ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:50
 

Τα μικρά βήματα που δεν έγιναν

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Την ώρα που εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το Κυπριακό, μια σειρά παράλληλων δράσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Δράσεις που διογκώνονται όταν ανακύπτουν εμπόδια στη διαδικασία, τα οποία καλούνται ή υποχρεώνονται να προσπεράσουν οι Αναστασιάδης-Ακιντζί για να πάνε ακόμη παρακάτω, στην αναζήτηση ακόμη περισσότερων συγκλίσεων με τελικό αποτέλεσμα ένα σχέδιο λύσης. Μία εξ αυτών των δράσεων, άπτεται για παράδειγμα και των συναντήσεων στη νεκρή ζώνη πολιτών και των δύο κοινοτήτων, που διατυμπανίζουν τη θέλησή τους για εξεύρεση λύσης, καλώντας εν πολλοίς τους δύο ηγέτες να δείξουν ότι είναι leaders και όχι losers.

Είναι δικαίωμα όλων να βρίσκονται και να διατυμπανίζουν τα πιστεύω ή τα θέλω τους, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη μία αισθάνομαι πως είναι μονόπλευρο όλο αυτό, από την άλλη στην αναγωγή, πως έχει απεκδυθεί το Κυπριακό όρους που το όριζαν όχι απλώς το προσδιόριζαν τα προηγούμενα χρόνια. Και δεν αντιλαμβάνομαι τη συμμετοχή δημοσιογράφων.

Ξεκινώντας θεωρώ μέσα από τις δράσεις αυτές καλλιεργείται καλύτερο κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όσοι δεν συμμετέχουν ότι θα έχουν αναγκαστικά κακές σχέσεις με τους Τ/κ σε περίπτωση λύσης. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ούτε το «πάμε για λύση» ούτε το «όχι σε όλα». Ο καθένας θα ψηφίσει κατά συνείδηση όταν θα έρθει η ώρα. Εξού και αντιπαρέρχομαι το «λύση να ’ναι και ό,τι ’ναι». Δεν μπορεί να προχωράμε με αυτό σαν γνώμονα. Θα πρέπει να προχωράμε με την κοινή λογική. Το λύση να ’ναι και ό,τι να ’ναι, είναι απλοϊκό, ουτοπικό και επικίνδυνο. Την ίδια ώρα, το Κυπριακό έχει απεκδυθεί από το μανδύα του ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιο ούτε καν στις συνομιλίες ή στο διεθνές στερέωμα και υπάρχει και ο φόβος, όποιος το επαναφέρει να λάβει συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς.

Το Κυπριακό δεν είναι ένα απολιτίκ πρόβλημα. Είναι συγκεκριμένα τα όσα έγιναν και εκείνα είναι στα οποία προσπαθούν να δώσουν λύση οι Αναστασιάδης-Ακιντζί. Αλλά αυτή είναι ας πούμε η μεγάλη εικόνα. Έχει και πιο «μικρά». Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να δω μια διαμαρτυρία για να μην επιμένει σε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο ο Ακιντζί. Που είναι το μεγάλο πρόβλημα στο κεφάλαιο Ασφάλεια-Εγγυήσεις. Θα ήθελα να δω κόσμο να χορεύει στα Κατεχόμενα, κατά της διαιώνισης των Εγγυήσεων. Διαμαρτυρίες και αντι-εορτασμοί, κάθε χρόνο που γιορτάζεται η «ΤΔΒΚ» ή μια δράση πάνω στη σημαία στον Πενταδάκτυλο.

Θα ήθελα να δω κι από την άλλη πλευρά μικρά βήματα που να λένε εμπράκτως ότι μπορεί μια λύση να καταστεί εφικτή, ξεκινώντας από κάπου. Να μην υπάρχει πρόβλημα όταν θέλουν να πάνε στον Εξορινό να προσκυνήσουν και να μην είναι πρόβλημα η αναφορά στο Ενωτικό. Να θυμηθούμε τα ΜΟΕ που λέγαμε κάποτε; Αναρωτιέμαι γιατί και οι Τ/κ δεν παίρνουν πρωτοβουλίες για τα θέματα αυτά. Κι αν έχουν πάρει, πού έχουν καταλήξει; Και τι γνώμη έχουν για αυτά, εκείνοι που θέλουν μια όποια λύση; Την ίδια ώρα, δεν καταλαβαίνω ούτε τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους σε ανάλογες δράσεις. Δικαίωμά τους επίσης να συμμετέχουν, αλλά μεταδίδουν ειδήσεις, γεγονότα, και οφείλουν να βλέπουν τα δεδομένα από απόσταση. Να απεκδυθεί η ιδιότητα τον άνθρωπο και ανάποδα.

Όταν βρίσκεσαι κάτω από το φως, δεν μπορείς να περιγράψεις τι βλέπει ο άλλος από απέναντι, δεν γίνεται. Και να κριτικάρεις την ίδια ώρα τις όποιες προσπάθειες που δεν επιφέρουν τελικά το αποτέλεσμα που εσύ έχεις αποφασίσει πως θέλεις εκ των προτέρων. Καταληκτικά, φρονώ πως υπάρχει ακόμη δρόμος και καλά είναι να μην έχουμε μόνο το όραμα της επανένωσης μπροστά μας. Να έχουμε κατά νου και πού στηρίζεται αυτό αλλά και πώς θα είναι η ζωή μας σε πέντε-δέκα χρόνια από τώρα. Και τελικά είπαμε, ο καθένας θα ψηφίσει στο τέλος αυτό που νομίζει. Αλλά μέχρι τότε και όλο το διάστημα πριν, γιατί δεν έγινε κανένα μικρό βήμα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Δημοψήφισμα για πρόωρες εκλογές από ΔΗΚΟ, Οικολόγους και Συμμαχία

«Λέει ο Αβέρωφ μια βλακεία, την βελτιώνουν σε σούπερ βλακεία οι υπόλοιποι. Ασχέτως αν οι τελευταίοι, ...»
Ανωνυμος  |  08:48

Βουλή: Ζητά από ΗΠΑ αναίρεση απόφασης για τα Υψώματα Γκολάν

«Είναι γνωστό άλλωστε ότι όλες οι εξθπνοβλακείες ξεκινάνε απο το ΑΚΕΛ. Ότανν θα χρειαστούμε μια μέρα ...»
Ανώνυμος  |  08:40

Καζάνι που βράζει η Παιδεία ενόψει της στελέχωσης των εκπαιδευτικών

«Μονο με το τοππουζι θα φερουν τον νου τουs! Ο γαρος αμα κουτσουφλα του φακκας πουπανω!»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  23:31

Έλλειμμα 990 εκατ. λόγω Συνεργατισμού για το 2018

«Ο ΧΠετρου το ξερει?»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  23:29

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X