ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

bp@kathimerini.gr

ι επόμενες εβδομάδες, τουλάχιστον μέχρι την Πρωτομαγιά, που συμπίπτει εφέτος με την επαύριο της Ανάστασης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για τον Αλέξη Τσίπρα. Δύσκολα θα έχει κλείσει έως τότε την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Με αποτέλεσμα η οικονομία να παραμένει όμηρος. Των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Της έλλειψης εμπιστοσύνης επενδυτών και καταναλωτών. Της σώρευσης χρεών του κράτους προς τον επιχειρηματικό τομέα και των ιδιωτών προς το κράτος.

Η ανυποληψία έχει εγκατασταθεί στην πολιτική ζωή, με την κοινή γνώμη να χρεώνει βαρύτατες ευθύνες στους επιτελείς του Μαξίμου. Ας δούμε με τον απαραίτητο ρεαλισμό τη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Ποιο είναι το ζητούμενο; Κατά πρώτο λόγο ζητείται η εφαρμογή της σημαντικής μεταρρύθμισης που προέβλεπε το νέο πλαίσιο που είχε εγκρίνει το Κοινοβούλιο από το καλοκαίρι του 2010 (ν. 3863). Κατά δεύτερον εφαρμόζονται τα μέτρα του νόμου 4093 και τροποποιούνται ευνοϊκές για πολλούς διατάξεις συνταξιοδότησης. Τέλος τίθενται σε εφαρμογή οι προβλέψεις του τρίτου μνημονίου (ν. 4336), που αφορούν στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανίζεται ψύχραιμος, ελπίζοντας ότι οι αντιδράσεις θα περιοριστούν και η κοινοβουλευτική του ομάδα θα παράσχει την υποστήριξή της, χωρίς άλλη επιφύλαξη, με γνώμονα τη διατήρηση της κυβερνητικής εξουσίας.

Το πραγματικό πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι η πρόταση Κατρούγκαλου δεν είναι αξιόπιστη, ούτε για να εισαχθεί ταχύτατα στη Βουλή, ούτε για να διασφαλίσει την εξοικονόμηση των δαπανών σε ύψος 1% του ΑΕΠ, ούτε για να προφυλάξει τους παλαιούς ασφαλισμένους, όπως ψηφοθηρικά επιδιώκει.

Στην πράξη, τα μέτρα Κατρούγκαλου οδηγούν σε άμεση μείωση των εισοδημάτων και αύξηση των φόρων. Ομως το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουν τα μέτρα που ετοιμάζει ο κ. Αλεξιάδης στο υπουργείο Οικονομικών. Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει καθυστερήσει λόγω του ασφαλιστικού.

Από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά, πολλές χιλιάδες νοικοκυριά, που έχουν εκτεθεί στην υπερχρέωση και δεν εξυπηρετούν εδώ και καιρό τις τραπεζικές υποχρεώσεις τους, θα υποχρεωθούν να περιορίσουν άλλες δαπάνες και να επαναλάβουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

Μέσα στον Μάρτιο οι φορολογούμενοι θα ακούσουν και άλλα δυσάρεστα, αφού το ήδη καθυστερημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απαιτεί μέτρα αξίας έως και έξι δισεκατομμυρίων, στον ορίζοντα του 2018, για να κλείσει.

Με δύο λόγια, ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα νέο ευχάριστο να πει στους ψηφοφόρους του, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Αναρωτιέται κανείς τι εφεύρημα θα εμφανίσει στο «αρχηγικό» συνέδριο του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Χειρότερα ακόμη, η υποχρεωτική σιωπή του Αλέξη Τσίπρα θα αφήσει μεγαλύτερο πεδίο δράσης στον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διευκολυνθεί περισσότερο απ’ όσο μπορούσε ποτέ να ελπίζει στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, από μια κυβέρνηση που θα λαμβάνει το ένα μετά το άλλο τα δύσπεπτα για τους ψηφοφόρους φορολογικά μέτρα. Τη διαφορά ο κ. Τσίπρας θα τη δει στις μετρήσεις για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης


 

X