ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:42
 

Πυραυλική επιστήμη

Του Νίκου Κατσουρίδη

Του Νίκου Κατσουρίδη

twitter

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Εσπερ Μπαρθ Αϊντε δήλωσε ότι το θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας δεν είναι δα και πυραυλική επιστήμη. Με δύο λόγια δεν είναι δύσκολο ή και τόσο δύσκολο. Τι να σκεφτεί κάποιος όταν ακούει τέτοια δήλωση από ένα πολύπειρο διπλωμάτη, πολιτικό και τεχνοκράτη; Να σκεφτεί ότι κυριολεκτικά μας δουλεύει ή ότι έχει εξεύρει τη μαγική φόρμουλα που τέσσερεις και πλέον δεκαετίες τώρα δεν έχει εξευρεθεί; Μακάρι να είναι το δεύτερο αν και το αμφιβάλλω πάρα πολύ. Να σκεφτούμε άραγε θετικά και να καταλάβουμε ότι αποφάσισε επιτέλους να προωθήσει αποφασιστικά τις αποφάσεις του ΟΗΕ περί Κύπρου, τον Χάρτη του Διεθνούς Οργανισμού και το Διεθνές Δίκαιο; Και πάλι πολύ αμφιβάλλω.

0ι δηλώσεις έγιναν μετά τις συναντήσεις του στην Αγκυρα όπου και πάλι διαπίστωσε καλή πρόθεση και προθυμία για συζήτηση. Για συζήτηση όχι λύση. Αφού λοιπόν περί συζήτησης ο λόγος ας συζητήσουμε. Επί της ουσίας όχι της διαδικασίας. Ερώτημα πρώτο προς κάθε κατεύθυνση.

Νοείται λύση που θα προνοεί εγγυήσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, από ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ προς άλλον, όταν το κράτος που επιμένει να είναι ο εγγυητής είναι ο καταπατητής της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του άλλου κράτους; Ο κατακτητής της μισής εδαφικής του έκτασης; Και φυσικά όχι. Νοείται λύση, υπό αυτά τα δεδομένα, με την παραμονή μετά σε αυτήν στρατευμάτων του κατακτητή; Και βέβαια όχι. Και τα όχι δεν είναι απλά καπρίτσιο του θύματος. Είναι απόρροια των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα τι να συζητήσουμε;

Επί των αρχών; Όχι βέβαια. Όταν λοιπόν γίνεται λόγος να συζητήσουμε για το θέμα Ασφάλεια – Εγγυήσεις, εννοούν όλοι τους να συμφωνηθούν μεταβατικοί περίοδοι μέχρι την πλήρη κατάργηση των Εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Μπορεί να υπάρξει κάτω από οποιανδήποτε λογική μεταβατική περίοδο στο θέμα των Εγγυήσεων; Δεν μπορεί για τον απλούστατο λόγο ότι και ένα χρόνο έστω να είναι αυτή η περίοδος, το κακό μπορεί να επέλθει.

Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια παραλλαγή στο αντικείμενο της εγγύησης, π.χ. να εγγυηθεί την τ/κ συνιστώσα Πολιτεία; Ακόμα χειρότερα γιατί εγγυάται κάποιος μια οντότητα που έχει δική της κυριαρχία. Άρα ως να αποδεχόμαστε ότι θα έχουμε ένα κράτος στον Βορρά και άλλο στον Νότο. Λύση δύο κρατών δηλαδή. Συμπερασματικά λοιπόν οι εγγυήσεις απλά καταργούνται. Άλλη οδός δεν υπάρχει.

Και ερχόμαστε στα στρατεύματα. Τι σημαίνει μεταβατική περίοδος; Πριν όμως απαντηθεί τα ερώτημα θα πρέπει ο Πρόεδρος και τα κόμματα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου να ξεκαθαρίσουν αν αποδέχονται ή όχι την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης. Αν το συζητούν πρώτα απ’ όλα. Αν κατά συνέπεια το συζητούν ή όσοι το συζητούν ας τοποθετηθούν ευθαρσώς. Και ας υποδείξουν χρονική περίοδο, κριτήρια, πλαίσιο και την λογική της όποιας πρότασης τους. Όμως και πάλι, πριν εισέλθουμε σε μια αναμφίβολα δύσκολη και συγκρουσιακή συζήτηση μεταξύ μας, φρόνιμο θα ήταν να διαπιστωθεί το ακόλουθο βασικότατο ζήτημα.

Η Τουρκία συζητά ή και αποδέχεται ότι έστω και μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα αποσυρθεί και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης; Αυτό είναι άμεσο καθήκον του ΟΗΕ να το διαπιστώσει και προσωπικά του κ. Αϊντε ή και του ιδίου του γ.γ. του ΟΗΕ. Το θέμα αυτό το οποίο είναι πρωτίστως θέμα ουσίας, πέραν από διαδικαστικό, οφείλουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να το αντιμετωπίσουν τώρα με εκείνους που έχουν τη ευθύνη.

Και πρωτίστως αυτοί είναι κατά κύριο λόγο η Τουρκία, ο κατακτητής, και οι υπόλοιπες εγγυήτριες, Ελλάδα και Αγγλία. Αφορά και εμάς φυσικά, τους κύπριους, Ε/κ και Τ/κ, γιατί είμαστε τα θύματα, αλλά πρωτίστως τον θύτη. Δηλαδή την Τουρκία. Και εφόσον ο κ. Αϊντε δεν το θεωρεί τόσο δύσκολο όσο είναι η πυραυλική επιστήμη ας ενεργήσει άμεσα!

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κατσουρίδη

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Νίκος Κατσουρίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X