ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διχοτόμηση στο μικροσκόπιο των Τούρκων διπλωματών

Ο Οσμάν Φαρούκ Λόλογλου είναι ένας έμπειρος Τούρκος διπλωμάτης ο οποίος τις προηγούμενες δεκαετίες βρέθηκε σε σημαντικά πόστα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Με σπουδές και επιστημονική δράση στο εξωτερικό, ο Τούρκος διπλωμάτης εκπροσώπησε την χώρα του εν μέσω κρίσιμων δεκαετιών και συγκυριών σε διάφορες ξένες πρωτεύουσες. Τη δεκαετία του 1990 βρέθηκε στο Μπακού, όταν η οικογένεια Αλίγιεφ, εδραίωνε την εξουσία της στο Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία επιχειρούσε να επηρεάσει την τροπή των πολιτικών εξελίξεων στην εν λόγω χώρα. Στην συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο κ. Λόλογλου υπηρέτησε ως πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την μεταβατική περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στην Άγκυρα.

Σήμερα, ο κ. Λόλογλου είναι ένας έμπειρος πρώην διπλωμάτης και νυν αναλυτής, τις εκτιμήσεις και αναλύσεις του οποίου παρακολουθεί με προσοχή η νέα γενιά των Τούρκων διπλωματών. Παρά το γεγονός ότι η ιδεολογική γραμμή του κ. Λόλογλου γειτνιάζει με αυτήν της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία χρεώνει αρκετά λάθη στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, οι τοποθετήσεις του Τούρκου διπλωμάτη εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην Άγκυρα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια επιλέξαμε να συνοψίσουμε στο παρόν άρθρο γνώμης τις πρόσφατες δηλώσεις και εισηγήσεις του Τούρκου διπλωμάτη στον τουρκικό αντιπολιτευόμενο τύπο.

Σύμφωνα με τον κ. Λόλογλου, την παρούσα περίοδο η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο ξεχωριστά μέτωπα στα δυτικά σύνορά της. Το πρώτο μέτωπο απλώνεται στο Αιγαίο. Πρόκειται για ένα «διαχειρίσιμο» μέτωπο, στο οποίο όμως Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν σε αρκετά ζητήματα όπως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, η αποστρατικοποίηση νησιών κ.ο.κ. Ο κ. Λόλογλου σημειώνει ότι Αθήνα και Άγκυρα πλησίασαν στο παρελθόν τον στόχο της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσα από τον διάλογο. Στα πλαίσια αυτής της τοποθέτησης, ο Τούρκος διπλωμάτης αποκλείει το ενδεχόμενο ενός «ελληνοτουρκικού πολέμου», τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με το σκεπτικό ότι ξένοι παράγοντες όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο κ. Λόλογλου δεν κρύβει τον προβληματισμό του για ενδεχόμενες απρόβλεπτες κινήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών και τις πιθανές λανθασμένες κινήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν Αθήνα και Άγκυρα σε αχαρτογράφητα νερά.

Σύμφωνα με τον έμπειρο διπλωμάτη το δεύτερο μέτωπο της Τουρκίας στα δυτικά και νότια σύνορα ακούει στο όνομα «Ανατολική Μεσόγειος». Σε αυτό το μέτωπο ξεχωρίζουν, πάντα από την οπτική γωνία της Άγκυρας, επτά βασικά σημεία. Πρώτον, η κρίση της Ανατολικής Μεσογείου δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και την Τουρκία. Δεύτερον, καμία προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας από την περιοχή δεν πρόκειται να σημειώσει επιτυχία. Τρίτον, καμία μονομερής ενέργεια δεν πρόκειται να δώσει «λύσεις». Τέταρτον, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μονάχα μέσω της διπλωματίας. Πέμπτον, ο κ. Λόλογλου εισηγείται στην κυβέρνηση Ερντογάν την συνέχιση των τουρκικών ερευνών και γεωτρήσεων στην Α. Μεσόγειο. Έκτον, όπως στο Αιγαίο έτσι και στην Α. Μεσόγειο, δεν πρόκειται εκτός απροόπτου να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τέλος, η Τουρκία δεν ευθύνεται για την συνέχιση της έντασης. Σημειώνεται ότι ο κ. Λόλογλου, στα πλαίσια των προαναφερόμενων επισημάνσεων-ισχυρισμών εισηγείται την σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης για την Α. Μεσόγειο στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Το αξιοσημείωτο στις τοποθετήσεις του Τούρκου διπλωμάτη, οι οποίες χαρακτηρίζουν ως διαχειρίσιμη την ένταση στο Αιγαίο (στα ελληνοτουρκικά) και εισηγούνται την χρήση της διπλωματίας και την οργάνωση μιας διάσκεψης για την διευθέτηση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η ειδική μνεία στο Κυπριακό. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα πρέπει να θορυβήσει την Λευκωσία και την Αθήνα. Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν σε αυτήν την στήλη από την Τουρκία δείχνουν ότι η θέση του κ. Λόλογλου για την Κύπρο βρίσκει όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο στους κύκλους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τι υπογραμμίζει λοιπόν, ο πρώην Πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ για την Κύπρο; Πρώτον, ο κ. Λόλογλου υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, όπως η άρση του αμερικανικού εμπάργκο για την Κύπρο, σε συνδυασμό με την αποτυχία των διαπραγματεύσεων δείχνουν ότι την παρούσα στιγμή «όλες οι πλευρές στην Κύπρο τραβούν τον δικό τους ξεχωριστό δρόμο», δηλαδή αυτόν της διχοτόμησης. Δεύτερον, ο κ. Λόλογλου εισηγείται ότι η Τουρκία θα πρέπει να επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή της στην προσπάθεια της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ», η οποία στην νέα περίοδο θα πρέπει να αλλάξει την ονομασία της από «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου».

Ο κ. Λόλογλου λοιπόν, μας ξεκαθαρίζει ότι εν μέσω των σαρωτικής υφής εξελίξεων στην Α. Μεσόγειο, η διχοτόμηση μπαίνει εκ νέου υπό το μικροσκόπιο των Τούρκων διπλωματών. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή η θέση, σε συνδυασμό με όλα τα πρόσφατα σχετικά μηνύματα από την Άγκυρα (βλπ. Δηλώσεις ΥΠΕΞ) πιθανόν να επιφέρουν μεγάλους κινδύνους και προκλήσεις για ολόκληρη την Κύπρο. Παρακολουθώντας τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως την αναμέτρηση στα ενεργειακά, την διαμορφούμενη κατάσταση στην Α. Μεσόγειο, και την ελληνοτουρκική ένταση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ανεξάρτητα από το αν μας αρέσει ή αν μας έχει κουράσει η συζήτηση, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει μια ανοιχτή πληγή τόσο για ολόκληρη την Κύπρο όσο και για τις σχέσεις της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς με την Άγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X