ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το παρακράτος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την εβδομάδα που πέρασε και υπό τη σκιά των σκανδάλων στην Εκκλησία, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου φρόντισε να δώσει πλήρη κάλυψη στον μητροπολίτη Ησαΐα, παραδεχόμενος δημοσίως πως βρισκόταν στην Μητρόπολη Ταμασσού το απόγευμα της 5ης Μαρτίου. Μόνο που η 5η Μαρτίου δεν ήταν μία συνηθισμένη μέρα ούτε για την Εκκλησία ούτε όμως για την ίδια τη Μητρόπολη, καθώς σύμφωνα με την καταγγελία των μοναχών, 30 κουκουλοφόροι συνοδευόμενοι από κληρικούς της Μητρόπολης Ταμασού εισέβαλαν στην μονή οσίου Αββακούμ, τους απήγαγαν και τους μετέφεραν στη Μητρόπολη. Εκεί, όπως ισχυρίστηκαν, ενώπιον του μητροπολίτη Ησαΐα και μέσω απειλών τους εξανάγκασαν να υπογράψουν ψευδείς παραδοχές για οικονομικά σεξουαλικά σκάνδαλα.

Το τι ακριβώς εκτυλισσόταν όλο αυτό το διάστημα στη μονή Αββακούμ και αν οι μοναχοί εξαπατούσαν τους πιστούς αποσπώντας τους χρήματα, ήταν δουλειά της Αστυνομίας να το ερευνήσει και δουλειά της Νομικής Υπηρεσίας να διορίσει ποινικούς ερευνητές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μόνο που ο μητροπολίτης Ησαΐας αυθαίρετα ανέλαβε τον ρόλο των ανακριτικών και διωκτικών αρχών. Στο πλευρό του βρέθηκαν πρόσωπα που εκπροσωπούν θεσμούς, δίδοντας πρόθυμα κάλυψη και νομιμοποίηση στη δράση του. Ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, για παράδειγμα, διερωτήθηκε πού είναι το κακό να βρίσκεται στη Μητρόπολη, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εξηγούσε πως είναι δικηγόρος της Μητρόπολης.

Οι κουκουλοφόροι που πρόσεχαν τη Μητρόπολη και κατ’ επέκταση φύλαγαν τα χρήματα, καταγράφηκαν από τις κάμερες, η μετακίνηση των μοναχών μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες μετρητών σε χρηματοκιβώτιο επιβεβαιώθηκαν από τους παρευρισκόμενους, ενώ ένα κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που κατέγραφε τη δράση των μοναχών για μήνες και που λειτουργούσε εν πολλοίς ως εκβιαστικό χαρτί, έτυχε να διαρρεύσει στα ΜΜΕ.

Ένα παρακράτος φέρεται να στήθηκε με ευκολία στη Μητρόπολη Ταμασού. Ένα παρακράτος που φέρνει στο επίκεντρο όχι μόνο τον μητροπολίτη Ησαΐα αλλά και τον αρχηγό του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, που για καιρό προσπαθούσε να πείσει ότι πολεμά το κατεστημένο, ότι η Ακροδεξιά έχει ως στόχο να υπερασπιστεί τους φτωχούς και αδύνατους, έσπευσε να στηρίξει τον απόλυτο εκπρόσωπο του κατεστημένου, τον μητροπολίτη Ησαΐα.

Η Κύπρος είναι μικρή και η φημολογία σχέσεων Ησαΐα και Ρωσίας πολύ ισχυρή. Η Κύπρος είναι μικρή και προφανώς δεν πέρασε απαρατήρητος ο πλούτος της Μητρόπολης. Πλούτος που εγείρει ερωτήματα για τη δράση του μητροπολίτη Ταμασού.

Από όλη την Εκκλησία, τον Ησαΐα, του οποίου η Μητρόπολη εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο οικονομικής απάτης, επέλεξε ο Χρίστος Χρίστου όχι μόνο να υποστηρίξει, αλλά να τον προστατεύσει μαζί με κουκουλοφόρους. Όμως την ίδια στιγμή εγείρονται ερωτήματα και για τη σπουδή του μητροπολίτη Ταμασού να έχει στο πλευρό του τον Χρίστο Χρίστου. Που ενώ ισχυρίζεται πως διακηρύττει τον λόγο του Θεού επέλεξε για τη νομιμοποίηση των όσων έκανε τον φρουρό και ασπίδα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Νομιμοποιώντας έτσι ένα κόμμα που διασπείρει χρόνια τώρα το μίσος, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Τόση ήταν η ανάγκη του Ησαΐα να δικαιολογήσει την παρουσία Χρίστου στη Μητρόπολη, να νομιμοποιήσει όσα έγιναν, που τον διόρισε μέλος της Θρονικής Επιτροπής. Ο μητροπολίτης Ταμασού άραγε δεν είδε όλο αυτό το διάστημα το στήσιμο επιχείρησης από τους μοναχούς στο Φτερικούδι; Το κατά τα άλλα μέλος της Θρονικής Επιτροπής και πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δεν όφειλε να γνωρίζει για την κακοδιαχείριση των οικονομικών της Μητρόπολης όλο αυτό το διάστημα;

Το ερώτημα που εγείρεται λοιπόν, είναι αν έχουμε τελικά κράτος δικαίου ή όχι. Όσα εκτυλίσσονται με τη μονή οσίου Αββακούμ και όσα εμπλέκουν τον μητροπολίτη Ταμασού, θα έπρεπε να είχαν ήδη διαλευκανθεί από την Αστυνομία που δεν παρακολουθεί απλώς αμήχανη τα σκάνδαλα που διαρρέουν αλλά βρέθηκε να συμμετέχει μέσω δύο αστυνομικών σε όλη αυτή την παρασυναγωγή. Μαζί όμως με τη διαλεύκανση αυτής της οικονομικής απάτης που στήθηκε, καλό θα ήταν να διερευνήσουν οι Αρχές τη σχέση του ΕΛΑΜ με τη Μητρόπολη Ταμασού. Πρόκειται για αλληλοεξυπηρέτηση συμφερόντων, για αλληλοκάλυψη, και αν ναι, με τι ανταλλάγματα; Ο επιδεικνυόμενος ζήλος αμφότερων σε αυτή την υπόθεση, σε συνδυασμό με τον πακτωλό χρημάτων που είχε το κόμμα για να μοιράζει τρόφιμα, να κάνει φιλανθρωπίες, ακόμα και να προχωρά σε μία πολυδάπανη καμπάνια διασποράς ψευδών ειδήσεων για το μεταναστευτικό, ίσως να είναι η αρχή του νήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση