ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ας μην ξεχνιόμαστε, χάνεται η μισή Κύπρος

Παρασκευή απόγευμα. Παρακολουθώ την κυπριακή επικαιρότητα την ώρα που αναμένω την σειρά μου σε μια μεγάλη ουρά οχημάτων που επιχειρούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Περγάμου. Για όσους γνωρίζουν την περιοχή, την Παρασκευή, η άκρη της ουράς άρχιζε από την γέφυρα που ενώνει την Πύλα με τον Πέργαμο και κατέληγε σχεδόν στα περίχωρα του τ/κ γηπέδου της Πύλας. Στην πλειοψηφία τους, ε/κ οχήματα ανέμεναν υπομονετικά την σειρά τους για να επισκεφθούν φίλους ή να προμηθευτούν προϊόντα και υπηρεσίες που εξαιτίας της αναλογίας τουρκικής λίρας-Ευρώ διατίθενται στο βόρειο τμήμα του νησιού σε ευνοϊκότερες τιμές.

Ύστερα από αρκετή ώρα αναμονής διασχίζω το οδόφραγμα και ξεκινώ το ταξίδι μου από το Πέργαμος προς την Λευκωσία. Οδηγώ λοιπόν και σκέφτομαι τη νέα πρόταση του Προέδρου περί επιστροφής στο Σύνταγμα του 1960. Την ώρα που «ζυγίζω» στην σκέψη μου τα συν και τα πλην της όλης πρότασης (εννοείται ότι τα συν είναι σχεδόν ανύπαρκτα), στα αριστερά μου εμφανίζεται η Κοντέα, με τον πανέμορφο ναό της, και στο βάθος στα δεξιά μου η Μακράσυκα και τα περίχωρα της Αμμοχώστου. Φτάνω λοιπόν στον πρώτο κυκλικό κόμβο λίγο έξω από τη Λύση όπου με περιμένει μια «έκπληξη». Απέναντι στα αριστερά μου, βλέπω να με «καλωσορίζει» ένα μεγάλο συγκρότημα καταστημάτων εκεί που πριν από την πανδημία υπήρχαν μόνο πατατοχώραφα και μεγάλες εκτάσεις με σπαρμένα. Στα δε δεξιά μου, βλέπω να έχουν «ξεφυτρώσει» νέες μοντέρνες και πολυτελείς μονοκατοικίες.

Συνεχίζω το ταξίδι μου με κατεύθυνση την Λευκωσία δια μέσου της Σίντα. Παντού η ίδια εικόνα. Δεξιά και αριστερά «ξεφυτρώνουν» νέες κατοικίες. Η νέα οικοδομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα συνεχίζεται και κατά του μήκους του αυτοκινητόδρομου Αμμοχώστου-Λευκωσίας. Εκεί παρατηρώ την ανέγερση συγκροτημάτων πολυκατοικιών και αυτόνομων κατοικιών που φτιάχνονται σύμφωνα με τις νέες τάσεις της αρχιτεκτονικής που επικρατούν στην γειτονική Τουρκία. Εξαιτίας των νέων οικοδομών και τις οικίες που περικυκλώνουν τον αυτοκινητόδρομο, ο ιστορικός δρόμος Αμμοχώστου-Λευκωσίας από υπεραστικό δρόμο που είναι σήμερα τείνει σύντομα να μετατραπεί σε έναν ακόμη αστικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Παρόμοια εικόνα αντικρίζουμε και στο εσωτερικό αστικό ιστό της «άλλης» Λευκωσίας. Στο μικρό Καϊμακλί για παράδειγμα πλήθος είναι οι νέες πολυκατοικίες σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα υπήρχαν μόνο αγριόχορτα.

Στο κέντρο της «άλλης» παλιάς Λευκωσίας, σε απόσταση αναπνοής από το καμπαναριό της εκκλησίας των Μαρονιτών, συναντώ μια παρέα φίλων οι οποίοι συνοδεύονται από μια Τουρκάλα πρώην δημοσιογράφο που βρίσκεται στα κατεχόμενα για διακοπές με τον γιό της. Η πρώην συνάδελφος αφού μου εξήγησε την ανασφάλεια που νιώθει λόγω της τροπής των πολιτικών και κοινωνικοικονομικών εξελίξεων στην χώρα της, με ενημέρωσε ότι λογαριάζει σύντομα να εγκατασταθεί στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, χιλιάδες πολίτες της Τουρκίας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια διαμονής σε άλλες χώρες της Ευρώπης εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα. «Γιατί να μην επιλέξω και εγώ την ΤΔΒΚ για ένα καλύτερο πιο ανθρώπινο και βιώσιμο μέλλον για τον γιό μου», αναρωτιέται η νεαρή Τουρκάλα.

Αργά την νύχτα της Παρασκευής αποχαιρετώ τους φίλους στην «άλλη» παλιά Λευκωσία και κατευθύνομαι προς το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Αφήνοντας πίσω μου την «αντίστοιχη» Μακαρίου της κατεχόμενης Λευκωσίας, την Λεωφόρο Ντερέμπογιου, εισέρχομαι στον δρόμο που διασχίζει οριζόντια το βόρειο κομμάτι του Αγίου Δομετίου. Σε αυτήν την περιοχή, η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει την ανέγερση ενός νέου «προεδρικού συγκροτήματος». Πρόκειται για την «χαρμόσυνη είδηση» που μετέφερε στην τ/κ κοινότητα ο Πρόεδρος της Τουρκίας πριν από περίπου έναν μήνα.

Από το 1974 μέχρι πρόσφατα, μεγάλο κομμάτι του κατεχόμενου Αγίου Δομετίου ήταν «στρατιωτική ζώνη» και ως τέτοια είχε μέχρι τώρα «προστατευθεί» από τον οικοδομικό οργασμό των τελευταίων ετών. Στην περιοχή υπήρχε χαμηλή βλάστηση και έντονο πράσινο. Αυτή η εικόνα έχει πλέον αλλάξει. Όπως στην περίπτωση των περίχωρων της Αμμοχώστου, έτσι και στον Άγιο Δομέτιο αντικρίζουμε ένα «όργιο» οικοδομικής δραστηριότητας. Σε αντίθεση με την Αμμοχώστο, στον Άγιο Δομέτιο δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από το οδόφραγμα υψώνονται τεράστιες πολυκατοικίες. Καθώς προσεγγίζω το οδόφραγμα, θυμάμαι ότι μια πηγή μου είχε μεταφέρει την πληροφορία ότι το μεγάλο ύψος των νέων συγκροτημάτων κατοικιών κρίνεται αναγκαίο από τους «στρατιωτικούς» στα πλαίσια «των νέων αμυντικών σχεδιασμών στην παραμεθόρια περιοχή». Ταυτόχρονα, θυμάμαι ότι μια άλλη πηγή με ενημέρωσε πρόσφατα ότι εξαιτίας του αδιεξόδου στο Κυπριακό και την άνοδο των τιμών των νέων κατοικιών και διαμερισμάτων στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα νέα ζευγάρια αναζητούν πλέον εναλλακτικές λύσεις εστίασης στα περίχωρα της Αμμοχώστου. «Εφόσον το νησί διχοτομείται και τα περίχωρα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να επιστραφούν στους ε/κ, νέα ζευγάρια αγοράζουν σε ευνοϊκές τιμές τεμάχια γης στην Αμμόχωστο, όπου χτίζουν στην συνέχεια κατοικίες», με είχε ενημερώσει η πηγή μου.

Βλέπω λοιπόν όλα αυτά και θυμάμαι ότι μόλις πριν από τέσσερα χρόνια βρισκόμουν στην Γενεύη και κατέγραφα την ανταλλαγή χαρτών από τις δυο ηγεσίες για την τελική λύση του Κυπριακού! Τότε όλες οι πληροφορίες έδειχναν ότι τα χωράφια που σήμερα φιλοξενούν τα όνειρα νέων τ/κ ζευγαριών θα επιστρέφονταν στους ιδιοκτήτες τους.

Ας μην ξεχνιόμαστε λοιπόν, και ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Τεχνητής υφής συζητήσεις όπως λ.χ. το ενδεχόμενο της επιστροφής στο 1960 ή ανταλλαγή διπλωματικών πυρών στο Κυπριακό δεν μπορούν να αποκρύψουν τις μεγάλες απώλειες που μετρά στη νέα περίοδο η Κύπρος. Ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής επικράτειας μετατρέπεται σε μια ιδιόρρυθμη ζώνη ελέγχου μιας ξένης δύναμης. Την ίδια ώρα, κινδυνεύει από πολλές απόψεις ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κυπριακής ταυτότητας, η τ/κ κληρονομιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ