ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένας μύθος που θα αντέξει μέχρι τη Γενεύη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων το 2004 και μετά την ανάπαυλα που ακολούθησε η εκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε κάτω από την ομπρέλα ότι η λύση που θα αναζητηθεί και πάλι, αυτή την φορά θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.

Πάνω σε αυτή τη βάση διεξάγονται μέχρι σήμερα οι συνομιλίες των εκάστοτε ηγετών των δυο κοινοτήτων. Στις 12 Ιανουαρίου στην Γενεύη θα καταρρεύσει ένα από τα πολλά ψέματα που έχουν ειπωθεί από το 1974 και εντεύθεν. Την ερχόμενη εβδομάδα θα επιβεβαιωθεί αυτό που είναι γνωστό σε όλους αλλά ουδείς το λέει δημόσια.

Αφεντικό από τουρκικής πλευράς δεν ήταν ποτέ ο Ραούφ Ντενκτάς παλαιότερα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά το 2004 όταν εκπονήθηκε το δόγμα περί κυπριακής ιδιοκτησίας, ούτε και τώρα ο Μουσταφά Ακιντζί. Αυτός που πάντα κάνει κουμάντο, φανερά ή στο παρασκήνιο, είναι η Άγκυρα. Την ερχόμενη Τρίτη ο Νίκος Αναστασιάδης απέναντί του θα έχει ή τον Ταγίπ Ερντογάν, αν θα πάει, ή τον υπουργό Εξωτερικών του Σουλτάνου.

Όποιος και νάνε αυτό που έχει σημασία είναι ότι το πρώτο βιολί στο τραπέζι θα είναι η Τουρκία και όχι ο εκ Λεμεσού Τ/κ ηγέτης. Στη Γενεύη η Τουρκία δεν θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τ/κ αλλά τα δικά της όπως έκανε και στο Μπούργκενστον όταν παραμέρισε με μια απλή κίνηση του χεριού τον «παντοδύναμο» εκφραστή του βαθέως τουρκικού κράτους πατήρ Ντενκτάς.

Στην Γενεύη θα φανεί ότι ο πραγματικός συνομιλητής για την ελληνική πλευρά δεν είναι οι Τ/κ αλλά η Τουρκία. Το ερώτημα που γενάτε στην προκειμένη περίπτωση είναι ποια λύση μπορεί να εξευρεθεί για να την φέρει πίσω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Μπορεί να βρεθεί λύση με μια Τουρκία η οποία λύντσαρε ένα τούρκο μόδιστρο στα σκαλιά του αεροπλάνου;

Με μια Τουρκία που μετέτρεψε ένα κομμάτι της σε μια τεράστια φυλακή; Με μια Τουρκία που ο βιασμός δεν της προκαλεί αλλεργία; Με μια Τουρκία που καθημερινά συναγωνίζεται τον ίδιο της τον εαυτό σε εθνικοφροσύνη; Όσο στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος εμπλέκονται τρίτοι ο βαθμός δυσκολίας θα είναι μεγάλος.

Επί του προκειμένου η Τουρκία έχει να διαχειριστεί σοβαρότατα προβλήματα της από το κυπριακό. Το 2017 μπορεί να είναι χρονιά λύσης πολύ δύσκολα όμως στις 12 Ιανουαρίου στην Γενεύη. Αν επιβεβαιωθούν τα απαισιόδοξα σενάρια υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα; Μέχρι την προηγούμενη φορά το πρώτο μέλημά μας ήταν να μην κατηγορηθούμε για το όποιο ναυάγιο.

Μέχρι και το 2000 μας εξυπηρετούσε ο Ραούφ Ντενκτάς. Στην προκειμένη περίπτωση ο πονοκέφαλος και για τους ίδιους τους Τ/κ θα είναι άλλος και λέγεται ο απρόβλεπτος Ερντογάν. Την επόμενη εβδομάδα φθάνει στην κορύφωσή της μια τεράστια προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού.

Ότι και να γίνει στην Γενεύη η τελευταία πινελιά θα μπει επί Κυπριακού εδάφους. Από αυτή την άποψη μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι η τελική λύση θα είναι καθαρά κυπριακή.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση