ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η Μόσχα μελετά σενάρια αντιπαράθεσης με την Τουρκία;

«Σε κάθε περίπτωση, ο ρωσοτουρκικός πόλεμος θα κόστιζε και στις δύο πλευρές εξαιρετικά ακριβά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα (το οποίο θα ήταν σχεδόν βέβαιο υπέρ της Ρωσίας). Αυτό είναι ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο, αλλά όχι μια εγγύηση 100 τοις εκατό ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος».

Η παραπάνω επισήμανση-προειδοποίηση ήρθε λίγες ώρες μετά τον νέο εκτροχιασμό των εξελίξεων στον Καύκασο, στο Ναγκόρνο-Καράμπαγ, από τον αναπληρωτή διευθυντή του ρωσικού «Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης», Alexander Khramchikhin. Η αξιοσημείωτη ανάλυση δημοσιεύτηκε στην ρωσική εφημερίδα-ιστοσελίδα «Nezavisimaya».

Στην ανάλυσή του, ο κ. Khramchikhin εστιάζει στην εικόνα που παρουσιάζει προς τα τέλη του 2020 «η Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια με έδρα το Ροστόφ-ον-Ντον». Παρέχοντας πληροφορίες για την στρατιωτική ισχύ της χώρας του στο «νότιο μέτωπο», το οποίο απλώνεται από τα βάθη του Καυκάσου, το Αζερμπαϊτζάν και την Γεωργία μέχρι τα περίχωρα της Κασπίας Θάλασσας, ο Ρώσος αναλυτής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με εξαίρεση δυο γειτονικές χώρες, κανένας περιφερειακός παράγοντας δεν είναι σε θέση να έρθει σε ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Khramchikhin εστιάζει στην υποτιθέμενη «τουρκική απειλή» και υπενθυμίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τη στροφή που έχει πραγματοποιήσει προς την Μόσχα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, στις ρωσοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλα προβλήματα-αγκάθια κατά τα τελευταία χρόνια. Με βάση αυτήν την εκτίμηση λοιπόν, ο Ρώσος αναλυτής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι την παρούσα περίοδο Μόσχα και Άγκυρα έρχονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση σε δυο μέτωπα: στο Ιντλίμπ της Συρίας και στο Ναγκόρνο Καράμπαγ. Όπως προειδοποιεί ο κ. Khramchikhin «Η «μεγάλη ρωσοτουρκική φιλία» θα μπορούσε πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση. Και ο λόγος για τη νέα αντιπαράθεση μπορεί να μην είναι μόνο η Συρία, αλλά και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Μπακού μπορεί κάποια στιγμή να αποφασίσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν επιτύχει μια αποφασιστική υπεροχή έναντι των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Συρία, επίσης, δεν υπάρχει μόνο το Ιντλίμπ. Μπορεί κανείς να φανταστεί ένα σενάριο στο οποίο οι Κούρδοι θα συμφωνούσαν με τον Άσαντ για την επιστροφή τους υπό την σημαία της Συρίας, και ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποφάσιζαν (ως απάντηση) να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στο έδαφος της Συρίας. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα σενάρια. Ειδικά αν αλλάξει η πολιτική εξουσία στην Άγκυρα και η Τουρκία αρχίσει και πάλι να πλησιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ».

Στα πλαίσια της προαναφερόμενης απαισιόδοξης πρόβλεψης ο αναπληρωτής διευθυντής του «Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης», προσθέτει ότι παρά την υπεροχή της Ρωσίας σε όλα τα στρατιωτικά πεδία σε μια ενδεχόμενη ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία, η Μόσχα θα κληθεί να λάβει υπόψη της μια σειρά αδυναμιών της, όπως λ.χ. την ισχύ της τουρκικής 3ης Στρατιάς στα σύνορα με την Αρμενία, τον τουρκικό έλεγχο στενών θαλάσσιων περιοχών και περιοχών που γειτνιάζουν με την Συρία, οι οποίες φέρουν στρατηγική σημασία για την Μόσχα, και το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει στην διάθεσή της μια ικανή και αποτελεσματική Πολεμική Αεροπορία.

Σημειώνοντας ότι η ανάλυση του κ. κ. Khramchikhin δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε λανθασμένα, ενδεχομένως πρόωρα συμπεράσματα, και αφήνοντας πίσω μας τα «πολεμικά σενάρια», επιλέγουμε να εστιάσουμε σε δυο σημαντικά σημεία: Η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης της νέας ρωσικής ανάλυσης (λίγο πριν την νέα αντιπαράθεση στον Καύκασο) και η ρωσική αναφορά σε ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης της Άγκυρας.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, περιορίζουμε την αναφορά μας στα πολλά ανοιχτά μέτωπα στα ρωσοτουρκικά, στα οποία αναφέρεται και ο ίδιος Ρώσος αναλυτής. Όλα δείχνουν ότι «τα πράγματα στα ρωσοτουρκικά δεν οδεύουν προς την ορθή κατεύθυνση», όπως δηλαδή θα επιθυμούσαν ορισμένοι κύκλοι σε Μόσχα και Άγκυρα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ερμηνεύονται και τα νέα ανοίγματα της Τουρκίας προς την Δύση, ο διάλογος με την Άνγκελα Μέρκελ, η προσωρινή απόσυρση του Ορούτς Ρείς κ.ο.κ.

Τέλος, η αναφορά του κ. Khramchikhin στο ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης της Άγκυρας στο πεδίο της διπλωματίας λογικά σχετίζεται με δυο παράγοντες. Από την μια αφορά την συρρίκνωση των ποσοστών της κυβερνητικής συμμαχίας στο εσωτερικό της Τουρκίας και από την άλλη την συνέχιση του διαλόγου και της συνεργασίας της Άγκυρας με την Δύση και κυρίως με την αμερικανική ηγεσία, παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στις διμερείς σχέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X