ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:01
 

Αμεση Ανάλυση: Μας στάθηκε στο λαιμό η «Σουπιά»

Την επόμενη φορά το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η γεώτρηση, αλλά η προετοιμασία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Υπάρχουν κάποια θέματα που τη σήμερον ημέρα δεν προσφέρονται για παντός είδους «κανιβαλισμό». Από αυτή τη θεώρηση δεν εξαιρείται και ο τύπος. Διανύουμε αισίως την 13η ημέρα, του μετά «Καλυψώς» κοιτάσματος εποχή, και αν μπορεί να ειπωθεί κάτι με σχετική βεβαιότητα είναι πως, η «Σουπιά» (ονομασία του γεωτρητικού στόχου στο τεμάχιο 3) δεν θα «δει» το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ, το οποίο μέχρι τη σήμερον συνεχίζει τις χειμερινές «διακοπές» του, 38 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λάρνακας.

Η μεγάλη εικόνα των όσων αφήνει πίσω της η τουρκική προκλητικότητα, δεν είναι οι εργασίες σε ένα τεμάχιο όπου παρεμπιπτόντως οι προσδοκίες ήταν χαμηλές. Τα όσα συμβαίνουν μέσα στην ΑΟΖ, αυτή την περίοδο, θα πρέπει να γίνουν μάθημα σε όλους αυτούς που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν με επιτυχία τους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Το μεγάλο στοίχημα δεν ήταν στο τεμάχιο 3. Είναι αλλού. Η Τουρκία όπως φάνηκε αναβάθμισε τις μεθόδους που εφαρμόζει στην περιοχή. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά κατάφερε να ματαιώσει εργασίες, έστω και σε ένα οικόπεδο που φαίνεται να είναι τζούφιο, είναι σοβαρότατη εξέλιξη και ανεξάρτητα αν φύγει ή μείνει το γεωτρύπανο, οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν. Την επόμενη φορά το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η γεώτρηση, αλλά η προετοιμασία και εδώ όλοι οι ιθύνοντες, υπηρεσιακοί και πολιτικοί θα πρέπει να χαράξουν στρατηγική στη βάση των πιο ακραίων σεναρίων, κάτι που δεν συνέβη με τη «Σουπιά».

Πέρα από τον καθημερινό πόλεμο εντυπώσεων, δια του τύπου ο ενεργειακός σχεδιασμός που υπάρχει δεν έχει αλλάξει. Και εδώ δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή απόκλιση. Ό,τι και να λέει η πλευρά της Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. Επίσης, έχει συμμάχους που έχουν αποδείξει την στήριξη τους επί της θαλάσσης, και ας μην είναι ευρέως γνωστό. Η συμπεριφορά του μικρού παιδιού που αδικείται και κλαίει, δεν αποδίδει. Εδώ θέλει χοντρό παρασκήνιο, κυρίως πολιτικό και διπλωματικό. Τα τελευταία χρόνια ο φυσικός πλούτος χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης, προς επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση και εδώ το ΦΑ θα είναι ο μοχλός πίεσης. Η ΕΝΙ αν και κρατική, δεν παύει να είναι μια εταιρεία με συμφέροντα σε όλο τον κόσμο. Και αν την ωθήσουμε να ζυγίσει τα συμφέροντα της το σίγουρο είναι ότι, δεν θα είμαστε η επιλογή της. Η εταιρεία είναι στην κυπριακή ΑΟΖ γιατί εκτιμά ότι θα έχει κέρδος, και επάνω σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κτισθεί η σχέση της, με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα όσα συμβαίνουν εδώ, δεν είναι ένα άγνωστο περιβάλλον για εταιρείες του είδους, οι οποίες έχουν τον τρόπο και τα μέσα να επιλύουν ανάλογα προβλήματα.

Το πιο βασικό όμως, αφορά εμάς τους ίδιους. Να ξεπεράσουμε την ανωριμότητα που δείχνουμε κάθε φορά που καλούμαστε να διαχειριστούμε μεγάλα και ευαίσθητα γεγονότα. Και δυστυχώς η προϊστορία δεν είναι υπέρ μας. Εδώ και 13 μέρες στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ δεν διεξάγεται πόλεμος, ούτε πρόκειται να διεξαχθεί. Υπάρχει μια τεταμένη κατάσταση που δεν είναι τωρινή.

Οι Τούρκοι προκαλούν με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα εδώ και 45 χρόνια. Το μόνο που δεν χρειάζεται η Κύπρος και η οικονομία της στην παρούσα φάση, είναι η δημιουργία ενός πολεμικού κλίματος στην περιοχή της. Η στάση των κομμάτων ήταν υπεύθυνη. Σε ευαίσθητα θέματα πρέπει και υπάρχει ομοθυμία. Για το εθνικό μας σπορ, το ξεκατίνιασμα έχουμε χρόνο και θέματα, ουκ ολίγα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Το 1963 η ε/κ ηγεσία έκλεψε το μερίδιο των τ/κ απο το κοινο κρατος και με κτηνωδη μεσα προσπαθησε να κανει μια εθνοκαθαρση εναντια στους τ/κ. Τωρα προσπαθει να τους κλεψει το νομιμο μεριδιο τους απο τους υδρογοναθρακες, με διαφορες σοφιστιες που κανεις διεθνους δεν τις λαμβανει στα σοβαρα. ΟΙ στρατιωτικες βαρβαρες εκαθαρισεις που εκαναν σχεδον ανενοχλητα , πριν το 1974 εναντια σε ανιπερασπιστους τ/κ δεν μπορουν να γινουν στα σημερινα δεδομενα.Τωρα, προσπαθουν σε συσνεργασια με αλλους ληστες ιμπεριαστες, οπως το βαρβαρο Ισραηλ, να επιβαλουν τη ληστρικη τους πολιτικη , κατι που με μαθημαιτκη ακριβεια θα μας οδηγηση σε πολεμο, οπως μας οδηγησε η πολιτικη τους πριν το 1974. για αυτο πρεπει να τους σταματισουμε, πριν ειναι αργα.
Απο τοτε που αναλαβαν τη κρατικη εξουσια, το 1960, εχουν προκαλεσει πολεμικες συρραξεις , το 1963/64/67/74! Εχουν καταληστεψη τους εργαζομενους μεσα απο τις τραπεζικες ληστειες, φουσκες ακινητων, χρηματιστηρια, μισθους πεινας , ρατσιμο και διαφθορα.

Καμια θυσια για τα κερδη των καπιτα ληστων . Εργαζομενοι ελληνες και τουρκοι ενωμενοι εναντια στο κοινο εχθρο, το κεφαλαιο.

αν γνωριζαν οτι θα το διαβασει και α ενας τουρκος πρακτορας , σαν εσενα, θα το μεραφραζαν και στα τουρκικα.

Russ

Ανάλυση - Τα λόγια διαφέρουν από τις πράξεις.

Πάμε για Ένταση, και περισσότερη Ένταση, και όχι Λύση . Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι οι περισσότεροι ευτυχισμένοι με την διαχείριση της κρίσης της ΑΟΖ από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Η Τουρκία βολεύεται με το να δημιουργεί καταστάσεις έντασης γιατί το δίκιο των όπλων τις επιφέρει πάντα κέρδη, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας , όσο στους εθνικιστές οπαδούς του Ερτογάν στη Κύπρο αλλά και για ματαίωση για λύση του Κυπριακού όπως ήταν ο αρχικός στόχος της Τουρκίας.
Κανένας δεν ξέρει που θα οδηγήσει αυτή η αντιπαράθεση με αυτούς που υποτίθεται θα συνομιλήσουμε για λύση του κυπριακού αν όντως θέλουμε να συνομιλήσουμε πλέον ή θα επιδιώξουμε μέσα στο χρόνο τα τετελεσμένα να έρθουν μπροστά μας χωρίς επιστροφή όπως κάποιοι αείμνηστοι στο πρόσφατο παρελθόν.
Ήδη τα τετελεσμένα της αποτυχίας του Κρανς Μοντάνα άρχισαν να φαίνονται και αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς στα κατεχόμενα με διαφόρους τρόπους και αντιπαραθέσεις που άρχισαν να ξεκινούν ακόμη και σε ανθρωπιστικά θέματα.
Οι Αμερικάνοι μας είπαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, παρόλο που μας είπε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής δημοκρατίας για την ΑΟΖ, μας είπε ότι ευελπιστεί ότι η κρίση θα εκτονωθεί και σύντομα θα πάμε για συνομιλίες.
Αν υποθετικά καταφέρουμε να κερδίσουμε στην ΑΟΖ και νικήσουμε διπλωματικά τον Ερτογάν ενάντια στα πολεμικά του πλοία υπάρχει κανένας νούσιμος άνθρωπος που πιστεύει ότι θα πάμε σε λύση του Κυπριακού μέσω της ισχύς αυτής. Αυτό όμως είναι μια μεγάλη ουτοπία. Για την ακρίβεια οδεύουμε σε άτακτη διχοτόμηση που και αυτή θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα από την λύση. Ο Ερτογάν είναι ένας διεφθαρμένος, αγράμματος, που προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με ένα σωρό τεχνάσματα και πέραν από το προσωπικό του συμφέρον εξυπηρετεί το εγώ του. Πρόσφατα είδα μια φωτογραφία του Ερτογάν που φιλούσε το χέρι του Γκιουλέν σε παλαιά χρόνια.
Η διπλωματία για να είναι πετυχημένη και να προσδίδει αποτελέσματα προϋποθέτει να γνωρίζεις τη ψυχολογία του εχθρού σου και να ενεργείς με τον μέγιστο δυνατό τρόπο διπλωματικά με τις λιγότερες απώλειες οστεώστε ο εχθρός σου να γίνει φίλος σου και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα σου.
Ότι επεδίωξε ο Μακάριος την δεκαετία του 1960 προσπαθεί ο Ερτογάν σήμερα στην Κύπρο. Μόνο που στην περίπτωση του Ερτογάν η ισχύς των όπλων, του πληθυσμού, και το εκτόπισμα της Τουρκίας είναι πολύ μεγαλύτερο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς μια λύση σύντομα.
Πρέπει να βρούμε λύσεις στα πιθανά επικίνδυνα σημεία και με επιχειρήματα να διαπραγματευτούμε.
Αυτή τη στιγμή προέχει η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, κυρίος με τον Κ. Ακιντζί γιατί είναι ότι καλύτερο που θα δούμε μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια. Ειδικά, με τα διάφορα που διέρρευσαν μετά το Κρανς Μοντανά, αμέσως μετά τις συνομιλίες τις λογομαχίες σε προσωπικό επίπεδο Αναστασιάδη –Ακιντζή τα οποία επιβεβαιώνονται δυστυχώς. Αυτό πρέπει να είναι το μέλημα μας αν θέλουμε να ανοίξουμε γέφυρες επικοινωνίας που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε σε λύση.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έπλεξε το παιχνίδι του όπως το έπαιξαν και άλλοι πρόεδροι. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε την ΑΟΖ για μοχλό πίεσης την Τουρκία για να κερδίσουμε ανταλλάγματα και την διαπραγματευτική μας ικανότητα. Η κατάσταση μας γύρισε μπούμερανκ.
Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε συνομιλίες όχι φραστικά αλλά ουσιαστικά θα διερωτόμαστε τι πήγε λάθος – ιδού τα παραδείγματα :
Αμέσως μετά το 1960 προσπαθούσαμε να διώξουμε τις Αγγλικές Βάσεις με υποστήριξη του ΑΚΕΛ.
Δεν ξεχάσαμε ποτέ το σύνθημα της ένωσης αν και αυτό απαγορευόταν από την συνθήκη του 1960. Ο Μακάριος ως εθνάρχης και πρώτος υπεύθυνος δεν ανέλαβε τις ευθύνες ενός πραγματικού ηγέτη για να καθοδήγηση τον Λαό. Παρά αυτού, παρασύρετέ από το εγώ του και την επιθυμία του για εξουσία.
1963 – Αλλαγή των 13 σημείων με την Ευλογία των Άγγλων για την δημιουργία ρήξεις στο εσωτερικός μέτωπο με τους τουρκοκύπριους.
1964 – Διακοινοτικές διαμάχες που αντιμετωπίστηκαν με όπλα και βία και όσο και προλάβαμε την εισβολή.
1964-1974 συνεχίσουν οι εσωτερικές διαμάχες αυτή τη φορά με ακροδεξιά ελληνοκυπριακά στοιχεία με ΕΟΚΑ Β με αποτέλεσμα το 1974.
1974 εισβολή και η γνωστή σε όλους μας τραγωδία.
Η ισχύς των όπλων και η αντιπαράθεση ουδέποτε μας έφερε καλό.
Οποία και να ήταν η απογοήτευση του Νίκου Αναστασιάδη στο Κρανς Μοντανά ο πατριωτισμός επιβάλλει να τα βάλει στο πλάι και να επιδιώξει άμεσα αποκατάσταση της σημερινής κατάστασης. Δεν σηκώνουμε άλλα μεγάλα λόγια, και αντιπαραθέσεις ούτε μας ωφελεί να δημιουργούμε εντυπώσεις στο εσωτερικό μέτωπο για να είναι δήθεν οι πολιτικοί αρχηγοί σύμφωνοι.
Λύσεις υπάρχουν, θέληση υπάρχει ? ή, θα συνεχίζουμε από το 1960 να μας κυβερνούν Μακάριοι με ωραία κούφια λόγια οδεύοντας ταυτόχρονα προς την καταστροφή…………

ΜΡ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X