ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το ΓεΣΥ συμπλήρωσε μισό χρόνο ζωής και το υπουργείο Υγείας, έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον πολίτη για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, στον απολογισμό του είπε τα προφανή με μια ανεπαίσθητη δόση αυτοκριτικής. Το τι έχει γίνει στο χώρο της υγείας, σε περιβάλλον ΓεΣΥ, οι πολίτες που το χρησιμοποιούν το γνωρίζουν.

Αυτό που δεν είναι γνωστό και εκ των πραγμάτων έχει τεράστιο ενδιαφέρον, είναι τα ανοιχτά ζητήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η δεύτερη και καθοριστική φάση, εφαρμογής του ΓεΣΥ. Για το κομμάτι αυτό, ο Υπουργός Υγείας είπε ελάχιστα. Π.χ ο κ. Κωνσταντίνου έδωσε τα εύσημα στο ΟΑΥ, αλλά δεν μας είπε πως θα λειτουργήσει το ΓεΣΥ εάν οι ιδιωτικές κλινικές, δεν ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας;

Εγώ πιστεύω πως οι κλινικάρχες, κάποιοι ή στο σύνολο, τελικά θα πάρουν αυτά που ζητούν. Όπως θα τα πάρουν και οι γιατροί του δημοσίου, υπό μορφή κινήτρων, για να κάνουν καλά τη δουλειά τους, για την οποία αμείβονται. Θα τολμήσω να προβλέψω πως μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, τα προβλήματα θα έχουν επιλυθεί. Το μεγάλο αγκάθι του ΓεΣΥ είναι το οικονομικό και εδώ είναι που θα παιχθεί το χοντρό παιχνίδι.

Για την οικονομική επιβάρυνση ικανοποίησης συντεχνιακών και άλλων αιτημάτων, ο κ. Ιωάννου αν και ρωτήθηκε δεν απάντησε σε βάθος. Με διαβεβαιώσεις τα οικονομικά ενός Οργανισμού δεν κουμαντάρονται. Φέτος ο ΟΚΥπΥ (εργοδότης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με ποσοστό 50% έως 60% των διαθέσιμων κλινών), χρειάσθηκε οικονομική ένεση περίπου 50 εκατ. ευρώ. Για το 2020 έχει προβλεφθεί, επιπρόσθετο κονδύλι γύρω στα 238 εκατ. ευρώ.

Για την ώρα, το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ μπορεί να αισθάνονται ήσυχοι από την περίοδο προσαρμογής του ΓεΣΥ που μπορεί να δικαιολογήσει ενδεχόμενα εμπόδια.. Ο ΟΑΥ από την άλλη μπορεί να μην ικανοποιήσει όσα ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές, αλλά σίγουρα θα δώσει κάτι παραπάνω για να αποτρέψει το αδιέξοδο. Το Υπουργείο και ο ΟΑΥ γνωρίζουν το αδύναμο σημείο, κάποιων ιδιωτικών κλινικών που είναι τα οικονομικά και θα το αξιοποιήσει δεόντως.

Τι θα γίνει όμως αν επαληθευθούν όσοι υποστηρίζουν πως θα υπάρχει αντίκτυπος στις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες; Αυτοί του ΓεΣΥ, οι οποίοι θα απολαμβάνουν υπηρεσίες στη λογική «όσα πληρώνει ο ΟΑΥ τόσα παίρνεις» και οι άλλοι με τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας, οι VIP. Ό,τι και να γίνει τελικά, το κράτος θα αναγκασθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, αυτό που μένει άγνωστο για την ώρα είναι πόσο βαθιά θα βάλει το χέρι. Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε, και ορθά έπραξε, ότι το ΓεΣΥ δεν αλλάζει.

Αν όμως σε κάποια φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, διαπιστωθεί πως τα νούμερα δεν βγαίνουν τι θα γίνει; Το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥπΥ γνωρίζουν πως μπροστά τους έχουν αγκάθια που αν δεν τα ξεπεράσουν, ο «από μηχανής Θεός» πρόσφερε λύσεις μόνο στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, όχι στην εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης όπως το ΓεΣΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση