ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:48
 

Παρακαταθήκες για ένα επιβεβαιωμένο μέλλον

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Πολλά ακούγονται για το μέλλον της χώρας. Αν αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του υφιστάμενου στάτους κβο ή αν θα τεθεί σε κίνδυνο μέσω μιας λύσης που δεν θα είναι λειτουργική. Οι γνώμες διίστανται, αλλά αυτό οφείλουν να κάνουν εφόσον προέρχονται από ανθρώπους ελεύθερους. Τα επίσης ελεύθερα μυαλά στα οποία απευθύνει ο καθένας τη γνώμη του για το Κυπριακό, θα κληθούν ν’ αποφασίσουν όταν έρθει η ώρα. Αλλά δεν είναι αυτή η παρακαταθήκη του μέλλοντος, ούτε και η επιβεβαίωσή του προς το καλό ή το καλό. Πολλά ακούγονται για το Φ.Α. Η κοινωνία κρατά μικρό καλάθι όταν η διπλωματία, υψηλή και χαμηλή, κάνει τη δική της δουλειά, την οποία αναγνωρίζουμε. Δεν έχουμε κάτι άλλο να διαθέσουμε εξόν τον εαυτό μας. Τη θέση μας. Ας το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, εκμεταλλευόμενοι τα υποθαλάσσια δώρα, εφόσον η πραγματικότητα είναι πως δεν μπορείς να περιγράψεις σε κάποιον τη θάλασσα, όταν το μόνο που βλέπει είναι νερό.

Καλά κάνει η κοινωνία και κρατά μικρό καλάθι. Γιατί το Φ.Α. είναι το μέλλον, αλλά τώρα δεν είναι η παρακαταθήκη και η επιβεβαίωση αυτού προς το καλό ή το κακό. Με τη σειρά τους οι «κακές» τράπεζες ως δημιούργημα τεχνικό για την απορρόφηση των «κακών» στοιχείων με σκοπό την εξυγίανση, έχουν γίνει τόσο μέρος της καθημερινότητάς μας που έχουν ως ορολογίες εντρυφήσει στο λεξιλόγιο ενός λαού που απλά θέλει να πληρώνεται στην ώρα του και τον τρεχούμενό του να μην τον διακατέχουν καρδιακά επεισόδια. Η οικονομία της Κύπρου αγωνίζεται για την υγεία της, αλλά δεν είναι αυτή η παρακαταθήκη για το μέλλον ούτε και η επιβεβαίωσή του προς το καλό ή το κακό. Είναι μια προσπάθεια που θέλει προγραμματισμό και διαρκή δουλειά. Δεν θα σας βασανίσω άλλο. Θέλω να σας παρακαλέσω να δώσετε βάση στην παρακαταθήκη την οποία εγώ φρονώ πως πρέπει να έχουμε και να θέλουμε όλοι μας ν’ αφήσουμε πίσω. Μιλώ για τα παιδιά που θέλουν ως απόφοιτοι πανεπιστημίων να βρουν μια δουλειά αντάξια των σπουδών τους, αλλά εφόσον δεν μπορούν φεύγουν για το εξωτερικό.

Να βρούμε τρόπους και κίνητρα να μείνουν στη χώρα, να γυρίσουν σε αυτή. Χρειαζόμαστε το οξυγόνο που θα δώσει σε όλα τα επίπεδα η φαιά τους ουσία, όταν παράλληλα μας στραγγαλίζει η μετριότητα. Χρειαζόμαστε τις ιδέες τους να τις κάνουμε δικές μας, αφήνοντας πίσω τον γνώριμο εαυτό μας και ανοίγοντας τ’ αφτιά μας σε προτάσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μιλώ για τα παιδιά που βρίσκουν τελικά μια δουλειά και χρειάζονται τη βοήθειά μας σε καθημερινή βάση για να χτίσουμε μαζί τους μια ημέρα. Εκείνη την ημέρα που θα σταθούμε σε κάποια απόσταση και θα κρίνουμε πως σωστά πράξαμε, πως σωστά επενδύσαμε στον νέο άνθρωπο, τον διδάξαμε και αφού τον ακούσαμε, μας δίδαξε κι αυτός. Χρειαζόμαστε παιδεία πέραν του συνδικαλισμού, να επιστρέψουμε στο άξιο του γίγνεσθαι, μετακινούμενοι από το φτηνό του φαίνεσθαι, με πράξεις ως προς την άρτια στελέχωση των σχολείων και με φωνές έμπνευσης.

Για να γυρίσουμε στο μέλλον να μνημονεύουμε, όπως κάναμε κάποτε, τους παλιούς δασκάλους. Αυτό που μένει είναι η γεύση στα χείλη, όταν λες το όνομα κάποιου, έτσι κι αλλιώς. Χρειαζόμαστε στρατιώτες του πνεύματος που θα έχουν για σημαία τους την προκοπή και την πρόοδο με ίδια μέσα και όχι με τον εξοβελισμό ή την αποδοχή της κάλπικης συμπεριφοράς και την επιβράβευσή της. Τα εργαλεία της ισοτιμίας και η δικαιοσύνη των ίσων ευκαιριών, ανοίγουν δρόμους. Αυτό είναι ένα επιβεβαιωμένα καλό μέλλον, στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε ως θεμέλιο της χώρας της ίδιας, το οποίο θα είναι ικανό να τη στηρίξει όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στο κυπριακό, στην οικονομία, στο Φ.Α. και αλλού. Μέλλον ναι μεν συναποτελούμενο από προτάσεις που όμως για να χτιστεί θέλει μια λέξη. Μόνο μία: Θέληση.    

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Οι σατραπηδες συνδικαλιστες απειλουν τους γονεις και την παιδεια του »
maria  |  10:14

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Εκαλομάθαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  01:05

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

« Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου αιτηθείτε τώρα  |  20:38

Δίωρη αποχή από του μαθητές για τα τετράμηνα

«ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΜΟΥΧΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ...»
ΜΑΡΙΑ  |  10:58

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X