ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:08
 

Κυπριακό 2019 και τα νοήματα Γκουτέρες

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μόνο να βάλει κανείς σε χρονική διάσταση το Κυπριακό, θα καταλάβει γιατί υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο πίεσης –έξωθεν προς τη λύση του. Εντός χώρας, είναι από τα θέματα που ο καθένας έχει την άποψή του και το κατανοούμε στην ολότητά του σαν ένα και ενιαίο, εντούτοις πρέπει να καταλάβουμε πως εκτός χώρας, είναι ένα πρόβλημα. Επικεντρώνονται δε στα σημαντικά του μέρη, όπως εκείνοι τα κατανοούν.

Αδυνατώ για παράδειγμα να σας πείσω, πόσες φορές έχουν δει μέλη κυπριακών αποστολών την απορία στα μάτια ξένων διπλωματών, όταν τους λένε για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη. Είναι ένα από τα σημεία που δύσκολα μπορεί να το καταλάβει ο ξένος, και μέρος του δικού μας ενιαίου προβληματισμού και πόνου. Έτσι μπορούμε από τώρα να μιλάμε για ένα σχέδιο λύσης που θα έχει «χίλια» σημεία μη αποδεχτά εκ μέρους μας, ωστόσο πρέπει να κατανοήσουμε πως το Κυπριακό του 2019, θα είναι ένα θέμα διεθνές αλλά ως προς την επίτευξη μιας λύσης. Ακόμη και όσοι δεν θέλουν την κ. Λουτ να πετύχει, δεν έχουν να προτείνουν κάτι άλλο πέραν του ότι συζητάμε σήμερα. Ή έχουν και φοβούνται να το πουν. Είναι ως και δεδομένο πως αν δεν πετύχει αυτή η διαδικασία της ΔΔΟ ως πλαίσιο λύσης, τότε είναι οι ίδιοι οι εκτός Κύπρου που θα μας βάλουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, πέραν του επικοινωνιακού χειρισμού της υπόθεσης. Αν υπάρξει απόρριψη του σχεδίου λύσης, φυσικά και δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι οι Τ/Κ και η Τουρκία.

Οπότε σκοπός είναι το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί τώρα. Το οποίο θα προέλθει και μέσα από συμβιβασμούς στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, οπότε και τα «χίλια» σημεία που δεν θα μας αρέσουν. Για τους εκτός Κύπρου θα είναι μια ευκαιρία, ίσως η τελευταία, για λύση. Δεν θα έπρεπε να έχουμε ήδη βάλει κάτω τη συνέχεια σε περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο; Μα σαφώς όχι έτσι δεν είναι; Διότι μόνο να σκεφτεί κάποιος άλλες λύσεις, να τις συζητήσει όχι ως διαπραγματευτική διαδικασία αλλά ως περιεχόμενο, ως πιθανές μελλοντικές υποθέσεις εργασίας, είναι αρκετό για να τον στήσουμε στον τοίχο. Διότι αυτό είναι το εύκολο. Ας πούμε όμως πως αυτό είναι δική μας ευθύνη την οποία κρύβουμε για την ώρα κάτω από το χαλί, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να καταστήσουμε τη ΔΔΟ όσο πιο ρεαλιστική γίνεται. Πάμε ένα βήμα πίσω.

Τι σημαίνει ο όρος νέες ιδέες; Γιατί τον έβαλε ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ ως μια ακόμη πηγή ασάφειας μέσα σε ένα ήδη πολύπλοκο θέμα; Δεν γνώριζε και ο ίδιος πως θα δημιουργούσε περαιτέρω ερωτηματικά ή θέλει με τον τρόπο του να μας πει ότι αν δεν περάσει η ΔΔΟ, θα πρέπει οι Κύπριοι (αποκλείεται να μην μεταλαμπαδεύσει την ευθύνη) θα πρέπει να βρουν μόνοι τους άλλη λύση. Μα αν είναι έτσι κ. Γκουτέρες, γιατί να μιλάμε τώρα για ΔΔΟ; Επειδή ξεκινήσαμε να μιλάμε πέριξ αυτής θα μου πείτε και πάει χαμένη. Καλώς. Να ρωτήσω όμως και κάτι άλλο. Αν οι νέες ιδέες που είπε ο κ. Γκουτέρες, αφορούν άλλο πλαίσιο λύσης, συζήτηση έξω από τα ψηφίσματα των ΗΕ, είναι αυτή μια υπόθεση εργασίας με την οποία αισθάνεται ο ίδιος καλά; Αν είναι αυτό, που ήθελε να πει, αλλά το γεγονός ότι μπαίνει στην ψυχανάλυση κι η σκέψη του κ. Γκουτέρες, δεν είναι καλό σημάδι. Δεν χρειάζεται μέσα στην πολυπλοκότητα ενός θέματος όπως το Κυπριακό, να παρουσιάζεται και ως ασαφής ο ίδιος που καλείται να δώσει λύσεις. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, μόνο που το αποτέλεσμα κάθε φορά, μοιάζει να αρέσει λίγο περισσότερο στην Τουρκία παρά στην πλευρά μας και στην Ελλάδα. Περιμένουμε έτσι το 2019, από πολλές απόψεις, αν μη τι άλλο με καθόλου τετριμμένη διάθεση. Αρκεί να είμαστε σε θέση να αναγνώσουμε σωστά αυτά που έρχονται...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X