ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Νεα εντολή που έφτασε στο επιτελείο του τουρκικού στρατού

Υπό κανονικές συνθήκες σήμερα θα θέταμε συνοπτικά επί τάπητος τις απόψεις μας για τον αντίκτυπο των δημοτικών εκλογών, κυρίως του φαινομένου της αποχής, στο Κυπριακό και στην ομοσπονδιακή λύση. Παράλληλα, θα εστιάζαμε σε κάποια ζητήματα, τα οποία αναλύουμε στην νέα τουρκική μελέτη μας, η οποία φέρει τον τίτλο «Φιλελεύθερος Φεντεραλισμός (Liberal Federalizm, Εκδόσεις Khora, Λευκωσία: 2016)». Ωστόσο, για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις μας πρόλαβαν. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Καισαρείας, στην Άγκυρα δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες επιφυλάσσουν αντίκτυπο για ολόκληρη την περιοχή.

Η συγκεκριμένη στήλη πληροφορείται ότι λίγες ώρες μετά το νέο χτύπημα στην Καισαρεία, στην συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Μπιν Αλί Γιλντιρίμ συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής μας. Το τουρκικό Προεδρικό, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο «consept» ασφάλειας. Οι Τούρκοι στρατηγοί και το επιτελείο των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών θεωρεί ότι οι επιθέσεις των Κούρδων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πρώτο επίπεδο στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Με βάση την στρατηγική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», η Άγκυρα μελετά σχέδια που έχουν ως σημείο εκκίνησης την ισοπέδωση των προπύργιων και φυλακίων του κουρδικού κινήματος στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και του Ιράκ.

Με άλλα λόγια, ενώ μέχρι την επίθεση στο Ντολμάμπατσε της Πόλης, η τουρκική πλευρά φαινόταν ότι ήταν έτοιμη και πρόθυμη να περιορίσει τις επιθέσεις της μέχρι την πόλη Αλ Μπαπ της Συρίας, στην νέα περίοδο η τουρκική επιθετικότητα ξεπερνά τα όρια αυτής της πόλης και πλέον αφορά ολόκληρο το Ροζάβα, δηλαδή την Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας, την Μουσούλη και κάποιες σημαντικές περιοχές στο βόρειο Ιράκ. Οι τελευταίες πληροφορίες μας λοιπόν δείχνουν ότι το επιτελείο του τουρκικού στρατού έχει λάβει από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας την εντολή να μελετήσει διάφορα εναλλακτικά σχέδια για αυτές τις περιοχές. Τα σχέδια του τουρκικού στρατού, εκτός από την κατάληψη σημαντικών γεφυρωμάτων, συμπεριλαμβάνουν και κάποιους «ευαίσθητους» υπολογισμούς που αφορούν τον ενδεχόμενο αριθμό απωλειών στην νέα αντιπαράθεση με την κουρδική πλευρά.

Δρομολογώντας τις προαναφερόμενες προετοιμασίες, η Άγκυρα λαμβάνει υπόψη της μια σειρά παραγόντων. Πρώτον, συμπεραίνει ότι η αλλαγή ηγεσίας στην Ουάσιγκτον παρέχει στην Τουρκία ένα χρονικό περιθώριο εντός του οποίου η χώρα θα μπορεί να κινείται στην ευρύτερη περιοχή με σχετική ελευθερία. Δεύτερον, στους Κούρδους του Ιράκ δίνεται η υπόσχεση της οικονομικής και διπλωματικής βοήθειας σε περίπτωση ανακήρυξης ανεξαρτησίας του κουρδικού κράτους. Τρίτον, όσον αφορά την Ρωσία, στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι η Μόσχα έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της στην Συρία. Επίσης, Μόσχα και Άγκυρα αντιμετωπίζουν με καχυποψία την συνεργασία των Κούρδων με την Ουάσιγκτον. Τέλος, η Άγκυρα θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή για τα νέα σχέδια της έρχεται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, της οποίας η οργή θα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο μια ώρα αρχύτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έμπειρος Τούρκος αναλυτής Φεχίμ Τάστεκιν, πριν από λίγο καιρό, συνομιλώντας με την Κ σχετικά με τις νέες κινήσεις της Άγκυρας, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «όνειρα θερινής νυκτός». Από την δική του σκοπιά, η κατάληψη του Ροζάβα και του Βορείου Ιράκ είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο, υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες, η Άγκυρα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει με επιτυχία.