ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε «καραντίνα» χωρίς να ανοίξει μύτη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα κλίμα που έχει προκαλέσει η επιβεβαίωση των δυο πρώτων θετικών περιστατικών στον κορωνοϊό, το ένα μάλιστα γιατρού - διευθυντή μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί επανάληψη των κοινωνικών «αντανακλαστικών», σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Η αίσθηση της απειλής αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, το καλύτερο αντίδοτο για αναχαίτηση διχαστικών φαινομένων, στην προκειμένη περίπτωση, επιτρέποντας στην πολιτική ηγεσία να κινηθεί χωρίς αντιπολιτευτικά βαρίδια αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις.

Τα μέτρα της κυβέρνησης μπορεί να εκλαϊκευτούν και ως ένα δυνατό σoκ, shut down στην αργκό, σημαντικών κρατικών δομών που θα επηρεάσουν, το επόμενο διάστημα και όσο είναι σε εφαρμογή, την καθημερινότητα του πολίτη. Η κυβέρνηση εν αντιθέσει με άλλα σοβαρά ζητήματα του τελευταίου διαστήματος, στην περίπτωση επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού, φαίνεται ότι έχει πιάσει τον παλμό του κόσμου και αναντίλεκτα κινήθηκε με ταχύτητα.

Πίσω από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα αναστατώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, αποκαλύπτεται η διάθεση αποφυγής του Ιταλικού φαινομένου, διαιώνισης της εγχώριας κορωϊοφρενίτιδας που απειλεί να βάλει στον πάγο, ζωτικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός. Η χρονική συγκυρία ευνοεί τις κυβερνητικές κινήσεις να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα, μια ανώμαλη κατάσταση και να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, αν γίνεται. Τα κυβερνητικά μέτρα με μια λέξη δεν θεωρούνται ημίμετρα. Έχοντας ως σύμμαχο την καθολική στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, δεν δίστασε να προχωρήσει σε κινήσεις με υψηλό δείκτη πολιτικού κόστους. Το κλείσιμο, αρχικά, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, και στη συνέχεια της Λεμεσού, δεν μπορεί παρά να αποτελεί δείγμα αποφασιστικότητας αν ληφθεί μάλιστα υπόψη πως για τις επόμενες 48 ώρες, εκτός συστήματος δημόσιας υγείας έχουν τεθούν τα δυο μεγαλύτερα νοσηλευτήρια του τόπου. Η απαγόρευση του συναθροίζεσθαι, μέχρι τέλος του μήνα θα νεκρώσει κάθε κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα . Και εδώ οι αποφάσεις που λήφθηκαν δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι «χαϊδεύουν» αυτιά. Εν πολλοίς η κυβέρνηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, επέδειξε τόλμη έχοντας και τον παράγοντα τύχη με το μέρος της. Χωρίς διάθεση αναζήτησης υπέρμετρων ψεγαδιών, το σκηνικό θα ήταν τελείως διαφορετικό εάν οι αναλύσεις των 152 ύποπτων κρουσμάτων δεν ήταν «καθαρές». Οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν πως γνωρίζει πως δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Θα ήταν παράλειψη όμως να μην αναγνωρισθεί και η στάση των κομμάτων, που απέφυγαν να διαχειριστούν μια απειλή, όχι μόνο για την δημόσια υγεία, με κοντόφθαλμη λογική. Τουναντίον ο κορωνοϊός φαίνεται πως εκτόνωσε το κλίμα των προηγούμενων ημερών, με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, το κυπριακό και τα όσα άλλα ταλάνιζαν την καθημερινότητά μας, το προηγούμενο διάστημα. Εξ άλλου αυτό που προέχει είναι η απειλή, το ξεκατίνιασμα μπορεί να περιμένει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση