ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άλλαξε μια για πάντα η τ/κ κοινότητα

Υποθέτω ότι σήμερα ο αναγνώστης αυτής της στήλης θα ανυπομονεί να διαβάσει μια ανάλυση σχετικά με το αποτέλεσμα των «προεδρικών» και κυρίως την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό, τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας για το Βαρώσι, ή ακόμη την μεγάλη ένταση στα περίχωρα του Καστελόριζου (επίσης εξελίξεις τρέχουν και στον Καύκασο). Χωρίς να παραγνωρίζω την σημασία αυτών των ζητημάτων, στα πλαίσια του συγκεκριμένου σύντομου άρθρου γνώμης θα επιλέξω να επικεντρώσω την προσοχή μου σε ένα άλλο πεδίο, σε αυτό της σύγχρονης τ/κ πραγματικότητας.

Ως γνωστόν, οι αναλύσεις για την σύγχρονη τ/κ κοινότητα στις ελεύθερες περιοχές και στο εξωτερικό είναι περιορισμένες. Με αφορμή τις «προεδρικές», κυκλοφόρησε στις ελεύθερες περιοχές ένας περιορισμένος αριθμός αναλύσεων οι οποίες σε γενικές γραμμές, για μια ακόμη φορά «εγκλωβίστηκαν» εντός των στενών ορίων του δίπολου «η Άγκυρα και οι άνθρωποι της» vs «ο Ακιντζί και οι τ/κ που επιθυμούν ομοσπονδία». Στο διαδίκτυο, πριν από μερικές ώρες, κυκλοφόρησαν οι απόψεις πολλών ε/κ πολιτικών και συμπολιτών μας που υποστήριζαν ότι «το αποτέλεσμα των «προεδρικών» είναι άνευ σημασίας καθώς εξαρτάται από την Άγκυρα». Στον αντίποδα, ορισμένοι συμπολίτες μας εξέφρασαν πικρία για την ήττα του ενός εκ των δυο πολιτικών στρατοπέδων της τ/κ κοινότητας.

Οι παραπάνω προσεγγίσεις είναι κατά την άποψή μου ελλειμματικές για τον εξής απλούστατο λόγο: Παραγνωρίζουν τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές, ταξικές και πολιτικές ισορροπίες στην τ/κ κοινότητα. Μια πρώτη πρόχειρη ματιά στο τελικό αποτέλεσμα των «προεδρικών» και στα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια των τελευταίων κρίσιμων εβδομάδων μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι άκρως σημαντικό να πάμε πέρα από την εν λόγω μονοδιάστατη οπτική γωνία.

Μέσα λοιπόν στα πλαίσια των «προεδρικών», βλέπουμε σήμερα να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της τριχοτόμησης της τουρκικής «πολιτικής κοινότητας» και στην περίπτωση των τ/κ. Εν ολίγοις, στις «προεδρικές» του 2020 η τ/κ κοινότητα υιοθέτησε το «πολιτικό μοντέλο» που ακολουθεί η Τουρκία ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Από την μια έχουμε το μπλοκ των υποστηρικτών-συνεργατών του Προέδρου της Τουρκίας και από την άλλη το μπλοκ της τ/κ Αριστεράς-υποστηρικτών της λύσης στο Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή όμως, βλέπουμε την ανάδυση ενός τρίτου πόλου ο οποίος αντιπροσωπεύει όσους δεν εκφράζονται από το συγκρουσιακό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δυο μπλοκ. Το εν λόγω τρίτο μπλοκ, όπως και οι υποστηρικτές της λύσης, επιμένει στην σημασία της αυτονομίας της τ/κ κοινότητας ενώ η κύρια διαφορά του είναι ότι θεωρεί άξιο συζήτησης κάθε σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού το οποίο θα προκύψει μέσα από τον αμοιβαίο συμβιβασμό.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί θα ονομάσουμε το μεγαλύτερο πλέον στρατόπεδο της τ/κ κοινότητας ως το «μπλοκ των κεντρώων». Με μια πρώτη «πρόχειρη» ματιά και με βάση το «εκλογικό» αποτέλεσμα της Κυριακής, η «εκλογική» δύναμη-απόδοση αυτού του μπλοκ κυμαίνεται μεταξύ 70.000-90.000 ψηφοφόρων (την τελευταία Κυριακή των «εκλογών» περίπου 70.000 τ/κ γύρισαν για μια ακόμη φορά την πλάτη τους στην «κάλπη»). Η ιδεολογική γραμμή αυτού του μπλοκ γειτνιάζει με την γραμμή της «Συμμαχίας του Έθνους», την οποία απαρτίζουν στην Τουρκία οι κεμαλιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις. Η πρώτη ανάγνωση των εξελίξεων στην τ/κ κοινότητα δείχνει ότι η εν λόγω γραμμή η οποία συνδυάζει τις κεντρώες πολιτικές τάσεις, την πίστη στις αρχές του κεμαλισμού, τον τ/κ εθνικισμό και την αντιπαράθεση με την συντηρητική γραμμή του Ερντογάν, υποστηρίζεται από μια σημαντική μερίδα των τ/κ αλλά και από έποικους οι οποίοι στις τουρκικές εκλογές υποστηρίζουν την τουρκική αντιπολίτευση και το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.

Το «μπλοκ των κεντρώων» ή όπως θα το ονομάζαμε πιο απλά το «μπλοκ ούτε Ερντογάν - ούτε τ/κ Αριστερά», διαφωνεί με τις παρεμβάσεις της Άγκυρας στα εσωτερικά της τ/κ κοινότητας και σε γενικές γραμμές εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει κάθε είδους φόρμουλα λύσης στο Κυπριακό, αρκεί να εξασφαλίζεται μια ώρα αρχύτερα η ένταξη της ξεχωριστής αυτόνομης τ/κ ταυτότητας στο διεθνές σκηνικό.

Το δεύτερο στρατόπεδο είναι το «μπλοκ του Ερντογάν». Όπως στην περίπτωση της Τουρκίας, έτσι και στα κατεχόμενα, αυτό το μπλοκ έχει τον χαρακτήρα μιας ευκαιριακού τύπου συμμαχίας, την οποία απαρτίζουν οι «άνθρωποι» του τουρκικού Προεδρικού στην τ/κ κοινότητα, μια μερίδα της τ/κ εθνικιστικής δεξιάς παράταξης και μερίδα των τ/κ οι οποίοι θεωρούν ότι η ΔΔΟ έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί μια φόρμουλα λύσης για το Κυπριακό.

Τέλος, το τρίτο στρατόπεδο αποτελεί το «μπλοκ της ευρύτερης Αριστεράς και των υποστηρικτών της ΔΔΟ». Πρόκειται επίσης για μια ευκαιριακού τύπου συμμαχία η οποία ήρθε τρίτη στην αναμέτρηση της Κυριακής εξασφαλίζοντας ένα αξιοσημείωτο ποσοστό της τάξης 48% (περίπου 62.000 «ψήφοι»).

Εν συντομία λοιπόν, η προαναφερόμενη τριχοτόμηση της σύγχρονης τ/κ κοινότητας επιφυλάσσει μεγάλο αντίκτυπο για την τροπή των εξελίξεων σε πολλά μέτωπα, τόσο στον άξονα Τουρκίας-τ/κ, όσο και στα εσωτερικά δρώμενα των τ/κ και στο Κυπριακό. Από την σκοπιά της ε/κ πλευράς, σε μια περίοδο που το «μπλοκ του Ερντογάν» βολιδοσκοπεί προθέσεις για έναρξη συζήτησης γύρω από τις περίφημες εναλλακτικές φόρμουλες, το σίγουρο είναι ένα: Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η ΔΔΟ, μαζί με την υποστήριξη του «μπλοκ της ευρύτερης τ/κ Αριστεράς» πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του «κεντρώου μπλοκ» των τ/κ. Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, όσο και παράλογο αν ακούγεται σε κάποιους, για να ανακοπεί η πορεία προς την διπλή διχοτόμηση σε θάλασσα και γη, αλλά και η χάραξη σκληρού συνόρου (hard border) με την Τουρκία θα πρέπει να προσεγγιστούν οι κεντρώοι τ/κ και η μερίδα των εποίκων οι οποίοι αντιστέκονται στον Ερντογανισμό. Μην ξεχνάμε, ότι στην περίπτωση της Τουρκίας αυτό ήταν το μπλοκ που επέφερε την πρώτη σημαντική ήττα του πανίσχυρου πολιτικού άνδρα της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές του 2019.

ΥΓ. Η παραπάνω ανάλυση «σηκώνει» ακόμη πολύ μελάνι και προβληματισμό. Σημαντικές πτυχές όπως λ.χ. η αλλαγή του χαρακτήρα και της ρητορικής της τ/κ Δεξιάς χρήζουν άμεσης ανάλυσης. Όπως και να έχει αυτά τα ζητήματα αναμένεται να μας απασχολήσουν στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X