ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από το Άρον-Άρον σταύρωσον αυτόν… στο Ωσαννά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα όσα έχει αφήσει πίσω του το διπλό φονικό του Στροβόλου, μιλώ για τον δημόσιο διάλογο, θυμίζουν το ανέκδοτο του λαγού με το λιοντάρι. Ό,τι και να γίνει στο τέλος, ο συμπαθέστατος λαγός δεν θα αποφύγει την επιπλήξει, από το βασιλιά λιοντάρι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Μέσα Ενημέρωσης. Λες και το φονικό του Στροβόλου το διέπραξαν οι δημοσιογράφοι. Λες και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν σενάρια φαντασιόπληκτων δημοσιογράφων.

Τα Μέσα Ενημέρωσης και στην περίπτωση ενός σκληρού εγκλήματος, αποτέλεσαν τον εύκολο στόχο. Όπως στην τραγωδία της Helios, του Μαρί αλλά και τις καταστροφής του 2013. Για ό,τι κακό συμβαίνει στην κοινωνία μας και διαταράσσει το λήθαργό της, πάντα υπάρχει ο συνήθης ύποπτος. Τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον καθρέφτη της κοινωνίας. Όλοι όσοι μ.Χ εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως, οι ίδιοι ή κάποιοι εξ αυτών τις προηγούμενες μέρες οργίαζαν στην κυριολεξία μέσα από το κοινωνικά δίκτυα έχοντας ως ασπίδα την ανωνυμία.

Τις πρώτες δέκα μέρες για την κοινωνία μας δεν υπήρχε άλλο θέμα παρά τα όσα συνέβησαν εντός της οικίας της οδού Ζαλόγγου, στον αριθμό 7. Κατηγορούνται τα Μέσα ότι έβαλαν στο κάδρο τον ανήλικο γιο του ζεύγους Χατζηγεωργίου. Οι πρώτοι που δημόσια, έθεσαν θέμα για τον ανήλικο ήταν ο ιατροδικαστής της οικογένειας Μάριος Ματσάκης και ο δικηγόρος της, Γιώργος Παπαϊωάννου έχοντας προφανώς κατά νου τα όσα κυκλοφορούσαν, από στόμα σε στόμα.

Τα Μέσα με όλες της αδυναμίες τους, δεν ευθύνονται για το αμόκ συνωμοσιολογίας ούτε και τις συνταραχτικές ιστορίες του στυλ, ο γνωστός ενός γνωστού μου είπε, που συνόδευαν τον πρωινό καφέ. Εάν προκύπτει ένα θέμα για τα Μέσα Ενημέρωσης αυτό έχει να κάνει με την διαχείριση ενός γεγονότος με τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον, από πλευράς των πηγών πληροφόρησης. Η Αστυνομία σε επίπεδο Γραφείου Τύπου θεωρώ, πως ορθά διαχειρίστηκε ένα έγκλημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Λίγα λόγια και μετρημένα. Ωστόσο είναι άδικο να στήνονται στον τοίχο τα Μέσα.

Τον προσανατολισμό των ερευνών π.χ των πρώτων ημερών, τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος αλλά και το ψυχολογικό προφίλ των φερόμενων δραστών δεν τα επινόησαν τα Μέσα Ενημέρωσης. Λάθη μπορεί να έγιναν αλλά οι εκτιμήσεις προήλθαν από αλλού και υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα, από επίσημα χείλη. Επίσης την ώρα που η Αστυνομία εμφανιζόταν φειδωλή υπήρχαν πηγές μέσα από το σώμα που συνέχιζαν να διαρρέουν πληροφορίες σε αρκετές περιπτώσεις, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, για να θολώσουν τα νερά.

Επικροτώ τα όσα είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας για μια διαφορετική συνεργασία με τα Μέσα Ενημέρωσης σε περιστατικά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια σκόπιμη παραπληροφόρηση. Θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την ίδια την Ένωση Συντακτών αλλά και την ηγεσία της Αστυνομίας. Παράλληλα οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να αυξήσουν το βαθμό φιλτραρίσματος των πληροφοριών, που λαμβάνουν.

Ο αντικειμενικός σκοπός δεν είναι η πρόκληση της όποιας ζημιάς, στο κομμάτι των ερευνών αλλά η ικανοποίηση του έντονου ενδιαφέροντος, στην προκειμένη περίπτωση για ενημέρωση. Άφησα τελευταίο το κομμάτι των κοινωνικών δικτύων, καθρέφτη μιας κοινωνίας η οποία την μια μέρα Άρον-Άρον σταύρωσον αυτόν… και την άλλη, διαρρηγνύει τα ιμάτιά της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X