ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αλήθειες της Γενεύης

Το γεγονός και μόνο ότι, μετά από 56 χρόνια, η Συνθήκη Εγγυήσεως και η Συνθήκη Συμμαχίας τίθενται επί τάπητος σε διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την Ε.Ε. ως ενδιαφερόμενο μέρος, αποτελεί κατά την εκτίμησή μας, το πλέον σημαντικό βήμα που έγινε στις συνομιλίες για το Κυπριακό από το ’74 και εντεύθεν. Αυτό μπορεί να συντελέστηκε με τη συμβολή της Αθήνας και των Βρυξελλών, αλλά οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Νίκο Αναστασιάδη και στο γεγονός ότι στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου απέδειξε ότι είναι ηγέτης που δεν φοβάται να αναλάβει ρίσκο για να ξεπεράσει εμπόδια, που ηγέρθησαν με τον χρόνο ακριβώς για να ανακόπτουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Έτσι, δέχθηκε να πάει σε μια πενταμερή με τον κ. Ακιντζί και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Γι’ αυτό άκουσε τα εξ αμάξης εντός Κύπρου. Μόνο πουλημένο δεν τον είπανε δημοσίως; Τι έγινε στη Γενεύη; Μήπως χάσαμε την Κ.Δ.; Μήπως σταμάτησαν να μας αναγνωρίζουν τα υπόλοιπα μέλη του ΟΗΕ ή μήπως μας έβγαλαν έξω από την Ε.Ε.; Εκτός του ότι ε/κ κομματικοί ηγέτες ή ηγέτης επιχείρησαν να επιφέρουν πλήγμα στην εθνική υπόθεση, διαρρέοντας θέσεις της ε/κ πλευράς, στη Γενεύη για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, η τουρκική πλευρά κατέθεσε χάρτη και η Τουρκία βρέθηκε να συζητά αντικατάσταση των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας του 1960. Εκείνων δηλαδή που το 1974, με ανατροπή της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, εξαιτίας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, έδωσαν στην Τουρκία αφορμή να εισβάλει στο νησί και να καταλάβει το ένα τρίτο του εδάφους.

Με την κατάθεση χαρτών, γίνεται η πρώτη κίνηση ανάκτησης εδαφών που χάσαμε σε πόλεμο, προς μερική αποκατάσταση της δικαιοσύνης, με την επιστροφή, μετά από 43 χρόνια εκτοπισμένων στα σπίτια τους ή έστω ανάκτηση των περιουσιών τους. Για την ουσία των πραγμάτων μετρά τα μέγιστα το γεγονός ότι στην πενταμερή της Γενεύης, παρακάθισε ως ενδιαφερόμενο μέρος η Ε.Ε. με τον Πρόεδρο της Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπό της για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Η.Ε. μαζεύτηκαν – και έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο και την υπόθεσή της – όλα τα διεθνή ΜΜΕ για να καλύψουν τις εξελίξεις στο μακροβιότερο ίσως πρόβλημα του πλανήτη, ενδεχόμενη λύση του οποίου, κατά τον κ. Γκουτιέρες, θα καταστήσει την Κύπρο το σύμβολο ελπίδας στον κόσμο στις αρχές του 2017.

Στη Γενεύη, σύμφωνα και με τα Η.Ε., η Διάσκεψη για την Κύπρο θα έχει συνέχεια την προσεχή Τετάρτη, σε επίπεδο τεχνοκρατών και κατόπιν σε πολιτικό επίπεδο. Αν και μετά τη Διάσκεψη της Πέμπτης, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε εμφαντικά στην «Κ», ότι οι εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ, πρόσθεσε ότι «σε κάθε πρωτεύουσα θα ετοιμαστούν προτάσεις, θα συναντηθούν οι βοηθοί μας, στη συνέχεια θα συναντηθούμε οι ΥΠΕΞ και αν υπάρξει αποτέλεσμα θα καλέσουμε τους πρωθυπουργούς». Αυτό σημαίνει λύση του Κυπριακού; Φυσικά και όχι, διότι υπάρχουν πολλά σοβαρά ανοικτά και εκκρεμούντα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα της λύσης και του ομόσπονδου κράτους, γι’ αυτό και ο γ.γ. του ΟΗΕ διακήρυξε ότι στόχος δεν είναι μια γρήγορη αλλά μια σταθερή και διαρκής λύση. Όλα αυτά όμως δεν γίνονται με άρνηση και εμμονή σε επίπλαστες «πάγιες θέσεις» του περασμένου αιώνα, διότι ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητες φωτός και αν δεν έχεις τα μάτια σου ανοικτά και πρεσβεύεις σκοταδισμό, τα βλέπεις όλα μαύρα… Κι αν θέλετε να μάθετε ποιος έχασε στη Γενεύη, δείτε ποιος την καταδικάζει!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X