ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί το διπλό χτύπημα του Ισραήλ;

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

konstandaras@kathimerini.gr

Οι ισραηλινές επιθέσεις σε ανθρωπιστική οργάνωση στη Γάζα και στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ήδη ταραγμένη περιοχή. Οι ΗΠΑ είχαν απαιτήσει από το Ισραήλ να συμβάλει στην παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου» από την Κύπρο. Η επίθεση που σκότωσε επτά μέλη της οργάνωσης World Central Kitchen προκάλεσε την άμεση αναστολή του προγράμματος. Λίγες ώρες αργότερα, το Ισραήλ σκότωσε τρεις κορυφαίους Ιρανούς στρατιωτικούς, που συντόνιζαν τις επιχειρήσεις του Ιράν στη Συρία και στον Λίβανο. Ετσι, την ίδια ημέρα, το Ισραήλ κατάφερε να εξοργίσει και τον κυριότερο σύμμαχό του και τον κυριότερο εχθρό του. Σε τι να σκόπευε;

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η επίθεση σε οχήματα της WCK ήταν λάθος. Στην «καλύτερη» περίπτωση, αποκαλύπτει εγκληματική αδιαφορία για τους κανόνες του πολέμου. Επίσης, οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι για τον Τζο Μπάιντεν ο δίαυλος ανθρωπιστικής βοήθειας είναι κρίσιμο μέρος της προσπάθειάς του να διαχειριστεί την οργή που προκαλεί ο πόλεμος στις ΗΠΑ, και ειδικά μέσα στο κόμμα του. Μάλιστα, ο πρόεδρος είχε επιλέξει την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, στις 7 Μαρτίου, για να ανακοινώσει την κατασκευή προσωρινής αποβάθρας από τις ΗΠΑ στη Γάζα. «Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια να μπει στη Γάζα και να εξασφαλίσει ότι τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν θα βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά», είπε. Το Ισραήλ είχε αποδεχθεί την (αρχικώς κυπριακή) πρόταση, καθώς μπορούσε να ελέγχει τα φορτία των πλοίων στην Κύπρο. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προϋπόθεση των ΗΠΑ για να συνεχίσουν να στηρίζουν την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα ήταν η συνεργασία στο εγχείρημα αυτό.

Από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, όλοι απεύχονταν κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση εμπλοκή του Ιράν και των ΗΠΑ. Ρισκάροντας περιφερειακή ανάφλεξη, πιθανώς το Ισραήλ να ήθελε να αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους εναντίον του Ιράν, παρά την οργή τους για τη Γάζα. Στην κουβέντα τους χθες, ο Μπάιντεν είχε την επιλογή ή να θέσει όρια στον Νετανιάχου ή να αποδεχθεί ότι αδυνατεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Νίκος Κωνσταντάρας: Τελευταία Ενημέρωση