ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ήρθε η στιγμή του διαζυγίου;

Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο γνώμης, η συγκεκριμένη στήλη δεχόταν μηνύματα Τουρκοκύπριων συμπολιτών που εξέφραζαν προβληματισμό για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις των δυο κοινοτήτων. Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στα οδοφράγματα έχουν προβληματίσει πολλούς τ/κ συμπολίτες, οι οποίοι επιμένουν στην λύση και στο όραμα της επανένωσης της Κύπρου. «Μήπως τελικά το όραμα της επανένωσης δεν είναι βιώσιμο, έτσι όπως υποστηρίζουν οι επικριτές της ομοσπονδίας», «μήπως ακόμη και σε περίπτωση που βρεθεί λύση, αυτή δεν θα επιβιώσει επειδή μια από τις πλευρές, στην πρώτη δύσκολη στιγμή θα πραγματοποιήσει μια κίνηση, η οποία θα τινάξει στον αέρα το όραμα της ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας», ήταν τα ερωτήματα που έφταναν στην παρούσα στιγμή την στιγμή που έπεφταν τα χημικά στο οδόφραγμα της Λήδρας. 

Τα κρίσιμα ερωτήματα των τ/κ συμπολιτών έρχονται μόλις εβδομάδες πριν τις κρίσιμες «προεδρικές εκλογές». Σε αυτήν την αναμέτρηση το όραμα της λύσης θα αναμετρηθεί με την περίφημη ιδέα των εναλλακτικών λύσεων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο «Πρωθυπουργός» και υποψήφιος για το αξίωμα του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Ερσίν Τατάρ δήλωσε σε αυτό το μέσο ότι μετά το τέλος των «προεδρικών», οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να εστιάσουν στο βελούδινο διαζύγιο της Τσεχοσλοβακίας, δηλαδή να αναζητήσουν συμβιβαστική λύση για την δημιουργία δυο ξεχωριστών κρατικών δομών, οι οποίες στην πορεία θα μπορούσαν να συναντηθούν υπό την σκέπη της Ε.Ε.
Την παρούσα στιγμή, με το τ/κ στρατόπεδο της λύσης να βυθίζεται σε κλίμα απαισιοδοξίας και τους επικριτές της ομοσπονδίας να επιμένουν σε εναλλακτικές λύσεις, θεωρώ ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρει η οπτική γωνία της Άγκυρας. Μπορεί η τουρκική πλευρά την παρούσα στιγμή να είναι απασχολημένη με σαρωτικής υφής εξελίξεις σε διάφορα ανοιχτά μέτωπα -βλπ. Ιντλίμπ και Λιβύη-, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι μετά τον Μάιο του 2020, η τουρκική διπλωματία θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, ενώπιον των επικείμενων σημαντικών αποφάσεων και εξελίξεων που ακολουθούν στο δεύτερο μισό του 2020, πριν από λίγες ώρες, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με σειρά τουρκικών πηγών που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. Στο σύνολο τους, οι πηγές μας θεωρούν ότι με τις νέες αποφάσεις της η ε/κ πλευρά έχει ξεκαθαρίσει την στάση της απέναντι στην ομοσπονδιακή λύση. Οι υφιστάμενες ισορροπίες και πραγματικότητες δεν επιτρέπουν τις πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο στο Κυπριακό στο σημείο που έχει διακοπεί στο Κραν Μοντάνα. «Εκείνο το κεφάλαιο [της ομοσπονδίας] έκλεισε. Τώρα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου. Ο Αναστασιάδης κατανοεί αυτήν την πραγματικότητα και ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό», σημειώνουν οι πηγές, πάντα από την «ιδιόρρυθμη» σκοπιά της τουρκικής πλευράς.

Η αναφορά στην «επόμενη ημέρα» στο Κυπριακό, δημιουργεί για εμάς την ευκαιρία να θέσουμε το εξής ερώτημα: «Ποια επόμενη ημέρα; Εκείνη του διαζυγίου, της τελικής διχοτόμησης με συγκεκριμένα ανταλλάγματα; Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι στην ε/κ ηγεσία υπάρχουν πολιτικοί που είναι έτοιμοι να συζητήσουν κάτι τέτοιο, την επόμενη ημέρα των «προεδρικών»; Παραθέτω την γραπτή απάντηση μιας καλά ενημερωμένης πηγή, δίχως δικές μου παρεμβολές, σε ελεύθερη μετάφραση από τα τουρκικά: «Ο Αναστασιάδης είναι ένας έξυπνος πολιτικός. Είναι ρεαλιστής και γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα. Έχει πραγματοποιήσει ήδη μια ρεαλιστική κίνηση. Προσέγγισε δυο φορές τον Υπουργό Εξωτερικών μας και επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει προθέσεις για εναλλακτικές φόρμουλες στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά κατέγραψε αυτές τις προτάσεις. Υπάρχουν ντοκουμέντα που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Άγκυρα και Αναστασιάδης συμφωνούν σε ένα σημείο. Ήρθε η ιστορική στιγμή που θα συζητήσουμε «out of the box», δίχως ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις».

Δεν γνωρίζω για εσάς, ωστόσο κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα προαναφερόμενα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Στην «άλλη πλευρά» συναντάμε «μια Άγκυρα», πρόθυμη να ξεκινήσει την συζήτηση για την τελική διχοτόμηση. Αυτή η Άγκυρα σήμερα θεωρεί ότι όλα τα τελευταία δεδομένα στην περιοχή εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο. Προσθέτω σε αυτήν την εκτίμηση, επίσης, την σημασία που φέρει η τοποθέτηση «υπάρχουν ντοκουμέντα».

«Κλείνω» ελπίζοντας ότι τα χημικά που έπεσαν στην Λήδρας έχουν «θολώσει» την σκέψη μου. Μακάρι οι εξελίξεις να διαψεύσουν τα προαναφερόμενα και την επόμενη ημέρα των «προεδρικών» να καταφέρουμε να πιάσουμε ξανά το νήμα που κόπηκε-χάθηκε στο Κραν Μοντάνα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X