ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο εκφασισμός

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στο σημείο που φτάσαμε κάθε ενέργεια πρέπει να λέγεται με το όνομά της. Η εκτροπή ως εκτροπή, η εγκληματικότητα ως εγκληματικότητα, η επικίνδυνη βλακεία ως τέτοια και ο εκφασισμός ως εκφασισμός.

Αν δεν ήταν επικίνδυνοι όλοι αυτοί που αποφάσισαν να επιτεθούν στον «ΔΙΑ» για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού, κατά του safe pass που καταπατεί όπως λένε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και κατά του εμβολιασμού, θα ήταν καταγέλαστοι.
Τα αστεία όμως, έχουν τελειώσει από την στιγμή που η δημοκρατία και η ασφάλεια των πολιτών κινδυνεύει. Και κινδυνεύει, καθώς στο όνομα των δικαιωμάτων τους τραυμάτισαν σοβαρά δύο αστυνομικούς, έκαψαν αυτοκίνητα δημοσιογράφων προπηλάκισαν και βανδάλισαν το κτήριο. Αν αυτή είναι η δημοκρατία που θέλουν, αν γι’ αυτά τα δικαιώματα ολοφύρονται καθημερινώς, το δικαίωμα να συνθλίβουν την αντίθετη άποψη, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Η κοινωνία βρίσκεται στα όρια του εκφασισμού και είναι ώρα για δυναμική δράση, προτού να είναι αργά.

Και το λέμε αυτό, γιατί την ώρα που ο πραγματικός εχθρός βρίσκεται καθοδόν για να εξαγγείλει μέτρα που προκαλούν νέα τετελεσμένα στο κυπριακό, την ώρα που χάνεται το Βαρώσι και οι παραλίες του ανοίγουν, κάποιοι θεώρησαν πως ο εχθρός είναι ανάμεσά μας. Φρόντισαν να βγάλουν όλο τον θυμό και την οργή για όσα συμβαίνουν σε συνανθρώπους μας που κάνουν την δουλειά τους.

Για όλο αυτό ευθύνονται πολλοί. Όσοι τόσο καιρό γελούσαν συγκαταβατικά με όσες θεωρίες συνωμοσίας άκουγαν από όλους αυτούς, η πολιτεία που έκλεινε τα μάτια σε όλες αυτές τις εξάρσεις και πολιτικές δυνάμεις που φρόντισαν να αξιοποιήσουν αυτή τη μεγάλη μερίδα των πολιτών για μικροκομματικά οφέλη.

Στο δια ταύτα όμως. Τώρα τι γίνεται; Το κράτος οφείλει να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους εμπλέκονται στα έκτροπα έξω από τον «ΔΙΑ». Όταν όμως οι ένοχοι τιμωρηθούν θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως οι ανεμβολίαστοι δεν είναι μία συμπαγής ομάδα. Υπάρχουν αυτοί που έχουν προσδώσει στον πόλεμο κατά του εμβολιασμού ιδεολογικά και δογματικά χαρακτηριστικά. Που νιώθουν πως πολεμούν το σύστημα και κάνουν τη δική τους επανάσταση. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν έξω από τον «ΔΙΑ».

Υπάρχουν αυτοί που αμελούν να εμβολιαστούν, υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που ανησυχούν πραγματικά έχουν εύλογα ερωτήματα και φοβούνται για τις συνέπειες του εμβολιασμού. Οι τελευταίοι δεν θα πειστούν με δώρα, κουπόνια, διακοπές και άλλα κίνητρα. Θα πειστούν με μία στοχευμένη καμπάνια που θα απαντά σε όλα τα ερωτήματα για τον εμβολιασμό. Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή για να πειστούν.

Μέχρι όμως να πειστούν, θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να αναρωτηθούν αν αυτή την αντίδρασή τους τελικά την εκμεταλλεύονται κάποιοι για να βγουν εκτός πλαισίου και να πάρουν την κατάσταση στα άκρα. Όπως ακριβώς είδαμε το βράδυ της Κυριακής και όπως πολύ φοβάμαι θα δούμε να επαναλαμβάνεται με άλλους τρόπους και χειρότερα. 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση