ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ακριβότερο τίμημα

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Απολογούμαι που γράφω σε πρώτο πρόσωπο αλλά όταν το αυτονόητο φτάνει να περιφρονείται ακόμα και από θεσμούς, τότε θεωρώ ότι μπορώ να υπομνήσω πως έχω επανειλημμένα γράψει ότι τα τρία κακά που δέρνουν αυτό τον δύσμοιρο τόπο είναι η έλλειψη λογοδοσίας, η ατιμωρησία και η ασυδοσία. Όταν αναφέρομαι σε αυτά, φέρνω ως παραδείγματα σύγχρονες τραγωδίες που βίωσε αυτός ο λαός, με τους αυτουργούς να μένουν πάντα ατιμώρητοι, τον ίδιο να υπομένει στωικά και την ιστορία να επαναλαμβάνεται με τίμημα κάθε φορά ακριβότερο της προηγούμενης.

Θα αραδιάσω ξανά τα παραδείγματα των ατιμώρητων εγκλημάτων που τα νιώθω σαν τραύματα ενός άνισου πολέμου: το πραξικόπημα, το ΧΑΚ, η «Ήλιος», το Μαρί, το σκάνδαλο της κατάρρευσης της οικονομίας και τώρα ο Συνεργατισμός. Ο Συνεργατισμός που εσχάτως εξέπνευσε, αφήνοντας αναρτημένο, στην πινακίδα της ιστορικής συνείδησης του τόπου, το πιστοποιητικό γεννήσεώς του με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 1909 και καταγωγή το κατεχόμενο Λευκόνοικο. Ένα ιδιότυπο πιστωτικό ίδρυμα που υπήρξε σωσίβιο της αγροτικής Κύπρου στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα από τους τοκογλύφους, ενώ στο δεύτερο μισό βοήθησε την τεράστια πλειοψηφία των Κυπρίων να αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη. Τώρα δίκην επικηδείου, μια ερευνητική επιτροπή την οποία διόρισε ο γενικός εισαγγελέας, ολοκλήρωσε την έρευνά της και εξέδωσε πόρισμα.

Αυτό, όπως και στο παρελθόν άλλα πορίσματα, πυροδότησε εμφύλιο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πολύ βολικό για τους αντιπολιτευόμενους καθότι ξέσπασε στην αφετηρία μιας προεκλογικής εκστρατείας που έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Διότι η απαξίωση των κομματικών σχηματισμών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, η αποχή προβλέπεται ότι θα κάνει νέο ρεκόρ και όλα τα κόμματα θα απολέσουν μεγάλα ποσοστά ψηφοφόρων, πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, το οποίο ευνοείται από το τοξικό περιβάλλον, καθώς περιμαζεύει από τα χαντάκια της κοινωνικής δυσπραγίας θύματα σκανδάλων και διαπλοκής συμβατικών κομμάτων. Αυτών που χρόνια τώρα λένε τόσα ψέματα στους πολίτες που ξέμειναν πια από οξυγόνο και λέξεις. Αυτών που έτη και έτη διαμοιράζονταν τα συνεργατικά ιμάτια ως εάν να ήταν κληρονομικά. Αυτών που όταν είδαν τη σήψη των θεμελίων του Συνεργατισμού, με «ιερή αγανάκτηση» ανέκραξαν ότι «το μαχαίρι θα πρέπει φτάσει στο κόκαλο». Αυτών που τώρα αποκαλύπτονται τα ονόματά τους σε λίστες διαγραφέντων δανείων με επταψήφιους αριθμούς.

Για εκείνες τις λίστες με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα την Πέμπτη, είπε: «Σαν αποτέλεσμα συμπεριφορών μας, μιλάω γενικότερα, έχουμε μια μειωμένη εμπιστοσύνη από τους πολίτες, και δυστυχώς κάθε μέρα είτε με την αμφισβήτηση θεσμών είτε με τη σύγκρουση θεσμών είτε με ενέργειες ή πράξεις από πλευράς του πολιτικού προσωπικού της χώρας αυτή η δυσπιστία αυξάνεται. Θα πρέπει όλους να μας προβληματίσει και να δούμε πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα που συνεπώς απωθούν τον κόσμο από την ενεργό εμπλοκή, είτε τον απωθούν λόγω περιφρόνησης». Δεν υπάρχει χάπι για την τερατογένεση κ. πρόεδρε. Το ξέρετε καλά σαν πατέρας «άριστων» πολιτικών τεράτων ο ίδιος. Αυτά τα φαινόμενα πρόεδρε, που κατεδαφίζουν Συνεργατισμούς και κατακρημνίζουν κοινωνίες, αντιμετωπίζονται με την αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και των πολιτικών σχηματισμών. Είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία, που προσομοιάζει με την απόπειρα αποκατάστασης ενός τεράστιου σκουπιδότοπου με τα χέρια.

Χρειάζονται, νέοι, ρωμαλέοι, έντιμοι και οραματιστές άνθρωποι. Να κατεδαφίσουν τα κόμματα και να οικοδομήσουν άλλα ή να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα στα υφιστάμενα, να μπει μέσα φρέσκος αέρας να διώξει τη μούχλα και να στρέψουν στη χώρα ένα ποτάμι επιστημονικής γνώσης, ιδεών και οραμάτων για την πατρίδα που θέλουν να φτιάξουν για τα παιδιά τους. Γιατί εμείς σήμερα το ακριβότερο τίμημα που πληρώνουμε δεν είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά μας που θα μας πάνε μέχρι τον τάφο πρόεδρε, αλλά οι τραγικές συμβουλές που αναγκαζόμαστε να δίνουμε στα παιδιά μας να μείνουν στο εξωτερικό όπου σπουδάζουν γιατί εδώ δεν έχουν μέλλον…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση