ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Lockdown free

Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε πως με συλλογική ευθύνη θα αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μας προκύψει

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Η 21η Μαΐου επιτέλους σήμανε τη λήξη της πρωτοφανούς καραντίνας που βρήκε τη γενιά μας να βάλλεται ανάμεσα σε άλλα και από αυτήν. Εκεί που ετοιμαζόμασαν να ορθοποδήσουμε από τα δεινά της οικονομικής κρίσης, ήρθε η πανδημία να μας κτυπήσει φέρνοντας επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας τόσο σε προσωπικό, εργασιακό και οικονομικό επίπεδο. Μόλις μια μέρα μετά που το νησί είχε μπει για δύο μήνες στον «πάγο», μέσα σε λίγες ώρες φαινομενικά όλα δείχνουν να επιστρέφουμε στην κανονικότητά μας. Δρόμοι σφύζουν από ζωή, επιχειρήσεις ανοίγουν και ο κόσμος ξαναρχίζει να βάζει πρόγραμμα χωρίς να χρειάζεται να δίνει λόγο σε κανέναν. Επιστρέφουμε, όμως;
Κάποιοι έβαλαν τον αυτόματο και διασκεδάζουν ανεξέλεγκτα τηρώντας 0 προστασία, άλλοι ξεσπούν κυκλοφορώντας στους δρόμους και κορνάροντας, άλλοι προγραμματίζουν συναθροίσεις σε σπίτια και οι άλλοι, οι πιο επιφυλακτικοί, με σύνεση και ανησυχία καλούνται να επανέλθουν δειλά-δειλά φοβούμενοι αν αυτό θα κρατήσει για πάντα ή αν κάποια στιγμή το ζήσουμε σε ένα δεύτερο επεισόδιο.

Θα βγούμε, ναι, θα ξαναβρεθούμε με τους αγαπημένους μας, εμείς οι γυναίκες θα περιποιηθούμε ξανά τον εαυτό μας αλλά την ψευδαίσθηση της προσωρινής μας ευτυχίας θα την κατατρώει ο φόβος ενός νέου εγκλεισμού. Κάνοντας έναν απολογισμό των δύο αυτών μηνών, όντως ήταν μια περίοδος που η πολιτική ηγεσία με σχέδιο προνόησε σωστά και χωρίς κομματικές αντιπαραθέσεις απέτρεψε πολλά αφήνοντας τους ειδικούς να δράσουν σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Όχι μόνη αλλά με όλους τους πολίτες να υπακούν και να συναινούν πρόθυμα για να μη θρηνήσει η χώρα θύματα. Πόσο, όμως, επηρέασε και θα επηρεάσει αυτός ο εγκλεισμός τη δική μας ψυχολογία; Όλη αυτή η ενέργεια που κρατούσαμε τόσες εβδομάδες συσσωρευμένη μέσα μας με όλα τα συνεπακόλουθά της. Ο αλλοπρόσαλλος τρόπος με τον οποίο ήρθε να μας κτυπήσει την πόρτα η πανδημία μάς προκάλεσε συναισθήματα φόβου, αγωνίας, άγχους, ανησυχίας και ανασφάλειας για το αύριο.

Άνοιξαν επιχειρήσεις με νέα πρωτόκολλα, επαναλειτούργησαν σχολεία με τους μαθητές να ζουν τη θλιβερή απόσταση της μοναξιάς, άνοιξαν ναοί ενώ τα κουτιά με τις μάσκες και τα γάντια στον πάγκο της κουζίνας μας υπενθυμίζουν ότι η καθημερινότητά μας άλλαξε. Πάντα υπάρχουν οι δύο όψεις του νομίσματος. Οι μεν που τηρούν τους νέους κανόνες και οι δε που τους θεωρούν αχρείαστους και γελοίους. Αυτό είναι ένα θέμα προσωπικό, αφενός γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αν υπάρξει επανάληψη το φθινόπωρο και αφετέρου γιατί δεν πρέπει για κανένα λόγο να βάλουμε την υγεία μας σε ρίσκο.

«Κάποιοι έβαλαν τον αυτόματο και διασκεδάζουν ανεξέλεγκτα τηρώντας 0 προστασία, άλλοι κυκλοφορούν στους δρόμους κορνάροντας»

Το συναισθηματικό προφίλ του καθενός ποικίλλει. Γιατί στον καθένα ξεχωριστά ο δίμηνος εγκλεισμός είχε διαφορετικό αντίκτυπο. Γιατί το να κληθούμε και πριν και τώρα να περιορίσουμε τον αυθορμητισμό μας, ή να μην μπορούμε να εκφραστούμε με ένα φιλί ή αγκαλιά, αυτό απειλεί να απομακρύνει τις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις από την αμεσότητα και την οικειότητα. Η μόνη διέξοδος στη διαχείριση του πολέμου που γίνεται μέσα μας είναι η σωστή αντίληψη της πραγματικότητας με την τήρηση των μέτρων προστασίας και τη σωστή προσωπική υγιεινή. Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε πως με συλλογική ευθύνη θα αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μας προκύψει. Γιατί ένας άνθρωπος μπορεί να μην αλλάζει χαρακτήρα και συναισθήματα. Μπορεί να αλλάξει, όμως, συμπεριφορά και να προσαρμοστεί σε μια νέα κανονικότητα που κανείς μας δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει και αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση

Εισπνοή… εκπνοή

«Άλλο να μένεις σπίτι για να προστατευτείς και άλλο να νιώθεις ότι μπορεί να είσαι απειλή για τους γύρω σου»
Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Τα βλέπω όλα ροζ

«Γι’ αυτό, κορίτσια εκεί έξω, όποιας ηλικίας και να ‘στε, να ’χετε τον νου σας. Μαθήτριες, φοιτήτριες, ελεύθερες ή παντρεμένες, ...
Της Νατάσας Αλεξάνδρου