ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κωνσταντινούπολη καθορίζει τις εξελίξεις

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

konstandaras@kathimerini.gr

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει όλα τα χαρτιά του για να επανακτήσει την Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Την Παρασκευή, μάλιστα, επιχείρησε να συγκινήσει τους οπαδούς του, και όσους δεν έχουν πεισθεί να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματός του, υπονοώντας ότι αυτές θα είναι οι «τελευταίες εκλογές» του.

«Εργάζομαι ακατάπαυστα», είπε. «Για εμένα, αυτό είναι ένα φινάλε. Με την εξουσία που δίνει ο νόμος, αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου». Η «επίκληση στο συναίσθημα» ίσως να ήταν ισχυρότερη εάν δεν αιωρείται πάντα το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να αλλάξει τον νόμο, όπως έπραξε και στο παρελθόν. Ο άνθρωπος που κυριαρχεί στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει την Πόλη από την αντιπολίτευση, γνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα κρίνει εάν αυτός θα συνεχίσει να ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι ή εάν θα βρεθεί απέναντι σε ισχυρό αντίπαλο από εδώ και μπρος. Για τον νυν δήμαρχο, Εκρέμ Ιμάμογλου, η επανεκλογή του θα άνοιγε τον δρόμο προς την προεδρία το 2028. Επειδή δεν θα είναι μόνο ο μόνος Τούρκος πολιτικός που θα έχει νικήσει τον Ερντογάν επανειλημμένως (τρεις φορές, αν υπολογίσουμε τις διπλές εκλογές που τον ανάγκασε να διεκδικήσει ο πρόεδρος το 2019), αλλά επειδή ο Ερντογάν δεν φαίνεται να ετοιμάζει διάδοχο. Ο υποψήφιος δήμαρχος του κόμματός του, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Μουράτ Κουρούμ, βαρύνεται με μεγάλες ευθύνες για τις απώλειες που προκάλεσαν οι περυσινοί σεισμοί (καθώς προηγουμένως είχε παραχωρήσει ασυλία σε κατασκευαστές που παρανόμησαν). Δεν μπορεί να απειλήσει τον Ερντογάν, ο οποίος προφανώς θεωρεί τις δημοτικές εκλογές πιο σημαντικές για τον ίδιο απ’ ό,τι για το κόμμα του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψηφίους να βρίσκονται γύρω στο 40%, με 15%-20% των ψηφοφόρων να δηλώνουν αναποφάσιστοι, σε μια μάχη που θεωρείται περισσότερο μεταξύ Ερντογάν και Ιμάμογλου παρά μεταξύ των δύο υποψηφίων. Και ο Ερντογάν και ο Ιμάμογλου είναι πιο δημοφιλείς απ’ ό,τι τα κόμματά τους. Για τον Ερντογάν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αφεντικό του ΑΚΡ. Ο Ιμάμογλου προτίμησε να διεκδικήσει την επανεκλογή του χωρίς να έχει τις πρόσθετες υποχρεώσεις αρχηγού κόμματος. Εάν κερδίσει τις εκλογές, θα μπορεί εύκολα να αναλάβει και το κόμμα. Εάν χάσει, αυτό θα είναι αδύνατο. Τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο, κεντροδεξιό κόμμα, καθώς έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που ίσως να στήριζαν τέτοια πρωτοβουλία. Επίσης, ο Ιμάμογλου διεκδικεί τη στήριξη Κούρδων ψηφοφόρων, λέγοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να σταθεί μεταξύ του ίδιου και αυτών». Η ανακοίνωση ότι το φιλοκουρδικό κόμμα DEM (πρώην HDP) θα κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα κοστίσει ψήφους στον Ιμάμογλου. Εάν, παρά τα εμπόδια, αυτός νικήσει, ο πολιτικός χάρτης της Τουρκίας θα αλλάξει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Νίκος Κωνσταντάρας: Τελευταία Ενημέρωση