ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η βοήθεια του κοινού

Τα μηνύματα που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα για την ανταπόκριση της Αστυνομίας σε δημόσιες καταγγελίες πολιτών για περιστατικά που αφορούσαν επικίνδυνη οδήγηση ή παράνομη στάθμευση δημιουργούν ένα μικρό αίσθημα ελπίδας για την νέα χρονιά.

Πρωτος άνοιξε τον χορό ο γεμάτος δεξιότητα οδηγός που αποφάσισε να επιδείξει την ικανότητα του να οδηγεί φορτηγό με τα πόδια σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook. Η Αστυνομία έδρασε αμεσα και αφού τον εντόπισε τον οδήγησε στο δικαστήριο. Ακολούθησαν και άλλα περιστατικά με δημόσιες καταγγελίες πολιτών για παράνομη στάθμευση σε θέσεις που προορίζονται για αποκλειστική χρήση από ΑμΕΑ. Επιλεκτικά, στο παρόν στάδιο, η Αστυνομία με ανακοίνωση της λίγες ωρες μετά τις δημοσιεύσεις και τις καταγγελίες ενημέρωνε το κοινό και τους καταγγέλλοντες ότι είχε εντοπίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και είχε προχωρήσει σε επιβολή προστίμων ή στις ενέργειες που προνοεί η νομοθεσία. Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν πριν δύο ημέρες που μετά από ανάρτηση του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Παραπληγικών κ. Δημήτρη Λαμπριανίδη οδηγός που είχε σταθμεύσει παράνομα σε τρεις(!) θέσεις ΑμεΑ, εντοπίστηκε από την Αστυνομία και καταγγέλθηκε γραπτώς.

Η Αστυνομία έχει επανειλημμένα ζητήσει την βοήθεια των πολιτών για να πετυχει τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου. Παράλληλα παραπονιέται συχνά πυκνά σε δηλώσεις αξιωματικών και εκπροσώπων της για την έλλειψη σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στους δρόμους. Παράπονα που αφορούν κυρίως το σίριαλ της εγκατάστασης του συστήματος φωτοεπισήμανσης στους δρόμους που πλεον βρίσκεται στον 14ο χρονο του και τα προβλήματα που δημιουργεί στην άσκηση των καθηκόντων της Αστυνομίας.

Η δυνατότητα εντοπισμού των παραβατών και η διερεύνηση περιστατικών που έρχονται στη δημοσιότητα μέσω των ΜΚΔ ή μέσω καταγγελιών πολιτών που συνοδεύονται από φωτογραφίες ή βίντεο, είναι σε πολλές χώρες του κόσμου αυτονόητη. Οι παραβάτες εντοπίζονται εύκολα και η λήψη μέτρων εναντίον τους με βάση την νομοθεσία που εφαρμόζεται στην κάθε χώρα γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιπτώσεις που οι αρχές χρειάζονται στοιχεία ή μαρτυρίες γα περιστατικά τα οποία διερευνούν και οι φωτογραφίες ή βίντεο άλλων πολιτών βοηθούν στις έρευνες. Η Αστυνομία Κύπρου έχει δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσω της εφαρμογής της να προχωρούν σε ανώνυμες καταγγελίες τις οποίες μπορούν να συνοδεύουν με τις σχετικές φωτογραφίες.

Η κοινωνική πίεση και η συμμετοχή των πολιτών στην καταπολέμηση των παραβάσεων είναι σημαντική. Μπορεί να δώσει στην Αστυνομία τα εργαλεία που της αποστερούνται από το κράτος για πιο αποτελεσματικά μέτρα και πιο στοχευμένη αστυνόμευση. Η μείωση της παράνομης στάθμευσης σε χώρους ΑμεΑ είναι ένα γεγονός που αναμφισβήτητα οφείλεται και στην αντίδραση της κοινωνίας εναντίον όσων παρανομούν. Πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η στάθμευση σε θέσεις που προρίζονται να αποκλειστική χρήση από ΑμεΑ θα γίνει αντικείμενο σχολιασμού από τους περαστικούς, ενώ πολύ συχνά θα υπάρξουν πολίτες που θα κάνουν παρατήρηση στους παρανομούντες ή θα καλέσουν την Αστυνομία για να αναφέρουν το περίστατικό.

Δυστυχώς η βελτίωση δε γίνεται με γοργούς ρυθμούς και αυτό είναι αξιοσημείωτο. Θα περίμενε κανείς, όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα, ότι τα τραγικά θανατηφόρα με πεζούς το 2019 θα είχαν κινητοποιήσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες και τις αρχές. Θα περίμενε επίσης κάποιος ότι θα άλλαζε έστω και ελάχιστα η συμπεριφορά των οδηγών που καταλαμβάνουν με το ζόρι τα πεζοδρόμια και κλείνουν θέσεις και ράμπες αναπήρων, στερώντας από άλλους πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης.

Οι πολίτες οφείλουν να βοηθήσουν και αυτό πρέπει να συμβεί και εκτός ΜΚΔ, χωρίς οι καταγγελίες να είναι δημόσιες. Έτσι αποφεύγεται και η πιθανή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των παρανομούντων αν τυχόν είναι εμφανή στοιχεία που κάνουν δυνατή την αναγνώριση του ατόμου στο ευρύ κοινό και το διαδικτυακό λιντσάρισμα των υπόπτων.

Υ.Γ.: Πρόσφατα έγινε αρκετός ντόρος στην Ελλάδα για την ενεργοποίηση του 4ψήφιου αριθμού 1142 στον οποίο οι πολίτες μπορούν να καλούν και να καταγγέλλουν παραβάσεις του αντικαπνίστικου νόμου. Επικράτησε μία αναταραχή ανάμεσα στους χρήστες των ΜΚΔ, χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, την όποια καταγγελία εκ μέρους πολιτών ως ρουφιανιά. Επειδή η παρανομία στους δρόμους της Κύπρου τείνει να γίνει κανονικότητα και επειδή οι πολίτες που σέβονται τους νόμους και τους συνανθρώπους τους έχουν δικαίωμα για ποιοτική και ασφαλή μετακίνηση και καθημερινότητα, ο χαρακτηρισμός της καταγγελίας της παρανομίας ως ρουφιανιά δεν πρέπει να περάσει. Οι πολίτες οφείλουν να συνδράμουν στο έργο των αρχών για να αποθαρρυνθούν και να αντιμετωπιστούν όσοι θεωρούν ότι μπορούν να κρατούν το κράτος, τους νόμους και τους υπόλοιπους πολίτες όμηρους με το θράσος και την ασέβεια του

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ