποια χώρα θεωρεί «δαίμονα του κακού». Το γεγονός ότι απροκάλυπτα βομ- βαρδίζεις μια άλλη χώρα δεν έχει σημασία κατά την αντίληψη μιας πολιτικής ελίτ που έκανε τη δημοκρατία υπόθετο στο χοντρό της έντερο για να χωνεύει καλύτερα το ρωσικό χαβιάρι και τη γαλλική σαμπάνια. Το μέγιστο αγαθό στον άνθρωπο που είναι η ζωή, δεν προσμετράται ως αξία καθότι μόνο ως εργατική δύναμη αποφέρει. Άλλως πως και αλλού είναι απολύτως αναλώσιμη. Το ζήτημα πια είναι η αντίδραση του Ιράν στη δολοφονία Σουλεϊμανί καθώς ο Αγιατολάχ Χομενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση».

Εκδίκηση η οποία, με τα μέσα που σήμερα υπάρχουν, μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε, με άπειρους τρόπους και επί πολλών αθώων, Αμερικανών και μη. Η ζωή που έχασε την αξία της δεν θα την επανακτήσει με την εκδίκηση αλλά μόνο με την παιδεία. Ο άνθρωπος-κτήνος ποτέ δεν θα πάψει να ρίχνει ζωές στην κρεατομηχανή εν ονόματι του χρήματος και να έχει την αντίληψη ότι ο ίδιος είναι ανέγγιχτος. Θα είναι όμως αργά όταν δει τα παιδιά του να καίγονται στην πυρά της κλιματικής αλλαγής που θα αδυνατεί να σβήσει. Κοιτάξτε λίγο προς Αυστραλία μεριά σήμερα. Αύριο θα είναι παντού. Μισός πλανήτης φωτιά, μισός τσουνάμι, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση του οποιουδήποτε Κογκρέσου…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ