ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η διαφορετικότητα και η Εκκλησία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία κάποια στιγμή θα απασχολήσει την πολιτική ηγεσία και την κυπριακή κοινωνία. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα θέματα που αφορούν την διαφορετικότητα ευρωπαίων πολιτών δεν αποτελούν ταμπού για τις κοινωνίες αυτές και το κυριότερο έχουν ρυθμιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο Μάρκ Ρούτε ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας πήγαινε στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια έχοντας δίπλα του τον σύντροφό του.

Το ίδιο έπραξε και όταν ήλθε στην Κύπρο επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη. Με άνεση, ξένη προς τους νότιους της Ευρώπης πραγματοποίησε κοινές εμφανίσεις και δραστηριότητες με τη σύζυγο του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ίδια άνεση συνοδεύεται από τον σύντροφό του και λίαν προσφάτως σύζυγό του, με την ελληνική κοινωνία να δείχνει σημάδια αποδοχής.

Στην Κύπρο η κοινωνία πως θα αντιδράσει εάν η πολιτική ηγεσία επιχειρήσει να κάνει το αυτονόητο; Να αποδείξει πως το σύνολο των πολιτών της έχουν τα ίδια δικαιώματα και πως δεν υπάρχουν διαχωρισμοί με κριτήριο τις επιλογές, σεξουαλικές και προσωπικές; Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τι θα πράξει η Εκκλησία της Κύπρου. Θα ακολουθήσει τις αναχρονιστικές και διχαστικές ιαχές παραεκκλησιαστικών ομάδων οι οποίες κάνοντας επίκληση των θρησκευτικών συναισθημάτων του απλού κόσμου μας θυμίζουν που ακραία στοιχεία δεν υπάρχουν μόνο στο μουσουλμανισμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στη συνέντευξη του στην «Κ» κράτησε μια ήπια στάση λέγοντας πως η Εκκλησία δεν νομοθετεί. Ωστόσο συμπλήρωσε πως εάν και εφόσον ανοίξει ζήτημα με τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία θα τοποθετηθεί. Έως εδώ η στάση του Αρχιεπισκόπου είναι σοβαρή. Ουδείς μπορεί να αφαιρέσει από την Εκκλησία να διατυπώνει άποψη για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αυτό το οποίο είναι κατακριτέο είναι οι απαράδεκτες αντιδράσεις και η χρησιμοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος προκειμένου να παρασύρουν πολίτες. Η εποχή όπου η ομοφυλία ήταν κοινωνικό στίγμα έχει παρέλθει. Πλέον τα άτομα με διαφορετικότητα δεν ρίχνονται στην πυρά. Ζουν ανάμεσά μας, αντιμετωπίζουν τα ίδια ή και περισσότερα προβλήματα.

Ουδείς αναμένει από την Εκκλησία να αποδεχθεί τα άτομα αυτά, μπορεί όμως να δείξει προς τα έξω πως όλοι είναι παιδιά του ίδιου Θεού. Δυστυχώς και στην Εκκλησία της Κύπρου υπάρχουν ακραίες φωνές που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Ιερά Σύνοδο όποτε προκύψει θέμα. Στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέδειξε πως είναι η μια σοβαρή και ψύχραιμη φωνή σε ένα δύσκολο ζήτημα από εκκλησιαστικής απόψεως. Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος δεν πρέπει να ακολουθήσει την αφοριστική τακτική των λίγων βάζοντας στο περιθώριο πολίτες που έχουν επιλέξει κάτι διαφορετικό. Η Εκκλησία είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς και μπορεί να αντέξει τη θεσμοθέτηση της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αποδεικνύοντας πως δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση