ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια ταυτότητα για τη Μακαρίου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μαθαίνω ότι τις τελευταίες εβδομάδες δύο καταστήματα γνωστής αλυσίδας, κατέβασαν ρολά στη λεωφόρο Μακαρίου.Τα συγκεκριμένα brands λειτουργούν και στα malls, αλλά και σε άλλες πόλεις με ικανοποιητικούς τζίρους, ωστόσο στο κέντρο της Λευκωσίας το στοίχημα φαίνεται ότι δεν έχει κερδηθεί. Και αυτές δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις δυστυχώς. Έτσι, αντί για ανοικτών καταστημάτων, το μάτι του επισκέπτη της λεωφόρου συνηθίζει σε κλειστές πόρτες και σε πινακίδες που αναγράφουν «Πωλείται» ή «Ενοικιάζεται». Μαθαίνω πάντως ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται νέα ανοίγματα καταστημάτων, και είναι μια πληροφορία που δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ακόμη διάθεση για επενδύσεις στο κέντρο παρά την γενικότερη απογοήτευση. Πόσο θα αλλάξει τα δεδομένα όμως άλλο ένα κατάστημα; Όσοι δεν συνηθίζουν να επισκέπτονται τον συγκεκριμένο δρόμο, ή δεν είναι της περιοχής, ίσως σκεφτούν ότι αυτή είναι μια παροδική κατάσταση, και ότι η ανάπτυξη είναι στον δρόμο.

Την ίδια άποψη όμως δεν φαίνεται να συμμερίζεται μερίδα επιχειρηματιών που πίστεψαν και επένδυσαν στην λεωφόρο, ακόμα και Λευκωσιάτες οι οποίοι ανέμεναν το άνοιγμα της ανανεωμένης λεωφόρου τον Δεκέμβρη του 2021. Σήμερα όμως, δύο χρόνια και κάτι από το άνοιγμα του δρόμου, οι επιδόσεις της επισκεψιμότητας και των αγορών έχουν απογοητεύσει τις προσδοκίες. Ναι, η Μακαρίου έχει κίνηση τα Σαββατοκύριακα, και τα τριήμερα του Μάρτη ίσως την έχουν ενισχύσει, και πιο πριν, είχε προσωρινά πάρει τα πάνω της τα Χριστούγεννα με τις εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί. Τί γίνεται όμως με τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου;

Το μήνυμα που φτάνει από επιχειρηματίες του λιανικού αλλά και της εστίασης είναι ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν μπει πολλά λεφτά στη Μακαρίου, δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Και δεν είναι το αναμενόμενο γιατί η Μακαρίου δεν διαθέτει εκείνο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα την ξεχωρίσει από τα malls, αλλά ούτε και την ταυτότητα που θα την καταστήσει ως προορισμό ψυχαγωγίας.

Πέραν λοιπόν των υψηλών ενοικίων που όπως μας περιγράφεται δεν αφήνουν πολλά περιθώρια βιωσιμότητας ειδικότερα για μικρότερα καταστήματα, αλλά και της επικρατούσας εντύπωσης για λιγοστούς χώρους στάθμευσης το πιο ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένο όραμα για το κέντρο. Δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό ότι, δεν μπορεί η Μακαρίου (και γενικότερα το κέντρο της Λευκωσίας) να επιστρέψει στις παλιές του δόξες με το ίδιο προφίλ που είχε ο δρόμος πριν το κλείσιμο του. Στο μεταξύ έχουν ανοίξει δύο μεγάλα mall στη Λευκωσία που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των καταναλωτών, ενώ ανεβάζει στροφές και το ηλεκτρονικό εμπόριο- οι online αγορές. Ναι, ίσως μερικοί πιστοί καταναλωτές να επιμένουν να επιλέγουν τη Μακαρίου για τα ψώνια τους, αλλά και πάλι η επισκεψιμότητα για αγορές δεν είναι ικανοποιητική, με εξαίρεση ίσως κάποια μεγάλα brands.

Από την άλλη, τα πράγματα ενδεχομένως να αλλάξουν με την προσέλκυση τουριστών, αλλά και εδώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα εφόσον οι εργασίες για το το ξενοδοχείο της Μακαρίου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, άρα δεν ξέρουμε πότε θα μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το «σωσίβιο».

Στο τέλος της ημέρας όμως, πέραν από τα όποια επιχειρηματικά ανοίγματα, το κέντρο της Λευκωσίας θα πρέπει να εστιάσει στο να προσφέρει μια ταυτότητα, η οποία να διαφοροποιείται από το προϊόν που προσφέρουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι destination point για εστιατόρια και καφετέριες και να επικεντρωθεί σε αυτό το κομμάτι, εφόσον στην πλειοψηφία τους τα εστιατόρια των malls είναι fast food.

Ή θα μπορούσε να προσελκύσει κόσμο με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών, και άλλων events ώστε να καθιερωθεί στη συνείδηση του επισκέπτη ότι το κέντρο της πρωτεύουσας είναι χώρος για να παρακολουθήσει κάποιο πολιτιστικό ή κοινωνικό δρώμενο.

Καλή η ανάπλαση λοιπόν, και η διάθεση για επενδύσεις, αλλά χωρίς όραμα και συντονισμό ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δήμου και πολιτείας ώστε η περιοχή να αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα και χαρακτήρα, δυστυχώς η Μακαρίου θα χάσει το στοίχημα οριστικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μαρία Ηρακλέους: Τελευταία Ενημέρωση

Εντυπωσιακές είναι για παράδειγμα οι αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών από αγορές που μέχρι πρότινος δεν ήταν στον χάρτη, ...
Της Μαρίας Ηρακλέους