ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι πολλά τα λεφτά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα όσα συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια για κάποια επιφανή μέλη του αχόρταγου, όπως αποδεικνύεται, τομέα παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο, μόνο οργή αφήνουν πίσω τους. Προτού στεγνώσει το μελάνι από τα Cyprus Papers, το Al Jazeera, το αμίμητο This is Cyprus ήλθε να προστεθεί το Cyprus Confidential. Μας έχουν πάρει είδηση όλοι οι δημοσιογράφοι ανά το παγκόσμιο ότι στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένα νησί όπου έχουν την ευκαιρία να πάρουν βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize). Πόσο διάστημα έχει περάσει από το ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου που έκανε πάρτι on camera με επιφανείς πολίτες αυτού του τόπου; Πόσο διάστημα έχει περάσει από τα Χρυσά Διαβατήρια και τις βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις με το μαχαίρι που θα φθάσει στο κόκκαλο; Δεν φθάνουν τα όσα προκλητικά αποκαλύπτονται υποτιμούν και από πάνω τη νοημοσύνη μας. Λένε ότι η κρίση του 2013 έριξε λάδι στα φαινόμενα διαφθοράς. Ένα τεράστιο ψέμα κοντά στα τόσα άλλα που έχουν ειπωθεί. Απάντηση στα όσα κατά καιρούς τάιζαν τους πολίτες οι «ταγοί της Κύπρου» έδωσε η δημοσιογραφική έρευνα. «Όταν οι Ρώσοι ήρθαν στην Κύπρο, δεν έφεραν μόνο τη ρωσική διαφθορά, έφεραν ρωσικό οργανωμένο έγκλημα, έφεραν Ρώσους πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», δια στόματος κάποιου Μπόρις Ντεμάς, Ρώσου κατοίκου της Κύπρου.

Οι Ρώσοι και ότι έφεραν μαζί τους ήλθαν από το 2004, χρονιά ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Μάλιστα ένας επίσης Ρώσος ο Μάρτιν Βλαντιμίροφ είπε στο δημοσιογραφικό κονσόρτσιουμ ICIJ πως η ρωσική οικονομική κυριαρχία βασίλευε ήδη στο νησί. Όλο το πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου γνώριζε, όπως και με τα μαύρα του Μιλόσεβιτς, και έκλεισε ερμητικά τα μάτια του στα ρωσικά δισεκατομμύρια. Υπάρχουν και άλλα σκάνδαλα διαφθοράς, όπως του Χρηματιστηρίου, που το μαχαίρι παρά τις διαβεβαιώσεις, λογικά, ξεπέρασε το κόκκαλο και αγνοείται. Η διαφθορά στην Κύπρο δεν είναι κάτι το άγνωστο όσο έκπληκτα και αν παρουσιάζονται τα Μέσα Ενημέρωσης κάθε φορά που «σκάει» ένα θέμα. Τα τελευταία 30 χρόνια, τουλάχιστον, έχουν αποκαλυφθεί ουκ ολίγα σκάνδαλα και κανένας από το πολιτικό σύστημα της Κύπρου δεν έβαλε μυαλό. Ακόμα και όταν βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, όπως με τα μαύρα του Μιλόσεβιτς, που έφθαναν σε κυπριακές τράπεζες μέσω αεροδρομίου Πάφου. Το ίδιο συνέβη και με τα Χρυσά Διαβατήρια. Τα πουλούσαμε αβέρτα δεξιά και αριστερά αρκεί να έπεφτε το μετρητό, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι νέες αποκαλύψεις έχουν πολιτική διάσταση ασχέτως αν εστιάζουν σε εταιρείες. Όπως πολιτική διάσταση είχε και η ιστορία με τα Χρυσά Διαβατήρια. «Η Κύπρος αγνοεί τις ρωσικές φρικαλεότητες και τις δυτικές κυρώσεις για να προστατεύσει τον τεράστιο πλούτο των συμμάχων του Πούτιν» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του «Cyprus Confidential».

Η αναφορά στην Κύπρο δεν αφορά ένα ελεγκτικό οίκο ή μια λογιστική εταιρεία ή ένα δικηγορικό γραφείο. Αφορά τη συντεταγμένη πολιτεία και τους κυβερνώντες. Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο ακούσαμε πολλά και εκ του αποτελέσματος είδαμε ελάχιστα. Θετικές οι αντιδράσεις της κυβέρνησης αλλά δικαιολογημένη και η δυσπιστία των πολιτών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν αναφέρεται σε παρόμοια ζητήματα θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τερματίσει την πρακτική των φραστικού χαϊδέματος της κοινής γνώμης και θα κάνει πράξη τα όσα λέει δημοσίως. Γιατί την επόμενη φορά δεν αποκλείεται να έλθει η σειρά της παρούσας κυβέρνησης. Γιατί όπως λένε και στα χωριά «Όποιος καεί στο χυλό (πρέπει να) φυσά και το γιαούρτι».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση