ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ήμασταν όλοι στην Ελβετία

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ακόμη και να εξαρτιόταν από εμάς η λύση σε όλα τα επίπεδα, το πιθανότερο είναι να μην είχαμε καταλήξει οι ίδιοι στο τι λύση θέλουμε. Ήδη δεν έχουμε καταλήξει. Το στοιχείο αυτό φαίνεται και στο πώς σήμερα γίνεται ανάγνωση μιας κατάστασης στην οποία παρόντες ήταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Και όχι μόνο. Παρόντες ήμασταν και δημοσιογραφικά, εμείς που καλύψαμε το θέμα. Και δεν ήμασταν ένας ή δύο. Ήμασταν αρκετοί, και εκτός Κύπρου, εφόσον το θέμα είχε ανταπόκριση. Μιλάμε φυσικά για τη διάσκεψη στην Ελβετία, στο Κραν Μοντάνα. Μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενο τώρα, γιατί επανέρχεται η όλη συζήτηση στο ποιο είναι το πλαίσιο Γκουτιέρες και τι περιεχόμενο έχει.

Όλοι θυμόμαστε τι έγινε μεταξύ της 30ής Ιουνίου και της 4ης Ιουλίου. Η προσπάθεια για ενημέρωση ήταν τέτοια, που πραγματικά ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και οι συν αυτώ, δεν είχαν περιθώρια να αποκρύψουν ακόμη και να ήθελαν ή να παραποιήσουν τα όσα συνέβαιναν. Όλους τώρα να μας πιάσετε έναν-έναν, όσοι ήμασταν στην Ελβετία, δεν θα αλλάξουμε τα όσα ζήσαμε ή και μεταδώσαμε εκείνη την περίοδο.

Δεν θα πει άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος. Να πω και το εξής, για να μη νομίζετε πως όλα πήγαιναν ρολόι. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η διαδικασία. «Τι λέτε τόσες ώρες;», ήταν το μέγα ερώτημα. Τι έλεγαν; Τις περισσότερες ώρες είτε για τη διαδικασία ή περί ανέμων και υδάτων. Αν δεν ερχόταν ο Γκουτιέρες να βάλει «πλαίσιο» εκεί θα ήμασταν ακόμη. Και το έβαλε. Και ήρθανε τα μπρος πίσω του Αϊντε, που άλλα άκουγε άλλα έγραφε (πρωτότυπο) που φάγανε μέρες. Και καταλήξαμε 4 Ιουλίου. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, το πώς προκύπτουν ερωτήματα για το πλαίσιο Γκουτιέρες από πολιτικούς που ήταν επίσης παρόντες στο Κραν Μοντάνα, είναι ένα ερώτημα. Ζούμε τα ίδια και καταλαβαίνουμε διαφορετικά.

Η συζήτηση για το πλαίσιο Γκουτιέρες χάνει το νόημά της ως θετικής εξέλιξης, με δική μας υπαιτιότητα. Η αντιπαράθεση αποδεικνύει πως έχει χαθεί η κοινή, η μεταξύ μας λογική στο Κυπριακό. Το ερώτημα είναι τώρα, γιατί συμβαίνει αυτό. Για να δημιουργήσουμε μομέντουμ; Παράξενος ο τρόπος. Με το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο δημιουργούμε συνθήκες επανέναρξης; Για να πει το «Ναι» η Τουρκία σε μια λύση που να είναι συμβατή με τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο μύλος θέλει νερό ή… γκάζι. Εξαρτάται, όπως πάει το πράγμα ή πού το οδηγούν (πλέον) οι Τούρκοι. Η Τουρκία μπορούσε να πει το «Ναι» στο Κραν Μοντάνα. Δεν το είπε.

Ο Τσαβούσογλου, όταν όλα πήγαν να μπουν στο γραπτό, σταμάτησε. Επιδιώκει όμως η Τουρκία να παραμείνει στην Κύπρο και το ήθελε και στην Ελβετία και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. Και εδώ μπαίνει η δουλειά που έκανε ο Κοτζιάς και στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα. Που κι αυτός «έφταιξε» αλλά δεν είναι της παρούσης. Μομέντουμ έτσι δεν δημιουργούμε. Αν φτάνουμε, λοιπόν, να έχουμε ως ζητούμενο τη μεταξύ μας καθαρή εικόνα του γίνεται και του τι επιδιώκουμε, έχουμε πρόβλημα. Μεγάλο. Και καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς που δεν τιμούν κανένα, αλλά παράλληλα εξασθενούν το δικό μας μέτωπο.

Όταν από την άλλη πλευρά, γίνεται διαρκώς μνεία στη γραμμή που κρατάνε Τουρκία και Κατεχόμενα. Όταν απέναντι σε αυτή προτάσσουμε γκρίνια και διάψευση, τότε λογικό είναι πως οι σκοποί άλλων, εξυπηρετούνται. Δεν είναι ανάγκη να το «δείξει» κανείς. Είναι το τελευταίο που μπορούμε να τους δώσουμε. Τη μεταξύ μας απόσταση, θα την κλείσουν εκείνοι με τη δική τους ενότητα, με τα «δίκαια» που διεκδικούν μαζί Κατεχόμενα και Τουρκία σε στεριά και θάλασσα και πάει λέγοντας. Αν, λοιπόν, πρέπει εγώ να πω ότι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με όσα λέμε και όσα πράττουμε, ε τότε ναι. Έχουμε πρόβλημα. Πολύ μεγαλύτερο μάλιστα. Και μνήμης πρώτα από όλα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Με προβλήματα η πρεμιέρα ΓεΣΥ για τους πολίτες

«Ορθογραφία άρθρου...μεγάλη ντροπή!»
Ο Κριτικός  |  23:31

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X