ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί δεν προεξοφλώ την πτώση του Ερντογάν;

Την τελευταία περίοδο, σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δημοσιεύματα που ασχολούνται με την τρέχουσα επικαιρότητα στην Τουρκία παρατηρώ να ξεχωρίζει ένα «motto». Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές και δημοσιογράφους, η παραμονή του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και των συμμάχων του στην εξουσία εν μέσω δύσκολης πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τα ποσοστά της κυβερνητικής συμμαχίας οπισθοχωρούν παράλληλα με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και την διαιώνιση της πανδημίας. Και την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της τουρκικής αντιπολίτευσης αυξάνεται.

Στο σημερινό σύντομο άρθρο γνώμης θα επιχειρήσω να παρουσιάσω τον προβληματισμό και την επιφυλακτικότητά μου απέναντι στην παραπάνω οπτική γωνία. Την επιφυλακτικότητα μου ως προς την πιθανή απομάκρυνση του κ. Ερντογάν από την εξουσία την στηρίζω πάνω σε τρία σημεία, στους τελευταίους «αριθμούς» (ποσοστά) που έχει στην διάθεση της η αντιπολίτευση, στις λεπτές ισορροπίες στο μέτωπο της αντιπολίτευσης και τέλος στους λόγους για τους οποίους ο κ. Ερντογάν και οι συνεργάτες του εμφανίζονται έτοιμοι για την χρήση κάθε είδους μέσου για παραμονή τους στην εξουσία.

Ως προς το ζήτημα των ποσοστών, από τις τελευταίες μεγάλες σφυγμομετρήσεις που έχουν στην διάθεση τους η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση και τα μικρότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα εντοπίζουμε δυο σημαντικά σημεία (για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτουμε τις πηγές μας). Πρώτον, σε γενικές γραμμές, οι τελευταίες μελέτες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας δείχνουν ότι το ποσοστό της κυβερνητικής συμμαχίας κατά το τελευταίο διάστημα έχει αγκυροβολήσει μεταξύ του 40-42%. Δεύτερον, απαντώντας στο ερώτημα «ποιος είναι κατά την γνώμη σας ο καταλληλότερος πολιτικός για την προεδρία της χώρας» οι Τούρκοι πολίτες εξακολουθούν να βάζουν τον κ. Ερντογάν στην πρώτη θέση με ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 44 μέχρι τις 46 μονάδες. Σημειώνουμε ότι ο Μανσούρ Γιαβάς, ο εθνικιστής δήμαρχος της Άγκυρας, είναι ο μοναδικός πολιτικός της αντιπολίτευσης ο οποίος που σε ορισμένες σφυγμομετρήσεις αφήνει πίσω του τον κ. Ερντογάν με ένα ποσοστό της τάξης του 46%.

Ως προς το ζήτημα του εσωτερικού μετώπου της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνουμε αυτό που υπογραμμίζουμε από την περίοδο της έκδοσης της μελέτης μας «Η Ανελεύθερη Τουρκική Δημοκρατία (εκδόσεις Παπαζήση)». Η σύγχρονη Τουρκία είναι τριχοτομημένη. Δηλαδή, έχουμε πρώτον την Τουρκία των δυτικών παραλίων της αντιπολίτευσης δεύτερον, την κεντρική και βόρεια Ανατολία της κυβέρνησης και τρίτον, την νοτιοανατολική Τουρκία των Κούρδων. Για μια νέα εκλογική επιτυχία στις προσεχείς εκλογές, η τουρκική αντιπολίτευση εκτός από την συσπείρωση των δικών της δυνάμεων θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Κούρδων και φυσικά να ικανοποιήσει ορισμένους συντηρητικούς ψηφοφόρους της κεντρικής Ανατολίας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δύσκολο εγχείρημα.

Τέλος κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή από την νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, βλέπουμε έναν κ. Ερντογάν ο οποίος είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να παραμείνει στην εξουσία. Για παράδειγμα, στην πενταετία που πέρασε ισοπεδώθηκαν βασικές ελευθερίες για να οικοδομηθεί το σημερινό προεδρικό σύστημα. Όπως τονίζουν ορθά οι εκπρόσωποι της τουρκικής αντιπολίτευσης, η στροφή του κ. Ερντογάν στον αυταρχισμό δεν ήταν μια τυχαία εξέλιξη. Ήρθε στην σκιά πολλών «σκοτεινών υποθέσεων», όπως λ.χ. το αιματοκύλισμα στο Γκεζί, στην επιδείνωση του Κουρδικού Ζητήματος και στην κορύφωση των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων. Σε περίπτωση αλλαγής καθεστώτος, το σίγουρο είναι ότι ο κ. Ερντογάν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για αυτές τις σκοτεινές πτυχές της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας.

Εν κατακλείδι λοιπόν, ζητούμε από τον αναγνώστη αυτής της στήλης να προσεγγίσει με επιφυλακτικότητα τις αναγνώσεις του τύπου «οι ημέρες του Ερντογάν στην εξουσία είναι μετρημένες». Και αυτό διότι, την παρούσα στιγμή οι «αριθμοί» δεν υποστηρίζουν αυτήν την θεωρία, η τουρκική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το τιτάνιο εγχείρημα της ένωσης των διάσπαρτων δυνάμεων της, και ο κ. Ερντογάν έχει κάθε λόγο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να παραμείνει στην εξουσία.

ΥΓ. Το σημερινό άρθρο γνώμης γράφτηκε ανεξάρτητα από τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και φήμες σχετικά με την υγεία του Προέδρου της Τουρκίας. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φήμες για την επιδείνωση της υγείας του κ. Ερντογάν το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια διαφορετική «εικόνα». Για το συγκεκριμένο ζήτημα, συνιστούμε στον αναγνώστη να ρίξει μια «φρέσκια» ματιά στα όσα επισημάναμε πριν από λίγο χρονικό διάστημα σχετικά με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ