ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ

Του Αθανάσιου Έλλις

Του Αθανάσιου Έλλις

Ο πρωθυπουργός επέλεξε το Ισραήλ για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και οι αποδέκτες πολλοί. Υστερα από μία δεκαετία σταθερής εμβάθυνσης, η αμοιβαίως επωφελής σχέση Ελλάδας - Ισραήλ, που δεν στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Η πρώτη αυτή επίσκεψη έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον συμβολικό τρόπο τη νέα πραγματικότητα.

Συχνά εστιάζουμε, και σωστά, στη γεωστρατηγική διάσταση. Το τουρκολυβικό σύμφωνο, τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τα σχέδια για ανάλογες ίσως δράσεις σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες εφάπτονται των ελληνικών χωρικών υδάτων, θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης με τον ομόλογό του Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ρίβλιν.

Δεν είναι μόνο η διπλωματική και αμυντική συνεργασία –το Ισραήλ πρόσφατα δάνεισε στην Ελλάδα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron– και τα σχέδια για τον αγωγό East Med. Είναι και οι επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς με κορυφαίο αυτόν της καινοτομίας. Υπάρχει επίσης ο τουρισμός που λόγω συγκυρίας έχει κεφαλαιώδη σημασία. Οι δύο χώρες διαχειρίσθηκαν αποτελεσματικά την πανδημία, έχουν κοινά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και συνεργάσθηκαν στενά για τη διαμόρφωση σωστών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το Ισραήλ είναι μεταξύ των 29 χωρών για τις οποίες άνοιξαν χθες τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος εξετάζουν τη δημιουργία «ζώνης ασφαλούς τουρισμού».

Η πολυεπίπεδη συνεργασία χαρακτηρίζεται από, σπάνιες για τα ελληνικά δεδομένα, συνέχεια και συνέπεια. Ξεκίνησε το 2010 από έναν κεντροαριστερό πρωθυπουργό και συνεχίσθηκε από έναν δεξιό, έναν αριστερό και, τώρα, έναν κεντροδεξιό. Τέσσερις διαφορετικοί Ελληνες ηγέτες, με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, κινήθηκαν σταθερά στην ίδια γραμμή στη σχέση με το Ισραήλ. Η ένθερμη προσέγγιση με το Ισραήλ αποτελεί εθνική στρατηγική και έχει μακρύ ορίζοντα. Υπό αυτό το πρίσμα καλούνται να την αξιολογήσουν ο κ. Νετανιάχου, ο κ. Γκαντς και όλο το ισραηλινό πολιτικό σύστημα. Το σκηνικό ενισχύει η άριστη, εδώ και δεκαετίες, συνεργασία της Διασποράς των δύο χωρών, κυρίως στην Αμερική. Οι Έλληνες μιλούν για το Ισραήλ με δέος. Υποδέχονται με θέρμη τους Ισραηλινούς τουρίστες, προσβλέπουν στην αμυντική και επιχειρηματική συνεργασία, και στη διπλωματική και ενεργειακή συμπόρευση.

Η πρώτη αυτή επίσκεψη έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον συμβολικό τρόπο τη νέα πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αθανάσιου Έλλις

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Αθανάσιος Έλλις: Τελευταία Ενημέρωση