ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θύμισέ μου … τι έχουμε την Κυριακή;

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αν κάποιος ανατρέξει σε εκλογικές αναμετρήσεις τοπικού επιπέδου και τις συγκρίνει με τις βουλευτικές ή ακόμα και με τις προεδρικές εκλογές, αν μη τι άλλο, δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ήταν «αόρατες».

Αυτό που συμβαίνει όμως με τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές της Κυριακής είναι πρωτοφανές, αν ληφθεί υπόψη ότι οι πρόκειται για μια διαδικασία υψίστης σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες. Η προεκλογική περίοδος κράτησε τρεις μήνες και αν εξαιρεθούν οι υποψήφιοι-βεντέτες που κατάφεραν να τραβήξουν το δημόσιο ενδιαφέρον, από εκεί και πέρα επικράτησε το χάος και η άγνοια.

Η σχεδόν αόρατη προεκλογική εκστρατεία θα επιδράσει αρνητικά στις επιλογές της Κυριακής. Η προεκλογική μάχη δόθηκε από τα ανέξοδα «μπαλκόνια» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βεβαίως της δοκιμασμένης και αποτελεσματικής λογικής της «κουμπαριάς».

Διάλογος επί της ουσίας δεν διεξήχθη, προβλήματα σε τοπικό επίπεδο δεν απασχόλησαν, οι ατάκες και τα συνθήματα στα διαφημιστικά κυριάρχησαν και το πιο σοβαρό: Οι πολίτες ήταν απόντες. Η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών σε συμμετοχικές διαδικασίες προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής παιδείας.

Πώς όμως μπορεί να εμπεδωθεί η συμμετοχική κουλτούρα ανάμεσα στους πολίτες όταν για τέσσερα χρόνια οι τοπικές ηγεσίες δεν απέφυγαν την αυτοαπομόνωση σε δημοτικά μέγαρα; Σε άλλες κοινωνίες, προηγμένες όπως συνηθίζουμε να τις αποκαλούμε, ο πολίτης έχει τον τελικό λόγο ακόμα και για τα πιο απλά προβλήματα της καθημερινότητάς του.

Σε αυτές τις κοινωνίες όμως οι τοπικές ηγεσίες έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα και όχι εξουσίας. Την Κυριακή όσοι θα μπουν στον κόπο να πάνε στην κάλπη θα πρέπει να επιλέξουν εκείνους που πραγματικά είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν μια θέση ανάμεσά τους.

Με κριτήρια επιλογής ο γνωστός του γνωστού, οι τοπικές μας κοινωνίες θα παραμείνουν αόρατες βγαίνοντας από την αφάνεια μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Οι πολίτες θα πρέπει να απαιτήσουν, με την ψήφο τους, τη συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα και απόφαση που τους ενδιαφέρει.

Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να μετατραπούν σε εκτελεστικά όργανα των αποφάσεων που θα λαμβάνουν οι πολίτες. Εξάλλου το υφιστάμενο πλέγμα τοπικής εξουσίας είναι αυτό που εξέθρεψε τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Η κάθαρση δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός ατόμου ή μιας μικρής ομάδας.

Ιστορικά ακόμα να το δει κάποιος οι αλλαγές πάντα ξεκίνησαν από τα κάτω και όχι από την κορυφή. Υπό τις περιστάσεις θεωρώ ότι το εγχείρημα του υπουργού Εσωτερικών να παραταθεί η θητεία των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων ήταν ορθό.

Το σκηνικό με το Κυπριακό εξαφάνισε το όποιο ενδιαφέρον υπήρχε για τις τοπικές εκλογές και τα αποτέλεσμα θα φανούν την Κυριακή στην κάλπη.

tomarasa@kathimerini.com.cy

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση