ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν ο κόσμος καίγεται

Σε Χιλή, Βολιβία, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Χονγκ Κονγκ, Λίβανο, Ιράκ, Ιράν, Καταλωνία, ο κόσμος το τελευταίο διάστημα είναι στους δρόμους, ενώ ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών μεγαλώνει αθόρυβα. Η ανάφλεξη σε πολλές γωνιές του πλανήτη έχει ως βασικό καύσιμο την κακή οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των ανθρώπων, καθώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα μεγάλα τραπεζικά κόλπα του 2008-12 καταπόντισαν επιχειρήσεις και συναφώς εκατομμύρια θέσεων εργασίας, αυξάνοντας κατακόρυφα τις ανισότητες. Οι άνθρωποι, έχοντας σήμερα πρόσβαση στο διαδίκτυο, βλέπουν το ίδιο μοτίβο παντού και βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας αυτά που χθες ήταν αυτονόητα.

Οι λόγοι της γενικευμένης ανάφλεξης είναι τρεις: Πρώτος, η αποτυχία του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου, καθώς πλέον παρουσιάζεται σημαντική στασιμότητα και γίνεται λόγος για συγχρονισμένη επιβράδυνση. Δεύτερος, οι συνταγές λιτότητας, τύπου ΔΝΤ, έχουν αυξήσει την ανεργία, κατακρημνίσει μισθούς και εξαφανίσει κοινωνικές δομές και οργανώσεις που συνέτρεχαν χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική ειρήνη και νηνεμία. Τρίτον, η κυβερνητική διαφθορά, που παρατηρείται σε αρκετές χώρες, αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες διαμαρτυριών και εξεγέρσεων, καθώς πολιτικές και κυβερνητικές εξουσίες απροκάλυπτα συμπράττουν έκνομα με την επιχειρηματική ελίτ, ερεθίζοντας και εξοργίζοντας τον κόσμο.

Το μωσαϊκό αυτό παρουσιάζεται καθημερινά στα ΜΜΕ σε μικρά κομμάτια έτσι που η συνολική εικόνα διασπασμένη να καταλήγει να γίνεται σχεδόν αόρατη. Για παράδειγμα η Μάλτα που καταρρέει πια υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τον φόνο, το 2017, της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, που αποκάλυπτε έργα και ημέρες διαφθοράς, αγγίζουν πια και τον πρωθυπουργό της χώρας. Πριν από μερικές μέρες, τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Γιόργκεν Φένεχ συνελήφθη από την αστυνομία εντός της θαλαμηγού του στα ανοιχτά της Μάλτας. Ο κ. Φένεχ είναι συνιδιοκτήτης ομίλου επιχειρήσεων που το 2013 είχε εξασφαλίσει από το μαλτέζικο κράτος ένα μεγάλο προνόμιο στον ενεργειακό τομέα για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φυσικού αερίου και γι’ αυτό έδωσε μίζες, όπως προκύπτει από τα PanamaPapers, στην κυβέρνηση. Προηγουμένως συνελήφθησαν ο τέως υπουργός Ενέργειας και ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού.

Στην Κύπρο, τον Απρίλη ο πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τη λίστα που του επέδωσε φεύγοντας η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και από τότε ουδείς των θεσμών αντέδρασε. Υπάρχει εισαγγελέας; Υπάρχει Δικαιοσύνη; Είναι όλοι πιασμένοι; Κι αν δεν είναι, θεσμικά δεν τους ενοχλεί που άλλοι είναι; Και το λέω αυτό, γιατί την περασμένη Κυριακή, στη στήλη «Φαληρεύς» (σελ. 11) ο Στέφανος Κασιμάτης έκανε «αποκαλυπτήρια» στον πρόεδρο Αναστασιάδη χωρίς ούτε και η αντιπολίτευση να αντιδράσει. Ιδού τι σημείωνε μεταξύ άλλων ο εξ Αθηνών συνάδελφος: «Οι πρωτοβουλίες που παίρνει η Κύπρος, συχνά χωρίς καν να ενημερώνει προηγουμένως την Αθήνα (όπως πρόσφατα με την προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ), είναι μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων που απευθύνεται στο εσωτερικό κοινό και ενορχηστρώνεται από δύο πολιτικούς που συμπλέουν λόγω κοινών συμφερόντων, αλλά συγχρόνως υποβλέπουν ο ένας τον άλλον.

Ο μεν πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει ανάγκη την ασπίδα προστασίας του εθνικού θέματος από τα οικονομικά σκάνδαλα με τα οποία συνδέεται η κυβέρνησή του, ο δε υπ. Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης είναι ο υποψήφιος διάδοχός του. Για πρώτη φορά, η δυσφορία που προκαλούν οι πρόχειρες και επικίνδυνες πρωτοβουλίες της Λευκωσίας γίνεται θέμα συζήτησης στην Αθήνα, ακόμη και σε κυβερνητικούς κύκλους.». Αν δεχτούμε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του, μας έχουν όλους γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, πού ήταν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί να θέσουν τα καίρια ερωτήματα που προκύπτουν; Κρύβει ο πρόεδρος πίσω από το Κυπριακό σκάνδαλα; Αναλαμβάνει επικίνδυνες πρωτοβουλίες χωρίς να ενημερώνει την Αθήνα; Αυτά δεν έχουν σημασία για κανένα κόμμα; Πώς, όμως, να έχουν, που οι μισοί των πρώτων τη τάξει είναι προσδεμένοι σε δικηγορικά-λογιστικά γραφεία και έκαναν πάρτι με τα διαβατήρια;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ