ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θέμα πολιτικής συνέπειας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν τον περασμένο Μάρτη, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όταν ο ΔΗΣΥ διερρήγνυε τα ιμάτιά του γύρω από τα «αιτήματα εκτός ορθολογισμού» που έθετε η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών για αναβάθμιση της κλίμακας εισδοχής των νοσηλευτών.

Ήταν τότε που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με οργίλο ύφος προειδοποιούσε ότι χάνοντας το μέτρο θα γυρίσουμε πίσω στα παλιά και στις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Τότε διερωτάτο  γιατί ο γιατρός που θέλει 12 χρόνια για να πάρει πτυχίο να δεχτεί να προσληφθεί στο δημόσιο στην κλίμακα Α9 τη στιγμή που οι νοσηλευτές θα προσλαμβάνονται στην Α8. Όπως έλεγε, ένας γιατρός που θα προσληφθεί στην Α9 μετά από 12 χρόνια σπουδών θα λαμβάνει αρχικό εισόδημα χαμηλότερο από ένα συνομήλικο του νοσηλευτή, ο οποίος προσλήφθηκε στην Α8 μετά από 3 χρόνια σπουδές. «Πού θέλουμε να πάρουμε αυτό τον τόπο, ξεκινήσαμε τα παλιά;», διερωτήθηκε, και πρόσθεσε πως αυτές οι συμπεριφορές μάς φέρνουν στο νου μια εικόνα πολύ χειρότερη από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος, γιατί όταν ακόμα είχαμε οικονομική ευμάρεια δεν είχε τεθεί αυτό το ζήτημα.

Στο ίδιο πλαίσιο βεβαίως κινείτο και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος τότε ανέφερε πως θα ήταν ανεύθυνο το κράτος να προχωρήσει στην ανάληψη οικονομικών-μισθολογικών δεσμεύσεων απέναντί τους «με γνώμονα και τα πενιχρά οικονομικά του κράτους» και ξέκοψε κάθε κουβέντα περαιτέρω διαβούλευσης.

Χρειάστηκαν κλιμακούμενες απεργίες των νοσηλευτών που κλόνισαν έτι περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη δημόσια υγεία όπως επίσης και ένα χαμηλό εκλογικό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος ώστε η κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχωρήσει ατάκτως και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Φαίνεται πως τα «πενιχρά οικονομικά του κράτους» άνθισαν ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων των νοσηλευτών. Ο Υπουργός Οικονομικών σήμερα καθησυχάζει για την εν λόγω αναβάθμιση και ο ΔΗΣΥ να χαιρετίζει την απόφαση αφήνοντας στο παρελθόν τις πύρινες τοποθετήσεις τους ένα χρόνο πριν.

Δεν ξέρουμε αν στο μυαλό της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ είναι όντως η προεκλογική του 2018, ή αν υπέκυψε στους εκβιασμούς των νοσηλευτών. Ένα ζήτημα το οποίο οφείλει να προβληματίσει την κυβέρνηση, είναι το τι θα κάνει αν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της υγείας, αρχίσουν εκβιαστικά πλέον κι εκείνοι να ζητούν ωφελήματα. Τι θα κάνει με τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς κ.ο.κ που θα ζητούν κι αυτοί την ικανοποίηση των δικών τους αιτημάτων; Έχουν τόσο πολύ βελτιωθεί τα δημοσιονομικά του κράτους που μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες γενναιόδωρες πράξεις ή ανοίγει επίσημα τον ασκό του Αιόλου; Αυτό που προβληματίζει εμάς, πάντως, δεν είναι τόσο η γενναιοδωρία που διέπει πλέον την κυβέρνηση. Είναι το ζήτημα πολιτικής συνέπειας που απουσιάζει πλήρως από την πολιτική σκηνή. Όταν κόμματα και πολιτικά πρόσωπα αλλάζουν με τόση ευκολία θέσεις σκέψεις και απόψεις, είναι λίγο ανησυχητικό. Καταδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο πως ο λαϊκισμός, είναι πλέον μέσα στο DNA μας και πως η κυβέρνηση άγεται και φέρεται βάσει των προεδρικών εκλογών του 2018. Αν αυτή είναι η προτεραιότητά της είναι πολύ σεβαστό και βάσει αυτού θα κριθεί σε ένα χρόνο. Ας είναι τουλάχιστον όμως τουλάχιστον ειλικρινής. Οι βαρύγδουπες δηλώσεις οι οποίες αναιρούνται πλήρως μπροστά στον φόβο εκλογικής απώλειας, δεν υποτιμά απλώς τη δική μας νοημοσύνη, αλλά την καθιστά επικίνδυνα αναξιόπιστη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση