ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:20
 

Αν χαθεί η Κύπρος θα χαθούμε όλοι

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Αυτή τη στιγμή απέχουμε από τις προεδρικές εκλογές του 2018 σχεδόν δέκα (10) ολόκληρους μήνες. Εδώ όμως και ένα δύο μήνες έχουμε μπει σε μια άτυπη προεκλογική εκστρατεία. Από το πρωί ώς τα μεσάνυκτα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ασχολούνται με το ζήτημα των εκλογών και διοργανώνουν ατελείωτα πάνελ με το ίδιο θέμα, ενώ έχουμε, επισήμως, μία και μόνη υποψηφιότητα δηλωμένη, αυτή του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Το ίδιο έντονα και ακόμα περισσότερο ασχολούνται πάρα πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν θα ασχοληθώ ότι την ίδια ώρα αντιμετωπίζουμε μια θρασύτατη τουρκική επιθετικότητα με προκλήσεις και σοβαρές απειλές. Ούτε θα ασχοληθώ με το γεγονός ότι η περιοχή μας φλέγεται κυριολεκτικά και ο πλανήτης κινδυνεύει από τις λογομαχίες αλλά και πρακτικές διαφόρων ηγετών και κρατών από τις ΗΠΑ ώς τη Βόρεια Κορέα. Ούτε με το επίπεδο του πολιτικού λόγου σήμερα, γιατί έχω γράψει σε προηγούμενο κείμενό μου. Θα ασχοληθώ όμως με τον λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς από την πρώτη στιγμή μπήκε δυναμικά ο ατεκμηρίωτος και αδαής λόγος. Η αστήρικτη και ανεδαφική κριτική ως πολεμική. Η προσωπική εμπάθεια και η ανόητη επιθετικότητα. Λέω ανόητη γιατί βλέπω πολλά «επιχειρήματα» από πολλούς κατά πολλών που αποτελούν τέλεια (!) πολιτικά μπούμερανγκ για όσους επικαλούνται τα συγκεκριμένα «επιχειρήματα».

Δεν μπορεί για παράδειγμα να κατηγορείται κάποιος σκαιώς από ορισμένους για θέματα τα οποία ο χώρος από τον οποίο προέρχεται ο κατήγορος υπερασπίστηκε κατ’ επανάληψη τον κατηγορούμενο. Δεν πείθεται κανένας από τον κατήγορο για θέματα που ο ίδιος ή ο χώρος τον οποίο υπερασπίζεται έπραξαν κατά παρόμοιο τρόπο με τον κατηγορούμενο, στο παρελθόν και μάλιστα κατ’ επανάληψη. Φυσικά, πολλοί το κάνουν από άγνοια, άλλοι στηριζόμενοι στην άγνοια των τρίτων και ορισμένοι σκόπιμα ευελπιστώντας στο ότι οι πολλοί ξεχνούν σχετικά εύκολα.

Το ανησυχητικό όμως έγκειται ότι πολύ γρήγορα και μάλιστα από την πρώτη στιγμή έφθασε αυτή η πολεμική σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώς το επίπεδο της χυδαιότητας. Εκείνο το οποίο μπορεί να αναστρέψει αυτήν την κάθοδο είναι ο λόγος των ιδίων των πολιτικών κομμάτων και πολιτικών προσώπων αλλά και των ΜΜΕ. Εντύπων και ηλεκτρονικών. Αλλιώς η αποστροφή των πολιτών και στο τέλος του δρόμου η αποχή θα καταγράψουν νέες επιδόσεις. Και πού παρακαλώ; Σε μια χώρα που κινδυνεύει κυριολεκτικά να μοιραστεί μόνιμα και νόμιμα στα δύο. Σε μια χώρα όπου ο λαός της διεξάγει αγώνα φυσικής και οικονομικής επιβίωσης. Πράγμα βέβαια που ελπίζω και εύχομαι να συνειδητοποιούμε όλοι μας ή τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία. Και θέλω να πιστεύω το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των λειτουργών και ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

Το άλλο ανησυχητικό είναι ότι όσα παρατηρούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σαν πρωταγωνιστές άτομα τα οποία συχνά-πυκνά κατηγορούν πολιτικούς και ΜΜΕ για το επίπεδό τους και τώρα τους ξεπερνούν με άνεση και απίστευτη ευκολία. Άρα γενικεύεται μια πολιτική συμπεριφορά που από μόνη της έχει διαδραματίσει και διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στα όσα δεινά μας βαραίνουν καθημερινά. Και κυρίως είναι συμπεριφορά που αναχαιτίζει την όποια προσπάθεια για βελτίωση του όλου πολιτικού και κοινωνικού επιπέδου στο πολυπόθητο νησί μας.

Είναι απαραίτητο να ανακοπεί άμεσα αυτή η πορεία. Η Κύπρος, η κατάσταση στο Κυπριακό και την οικονομία μας, η καθημερινότητα όλων επιβάλλει σοβαρότητα. Ψύχραιμη και πολιτισμένη αντιπαράθεση προτάσεων και επιχειρημάτων. Είναι απαραίτητο οι κρίσεις, επικρίσεις και η πολεμική ακόμα να στηρίζεται στη γνώση, την τεκμηρίωση και την πολιτισμένη συμπεριφορά και λόγο. Μόνο έτσι νηφάλια και αντικειμενικά θα μπορέσει ο πολίτης να κρίνει και να επιλέξει. Αν ορισμένοι επιδιώκουν τη σύγχυση μέσω της έντασης και του χαμηλού επιπέδου λόγου στην προεκλογική, τα σπασμένα δεν θα τα πληρώσουν μόνο οι όποιοι αντίπαλοι αλλά όλοι. Σε τελευταία ανάλυση δηλαδή και όσοι καταφεύγουν σε αυτές τις τακτικές. Γιατί αν χαθεί η Κύπρος θα χαθούμε όλοι. Και εμείς και τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου ισχύουν τώρα  |  18:20

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Ο διευθυντής της εκκλησίας Κύπρου με το πιο πτωχό λεξιλόγιο!!! »
ΑΚΑ  |  09:58

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Νίκος Κατσουρίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X