ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:15
 

Πολύ το ευ της ιδέας, πολύ και το κενό της

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η διαδικασία που βρισκόμαστε στο Κυπριακό, ήτοι της επανεκκίνησης των συνομιλιών και πιθανότατα μιας διάσκεψης που θα φέρει μια λύση, αποτελεί την κατάλληλη φόρμουλα για να κρατήσει ξύπνιους πολλούς επαΐοντες που μέχρι σήμερα αρέσκονταν στη στασιμότητα. Η οποία με τη σειρά της, είναι αυτή που φτάνει σε μια κορύφωση, σ’ ένα τέλος μετά από σχεδόν 44 χρόνια.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό είναι ικανό να διαποτίσει με αγωνία τους επαΐοντες, τους «ειδικούς», πρόσωπα που βρέθηκαν με πόστα και σε καίριες θέσεις, ώστε να είναι σε θέση να λένε την άποψή τους και αυτή να περνάει ως θέσφατο σε μια κοινωνία που έμαθε να ακούει πολλά για το Κυπριακό και να βλέπει να γίνονται ελάχιστα. Αυτές οι αυθεντίες, χάνουν τον ύπνο τους τη νύχτα και προσπαθούν κάθε πρωί να ξαναβρούν το σφρίγος της χαμένης τους λάμψης, κάνοντας ό,τι έκαναν παλιά, από αρχαιοτάτων χρόνων όσοι έβλεπαν το τρένο να περνάει και χωρίς εκείνους: Γίνονται μάντεις χιλίων κακών, επιστρατεύουν το αρχαίο επίσης φόβητρο του φόβου και προμηνύουν καταιγίδες, καταποντισμούς και θύελλες εξελίξεων που η μικρή Κύπρος δεν θα μπορέσει να φέρει εις πέρας. Στέκονται δε στον πιο ψηλό λόφο που θα βρουν κατόπιν εμπρός τους, και με τον δείκτη στο ύψος του μυαλού, με μόνο το 1% από όσα προφήτευαν να έχει συμβεί, μας λένε χωρίς να μιλάνε πως είχαν δίκιο! Πως δεν τους ακούσαμε! Πως κάναμε του κεφαλιού μας! Φευ! Αναρωτιέμαι για ποιον θα έρθει πλέον σαν χίμαιρα το κεφάλι του Ονήσιλου. Ποιον θα τσιμπήσουν 10.000 μέλισσες και γιατί; Ωστόσο, όσο παράλογα και να φαίνονται τα ανωτέρω, έχουν μια δική τους λογική. Όπως το χάος. Είναι λογικό να βλέπεις τις εξελίξεις να σε ξεπερνούν και να νιώθεις συνακόλουθα απομόνωση. Να νιώθεις πως δεν είναι πια η δική σου φωνή, φωνή των πολλών, αλλά μια ηχώ που σκάει πλέον μόνο στην προβλήτα του φάρυγγα. Οπότε αρχίζεις να ανεβάζεις την ένταση, να αναζητείς τηλεοπτικό χρόνο ή ένα πάνελ βρε αδερφέ, να κάτσουν απέναντί σου πολλά ζευγάρια μάτια και να σε ακούσουν πρώτα οπτικά και μετά ακουστικά.

Να διαπιστώσουν, το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά, πως το πρώτο που σκέφτονται είναι πως γέρασες. Πως μαζί με το Κυπριακό κι εσύ, έβαλες 44 χρόνια στην πλάτη σου. Πέσανε μαλλιά και κάνανε κρότο όπως οι κενές περί καταστροφής προφητείες. Χάνεται η αυθεντία όταν κάποτε τα ίδια μάτια που την κοίταζαν με δέος, τώρα μεταλλάσσονται και της απευθύνουν ερωτήματα. Πώς τολμούν; Αρχίζουν έτσι να βγαίνουν ακατάληπτα λόγια από το στόμα, «ιδέες» που σε κάνουν ν’ αναρωτιέσαι «αλήθεια το είπε τώρα αυτό ή μου φάνηκε»; Δηλαδή μετά από τόσες χιλιάδες λέξεις που έχει πει σε εκατοντάδες πάνελ και τηλεοράσεις, που τον ακούγαμε σαν άγγελο εξάγγελο χάσκοντας, αυτό έχει να μας πει για λύση του Κυπριακού;

Αυτό ίσως να μας έλεγε πάντα, ξέρετε, και ίσως εμείς να αλλάξαμε τον τρόπο που ακούμε. Ίσως να βαρεθήκαμε να αποδίδουμε τη σκέψη μας στον τάδε και να αποφασίσαμε να σκεφτόμαστε εμείς για εμάς. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ήττα μιας αυθεντίας. Η ατομική σκέψη. Ξέρετε για ποιους λέω έτσι δεν είναι; Ανοίξτε τηλεοράσεις, αφτιά και μάτια. Θα τους δείτε όσο πλησιάζει ο καιρός, όσο καταγράφονται εξελίξεις χωρίς αυτούς, όσο γίνεται όλο και πιο έντονο το ότι ο λαός θα αποφασίσει τη λύση όχι η αυθεντία, όχι εγώ από το μετερίζι αυτό, αλλά με ό,τι έχει ο καθείς μέσα του όταν έρθει η ώρα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ήρθε η ώρα, άνοιξε η πόρτα, και μια-μια οι καριέρες του Κυπριακού αποχωρούν. Για να επανέλθουν. Είτε για να μας πουν ότι είχαν δίκιο, αν δεν κυλήσει ομαλά η λύση, αν υπάρξει νέα κατάρρευση, αν συμβεί οτιδήποτε τους «επιβεβαιώσει». Μην τους ακούτε. Καριερίστες ελπίδας και φέροντες το ευ της ιδέας το πολύ, μαζί με το κενό της, άρα η καταστροφολογία είναι το λιμάνι τους. Δεν γίνεται αλλιώς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X