ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αχίλλειος πτέρνα του Ερντογάν

Μπορεί στα ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο να επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεγάλη ένταση και η τουρκική κυβέρνηση να δέχεται αυστηρή κριτική από πολλές κατευθύνσεις, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις, αναλύσεις και ερμηνείες σε Αθήνα και Λευκωσία μας οδηγούν σε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Στους κύκλους των αναλύσεων της «εθνοκεντρικής» και φιλελεύθερης σχολής, παρά τον καταιγισμό των αρνητικών σχολίων και επικρίσεων, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με ένα είδος παρασκηνιακού-ασυνείδητου-σιωπηλού θαυμασμού.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, την στιγμή που το τουρκικό προεδρικό έστηνε ένα νέο επικοινωνιακό show με αφορμή την ανακάλυψη ενός ενεργειακού κοιτάσματος στην Μαύρη Θάλασσα, υπέπεσαν στην αντίληψη του συγγραφέα σχόλια και ερμηνείες Ελλήνων και Κύπριων αναλυτών και δημοσιογράφων που είχαν ως σημείο εκκίνησης «τον κακό -για τα εθνικά συμφέροντα- αλλά ικανό κατά τα άλλα, σχεδόν θαυματουργό (υπερ)ήρωα που ακούει στο όνομα Ερντογάν». «Ο Ερντογάν έβγαλε πάλι από το μανίκι του έναν άσο και έδειξε ότι είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού», επεσήμαναν ορισμένες αναλύσεις-ερμηνείες.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι προαναφερόμενου τύπου ερμηνείες σχετίζονται με την έλλειψη σφαιρικής και πολυεπίπεδης ανάλυσης της σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας. Και αυτό διότι μια απλή ματιά στα οικονομικά δρώμενα της Τουρκίας, στην διπλωματική της απομόνωση και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει ότι το μεσημέρι της Παρασκευής ο Ερντογάν δεν έβγαλε «άσσο» από το μανίκι του. Αντιθέτως, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας έκανε μια νέα απεγνωσμένη προσπάθεια εντυπωσιασμού της εκλογικής βάσης της συντηρητικής και εθνικιστικής κυβερνητικής συμμαχίας η οποία κυμαίνεται περίπου στο 40% των Τούρκων ψηφοφόρων. Πρόκειται για την φυσική συνέχεια των νέων κινήσεων της Τουρκίας, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο, η βυζαντινή πολιτισμική κληρονομιά και τα πρόσφατα «αυστηρά» μηνύματα της Άγκυρας.

Τόσο η Οικονομική Κ όσο και η εβδομαδιαία έκδοση της Κ έχουν αναλύσει διεξοδικά τις μεγάλες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση στα πεδία της οικονομίας και της πανδημίας. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, Τούρκοι γιατροί και επιστήμονες επεσήμαναν στην εφημερίδα μας ότι εάν δεν ληφθούν σύντομα τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση του Covid 19 «η Τουρκία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια νέα Ιταλία της περιοχής». Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανέφερε πρόσφατα ότι η πληρότητα των διαθέσιμων μονάδων εντατικής θεραπείας αγγίζει πλέον το 64%. Το γεγονός ότι σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της Κ το πραγματικό ποσοστό πληρότητας είναι πολύ μεγαλύτερο εντείνει περαιτέρω τους φόβους των Τούρκων επιστημόνων. Παρόμοια εικόνα έχουμε και στην οικονομία με την αντιστοιχία του Ευρώ έναντι της λίρας να ξεπερνά τις 8,70 μονάδες. Μόλις πριν μια τετραετία η αντιστοιχία βρισκόταν στο επίπεδο των 3,40-3,50 μονάδων.

«Οικονομία και πανδημία οδηγούν σε πτώση τα ποσοστά των συγκυβερνώντων κομμάτων. Πλέον τόσο το ΑΚΡ όσο και το ΜΗΡ, τα δυο κόμματα που στηρίζουν την προεδρία του Ερντογάν έχουν απομακρυνθεί από τον στόχο του 50+1%. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, το ΑΚΡ έχει πέσει στο επίπεδο του 37-38% και το ΜΗΡ διαθέτει μια εκλογική βάση της τάξεως του 8-9%», επισημαίνει στην συγκεκριμένη στήλη ένας Τούρκος πολιτικός επιστήμονας, του οποίου οι προβλέψεις για τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία ήταν επιτυχημένες. «Το «εκρηκτικό μείγμα» για την κυβέρνηση Ερντογάν έρχονται να ολοκληρώσουν νέες εξελίξεις στο Κουρδικό, κυρίως μέσα από το πρίσμα των αμερικανικών εκλογών. Στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, με την υποστήριξη των Αμερικανών αναδύεται ένα νέο αυτόνομο Κουρδιστάν και το ΡΚΚ αναθεωρεί στρατηγικές πολλών ετών.

Στην ανάλυση της πηγής μας σημαντικό είναι να προσθέσουμε τρεις κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της τουρκικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή. Πρώτον, όπως μετέδωσε προηγουμένως η Κ, η συμφωνία της αμερικανικής ενεργειακής εταιρίας «Delta Crescent Energy» με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας είναι ιστορικής σημασίας. Για πρώτη φορά, η Ουάσιγκτον συνάπτει μια συμφωνία, απευθείας (χωρίς διαμεσολαβητές) με τους Κούρδους για τα ενεργειακά, ενώ παράλληλα προχωρά η εδραίωση της αυτόνομης κρατικής υποδομής στην περιοχή. Δεύτερον, την στιγμή που συνεχίζονται οι τουρκικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ (την προηγούμενη εβδομάδα οι επιδρομές έφεραν αντιμέτωπη διπλωματικά την Άγκυρα με την Βαγδάτη), από τις περιοχές που ελέγχει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) φτάνουν πληροφορίες που δείχνουν ότι Ουάσιγκτον και Κούρδοι μελετούν σχέδια για την ανασυγκρότηση του κινήματος και των δυνάμεών τους σε νέες βάσεις στο βόρειο Ιράκ. Τέλος, στην Άγκυρα, οι κυβερνητικοί κύκλοι προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ανησυχία όλες τις προαναφερόμενες εξελίξεις, χωρίς πλέον να αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας εισβολής στην Συρία, λίγο πριν ή μετά τις αμερικανικές εκλογές. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι εκφράζουν επίσης ιδιαίτερο προβληματισμό για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και κυρίως για το ενδεχόμενο της επικράτησης του υποψήφιου των Δημοκρατών.

Εν κατακλείδι λοιπόν, όλες οι τελευταίες πληροφορίες από Ιράκ, Συρία και το εσωτερικό της Τουρκίας δείχνουν ότι το «εκρηκτικό μείγμα» οικονομίας-πανδημίας-Κουρδικού αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του Ερντογάν. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X