ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την ώρα τη δύσκολη

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, ερχόμενος στην Κύπρο από την Αθήνα, όπου είχε δηλώσει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα», εξέφρασε σύμφωνα με την κυβέρνηση, «τη δέσμευση της Ε.Ε. στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η Ε.Ε. καταδικάζει». Αυτά, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής κατά Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της εξαγγελίας της Άγκυρας ότι εντός του έτους θα κάνει γεώτρηση πλησίον της Κρήτης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχει αντίκρισμα για την Κύπρο η δέσμευση της Ε.Ε., ως θα έπρεπε. Και, μάλιστα, χωρίς οι εταίροι μας να λησμονούν, πως όταν το τουρκικό γεωτρύπανο διενήργησε παράνομη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κ.Δ., η Ε.Ε. δεν έκανε ούτε ένα τηλεφώνημα στην Άγκυρα. Ακόμα, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της Ε.Ε. αναλάμβανε ενώπιον Αθηνών και Λευκωσίας τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή στο CNN Turk δεν έκρυψε λόγια: «Αγνοώντας την Τουρκία που είναι σημαντικός παίχτης κάθε βήμα που θα κάνετε εκεί στο τέλος θα αποτύχει. Εμείς είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως στο θέμα της υφαλοκρηπίδας η Τουρκία νομιμοποιείται να κάνει βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε αυτή την περιοχή. Οπωσδήποτε δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτό αλλά δεν τίθεται λόγος να θέλουμε να μπούμε σε διαμάχη ή να αυξήσουμε την ένταση με κανέναν.

Ωστόσο, αν έρθουν απέναντί μας με απειλές και εκβιασμούς θα πάρουν απάντηση». Οι προθέσεις της Τουρκίας δεν κρύβονται. Αντίθετα μεγεθύνονται για να υπηρετήσουν και επικοινωνιακά τους στόχους της για οικοδόμηση αυτοκρατορίας που να περιλαμβάνει τη Μεσόγειο και να εκτίνεται από τον Καύκασο μέχρι τη βόρεια Αφρική και τον Αραβικό Κόλπο. Υπό τη σημαία της «Γαλάζιας Πατρίδας» χτίζει ισχυρό στόλο που μαζί με τον στρατό αποδεικνύει εαυτόν στη Λιβύη. Έχει δε αναγκάσει Ρωσία και ΗΠΑ να την προσεταιρίζονται, ενώ και χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία, σπεύδουν να συνεργαστούν μαζί της στη Λιβύη για να μη μείνουν εκτός διαμοιρασμού των λαφύρων. Αυτό το σκηνικό αφήνει να φανεί ότι οι διαβεβαιώσεις Μπορέλ στην Αθήνα και τη Λευκωσία, πιθανόν να αποδειχθούν λόγια κενά περιεχομένου την ώρα τη δύσκολη. Τότε ως Κύπρος θα είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι ιδιαίτερα σε περίπτωση που η Τουρκία πατήσει την ελληνική κόκκινη γραμμή στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και αφαιρεθεί η περόνη.

Όμως, ενώ ο Μπορέλ βρισκόταν στη Λευκωσία, η κοινωνία μας και οι διπλωματικές αποστολές αντί να έχουν στραμμένη την προσοχή πάνω του, παρακολουθούσαν εμβρόντητες την κοκορομαχία του απερχόμενου γενικού εισαγγελέα (Γ.Ε.) Κώστα Κληρίδη με το Προεδρικό με αφορμή την αφυπηρέτηση Κληρίδη στις 8 Ιουλίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι «ο Γ.Ε. είχε αποφασίσει να υπηρετήσει την προαφυπηρετική του άδεια επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν υπήρχε βοηθός Γ.Ε. για να τον αντικαταστήσει, όταν αποχωρούσε. Θεωρώ ότι αυτός ο λόγος έχει εκλείψει με τον διορισμό νέου εισαγγελέα». Αυτό σε συνδυασμό με όσα το Προεδρικό διέρρεε για τον Γ.Ε. περί επιπρόσθετων χρημάτων, προκάλεσαν τη μήνιν Κληρίδη και ο καβγάς συνεχίστηκε προς τέρψη όλων, μέχρι που η κυβέρνηση, κινδυνεύοντας να καταστρέψει την καλή εικόνα που έφτιαξε με τους διορισμούς στη Νομική Υπηρεσία και τον μίνι ανασχηματισμό, ανέκρουσε πρύμναν.

Πάντως, μετά την υπόθεση Νικολάτου-Τράπεζας Κύπρου, την αποκάλυψη ότι γόνοι μελών του Ανωτάτου «σιτίζονται επαγγελματικά» σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τον καβγά Πολυβίου-Κληρίδη εντός δικαστηρίου, αλλά και την αποτυχία της Νομικής Υπηρεσίας να διαχειριστεί την πτυχή του οικονομικού σκανδάλου του κουρέματος, αποδεικνύεται ότι την ώρα τη δύσκολη οι εξουσίες που μας κυβερνούν, ό,τι φάνε κι ό,τι πιουν, καθώς περί άλλων τυρβάζουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ