ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φάρμακα και ικανότητα οδήγησης

Κάθε φορά που θα χρειαστεί να καταναλώσετε ένα φάρμακο, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης

Συνταρακτικές λεπτομέρειες συνεχίζουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα σχετικά με το θανατηφόρο τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία για την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του, κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία, οδηγού σε συνδυασμό με την ουσία υπνωτικών χαπιών που εντοπίστηκε περιγράφουν μια μακάβρια πραγματικότητα. Όσοι βρέθηκαν στον δρόμο του συγκεκριμένου οδηγού εκείνο το βράδυ ήταν υποψήφια θύματα στους οποίους απλά χαμογέλασε η τύχη. Όσο σκληρή και αν φαίνεται στα μάτια του κάθε αναγνώστη, αυτή είναι η αλήθεια στους δρόμους της Κύπρου.

Η πραγματικότητα αυτή δυστυχώς επαναλαμβάνεται δεκάδες ίσως και εκατοντάδες φορές καθημερινά μέχρι που φτάνει ξανά και ξανά η στιγμή που γίνεται το επόμενο τραγικό θανατηφόρο τροχαίο. Εκείνη τη στιγμή ξαναβγαίνει στην επιφάνεια η προβληματική, σχεδόν ανεξέλεγκτη, κατάσταση στους δρόμους. Ανυποψίαστοι πολίτες που κινούνται από και προς τη δουλειά ή τα σπίτια τους, μόνοι ή με τις οικογένειες τους, απειλούνται από οδηγούς που κάθονται πίσω από το τιμόνι υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή άλλων φαρμάκων. Η απαιτούμενη αύξηση των ελέγχων για αλκοόλ θα συνδυαστεί αναπόφευκτα με μικρή αύξηση των ελέγχων για ναρκωτικές ουσίες, κυρίως λόγω του υψηλου προς το παρόν κόστος τους. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια δηλαδή. Αυτό όμως που δεν ελέγχεται, δεν προλαμβάνεται και δεν συζητείται στα πλαίσια της οδικής ασφάλειας στην Κύπρο, είναι τα συμπτώματα της κατανάλωσης κάποιων φαρμάκων στην ικανότητα οδήγησης.

O Δανέζικος Οργανισμός Φαρμάκων(Danish Medicines Agency) εχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα του όλα τα φάρμακα που η κατανάλωση τους επηρεάζει την ικανότητα του ανθρώπου να οδηγεί. Η λίστα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στη συσκευασία των φαρμάκων που περιλαμβάνονται σε αυτήν τυπώνεται ένα χαρακτηριστικό κόκκινο τρίγωνο που ενημερώνει τον ασθενή για τα σχετικά συμπτώματα και τον προειδοποιεί να αποφύγει την οδήγηση. Η προειδοποίηση δεν αποτελεί μόνο μια συμβουλή του Οργανισμού για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά αποτελεί και κομμάτι της σχετικής νομοθεσίας στη Δανία. Αν δημιουργηθεί υποψία κατά τον τροχονομικό έλεγχο, ο οδηγός υποβάλλεται σε εξετάσεις αίματος ή ούρων και αν εντοπιστεί ουσία οποιουδήποτε φαρμάκου που περιλαμβάνεται στη λίστα του Οργανισμού, η ποινή είναι όμοια με αυτή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Οι πρόνοιες της νομοθεσίας για τους επαγγελματίες οδηγούς είναι ακόμα πιο αυστηρές.

Επιστρέφοντας στα όσα ισχύουν στην Κύπρο για το συγκεκριμένο σοβαρότατο θέμα. Ή καλύτερα όσα δεν ισχύουν, αφού στην Κύπρο το θέμα δεν φαίνεται να ανησυχεί τους πολίτες ή τους αρμόδιους φορείς. Οι έλεγχοι για ναρκωτικές ουσίες που ίσως να εντοπίζουν και ουσίες φαρμάκων που προκαλούν υπνηλία, ζαλάδες, έλλειψη συγκέντρωσης, χαλάρωσης, μείωση αντανακλαστικών κτλ, γίνονται στοχευμένα και κυρίως σε νέα άτομα. Αυτό σχεδόν αποκλείει τον έλεγχο μεγαλύτερων σε ηλικία οδηγών που είναι και πιθανότερο να χρησιμοποιούν μεμονωμένα φάρμακα ή συνδυασμούς, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να απαγορεύεται να οδηγήσουν. Η ενημέρωση των πολιτών από όλους τους φορείς είναι ελλιπής και δεν φαίνεται να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στους κινδύνους που δημιουργούνται.

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων που οφείλονται στις συνέπειες κατανάλωσης φαρμάκων, χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια. Πρώτα υπάρχει η ατομική ευθύνη. Η εκτίμηση του κινδύνου που θέτει ο κάθε πολίτης τον εαυτό του και τους συμπολίτες του, παραβαίνοντας τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων που καταναλώνει. Επιπλέον χρειάζεται μια αυστηρή πολιτική που να ακολουθείται από όλους τους γιατρούς και φαρμακοποιούς για την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τα συμπτώματα των προϊόντων που συνταγογραφούν ή πωλούν αντίστοιχα, στην ικανότητα οδήγησης. Τελευταία και σημαντική είναι η συντονισμένη προσπάθεια της Αστυνομίας για στοχευμένη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, ιδιαίτερα σε οδηγούς μεγαλύτερων ηλικιών, αλλά και ο έλεγχος οδηγών που υπάρχει υποψία ότι έχουν καταναλώσει φάρμακα που τους καθιστούν επικίνδυνους πίσω από το τιμόνι.

Κάθε φορά που θα χρειαστεί να καταναλώσετε ένα φάρμακο, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τα συμπτώματα που προκαλεί. Αν συστήνεται η αποφυγή χειρισμού μηχανημάτων ή οδήγησης, σίγουρα αυτό δεν γίνεται τυχαία. Αποφύγετε τις αχρείαστες μετακινήσεις, ιδιαίτερα σε υπεραστικούς δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας με απλές κινήσεις και προληπτικά μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ